Lazer teknolojisiyle ormanın altında Maya yerleşimleri bulundu

LiDAR teknolojisinden faydalanan arkeologlar, Maya uygarlığına ait 60 binden fazla yapı keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kuzey Guatemala’daki sık ormanlardan birinin bin kilometrekarelik alanına lazer darbeleri yansıtan arkeologlar, Mayalara ait 60 binden fazla yapı keşfetti.

Bu yeni teknoloji, antik uygarlığın işleyişine dair daha önceden bilinmeyen gerçekleri ortaya koydu. Elde edilen veriler bölgenin düşünüldüğünden üç ya da dört kat daha yoğun nüfuslu olduğuna işaret ediyor. Araştırmacılardan biri muhtemelen 10 milyondan fazla insanın bu bölgede yaşamış olduğunu söylüyor.

Arkeologlar LiDAR teknolojisini kullanarak uçağın içinden ormana doğru lazer darbeleri yansıttı. Bu teknoloji sayesinde saniyede yüz binlerce lazer darbesi yansıtıldı. Darbeler bir engelle karşılaştığında durup uçağa ölçüm gönderdi. Daha sonra, elde edilen veriler ağaç ve bitkileri ayırmak için kullanıldı. Sonuç olarak ormanın içinde gizli kalmış yapılar ortaya çıkarıldı. Araştırma kapsamında 10 farklı bölge incelendi. Verilerin işlenmesi 10 ay sürdü. Resim daha net hale geldikçe araştırmacılar bölgedeki şehir devletlerinin yerlerini belirledi.

Bulgular daha önce akla gelmeyen sonuçlara işaret etti. Mesela arkeologlar Mayaların tarım arazileri olduğunu biliyordu ancak tahmin edilenden çok daha büyük arazi sistemleri kullandıkları anlaşıldı. Önceden keşfedilen savunma duvarlarından dolayı Mayaların birbirleriyle sıkça savaştıkları biliniyordu fakat yeni bilgiler ışığında, Maya kalelerinin ve birbirine bağlı gözetleme kulesi sistemlerinin daha büyük ölçekli ve daha karmaşık bir savaş yöntemi benimsenmesine yardım etmiş olabileceği görüldü.

Mayalara ait en önemli şehir olan Tikal’in üç boyutlu görünümü

Mayalar onlarca kilometre uzanan yükseltilmiş bir geçit ağına sahipti. Ayrıca yüzlere metre uzaktan kanallarla su taşıdıkları anlaşıldı. Bu bilgi, Mayaların bir peyzaj mühendisliği örneği göstererek kendi amaçlarına hizmet etmesi için doğayı şekillendirdiklerini gösteriyor. Araştırma sonucunda, Mayaların en önemli şehri olan Tikal’in arkeologların önceden düşündüğünden üç ya da dört kat daha büyük olduğu, ortasında da keşfedilmemiş bir piramit bulunduğu görüldü. Ekip, ormanda keşfedilmeyi bekleyen geniş alanlar olduğunu söyleyerek araştırmalara devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: NPR

LiDAR teknolojisi kullanarak Kuzey Guatemala'daki sık ormanlardan birinde araştırma yapan arkeologlar, Maya uygarlığına dair bazı bilgileri değiştirecek nitelikte veriler elde etti. Uçağın içinden ormana doğru lazer darbeleri yansıtan araştırmacılar ormanın içinde gizli kalan, Mayalara ait 60 binden fazla yapıyı ortaya çıkardı. Arkeologlar önceki araştırmalar sayesinde Mayaların tarım arazilerine sahip olduğunu biliyordu ancak bu araştırmayla birlikte tahmin edilenden çok daha büyük arazi sistemleri kullandıkları fark edildi. Önceden keşfedilen savunma duvarlarından dolayı Mayaların birbirleriyle sıkça savaştıkları biliniyordu ancak yeni bilgiler ışığında, Maya kalelerinin ve birbirine bağlı gözetleme kulesi sistemlerinin daha büyük ölçekli ve daha karmaşık bir savaş yöntemi benimsenmesine yardım etmiş olabileceği görüldü. Araştırma sonucunda Mayalara ait en önemli şehir olan Tikal'in önceden düşünülenden üç ya da dört kat daha büyük olduğu, ortasında da keşfedilmemiş bir piramit bulunduğu kaydedildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği