Laboratuvarda üretilmiş ete ‘et’ denir mi?

Laboratuvarda üretilen etin piyasaya sürüleceği tarih yaklaşırken, "Yapay ete 'et' denmeli midir?" tartışmaları yaşanıyor ve uzunca bir süre de yaşanmaya devam edecek gibi duruyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Laboratuvarda üretilen et, geleneksel et üretimi endüstrilerini kayda değer şekilde sarsıyor. Yapay etin piyasaya sürüleceği vakit giderek yaklaşırken, ABD Sığır Yetiştiricileri Birliği (USCA), ABD Tarım Bakanlığı’na dilekçe yazarak sadece geleneksel şekilde doğan, yetiştirilen ve kesilen hayvanlardan elde edilen ürünlerin ‘et’ olarak tanımlanmasını talep etti. Dilekçe, “Laboratuvarda üretilen ete ‘et’ denir mi?” sorusunu gündeme getiriyor.

Laboratuvarda üretilen etler marketlere girmeye daha da yaklaşıyor. Memphis Meats gibi gelecek vadeden girişimler hayvan hücreleri kullanarak laboratuvar koşullarında yenebilir et üretiyor. Üretilen etin tat ve görüntü açısından gerçek ete benzemesi için çok uğraşılıyor ancak yöntemin fazla zaman alması ve oldukça pahalı olması endüstriyel seviyeye kolayca ulaşmasını engelliyor.

Memphis Meats ürünlerinin 2021 itibariyle halka sunulacağını söylüyor fakat Just (önceki adı Hampton Creek) adlı başka bir girişim laboratuvarda üretilen etle yapılan ilk ürünlerini 2018’in sonuna kadar satışa sunmayı planlıyor. Geleneksel et üreticilerinin bu durumdan hiç de memnun olmadığını tahmin etmek zor değil. Bu yüzden de resmi olarak bir çizgi çekmeye çalışıyorlar.

ABD Tarım Bakanlığı’na verilen dilekçe nispeten geniş kapsamlı; hem hayvan hücrelerinden üretilen laboratuvar etini hem de bitki proteinlerinden elde edilen et benzeri ürünleri kapsıyor. Dilekçenin bir kısmı şu şekilde:

‘Et’ tanımı, tüketiciyi o ürünün geleneksel şekilde gerçek hayvanlardan elde edildiğine dair bilgilendirmelidir. Bu yüzden de ‘et’ tanımı, menşe ülkesi ne olursa olsun geleneksel şekilde doğan, büyüyen ve işlenen hayvanlarla sınırlandırılmalıdır. Sentetik ürünler ya da hayvan hücreleri kullanılarak laboratuvarda elde edilen ürünler ‘et’ olarak adlandırılmamalıdır.

Dilekçedeki öneri zor bir soruyu da beraberinde getiriyor: “Et nedir?”

Dilekçe, etin ‘yiyecek olarak kullanılan hayvan dokusu ya da parçası’ olarak tanımlandığını kabul ediyor ancak laboratuvarda üretilen hayvan dokularının ‘et’ olarak adlandırılmaması gerektiğini, ‘et’ tanımının ‘geleneksel biçimde elde edilmiş hayvan dokusu ya da parçasıyla sınırlı kalması gerektiğini savunuyor.

Sonuç olarak bu felsefi bir tartışma. Kesilen bir hayvandan elde edilen biftekle laboratuvarda üretilen etten elde edilen biftek arasında temel bir fark yok. Her ikisi de hayvan hücrelerinden oluşuyor ve görüntü açısından birbirinden ayırt edilemiyorlar. Fakat laboratuvarda üretilen etle yapılan ürünler piyasaya sürüldüğünde, geleneksel et ürünlerinden ayırt edilebilmeleri için muhakkak paketlerinde bir uyarı/işaret olması gerekiyor.

Yapay et ürünleri ucuzladıkça ve market raflarında yerlerini alacakları tarih yaklaştıkça bu konuda daha hararetli tartışmalar yaşanacağını da göreceğiz.

Kaynak: New Atlas

Yapay et üreticisi Memphis Meats, laboratuvarda üretilen etlerle yapılan ürünlerini 2021 itibariyle halka sunacağını, Just adlı diğer bir girişim ise bu konuda 2018'in sonuna yetişmeyi hedeflediğini söylüyor. Laboratuvarda üretilen etlerin market raflarında görüleceği vakit yaklaşırken ortaya "Yapay ete 'et' denir mi?" tartışmaları çıktı. ABD Sığır Yetiştiricileri Birliği (USCA), ABD Tarım Bakanlığı'na bir dilekçe yazarak "'Et' tanımı, menşe ülkesi ne olursa olsun geleneksel şekilde doğan, büyüyen ve işlenen hayvanlarla sınırlandırılmalıdır." şeklinde bir talepte bulundu.

3 Yorum

  • Sayın “sığır” üreticileri birliği, sizin geleneksel dediğiniz et, bir canlının doğar doğmaz onu küçücük bir kafese kapatıp hareket etmesin diye aylarca beklettikten sonra kesimhaneye göndermeye “insanlık” denir mi? Üstelik o hayvanların özgür kaldığı an, kafesten çıkarılıp kesimhanenin yolunu tuttuğu andır. Lezzetsiz olsa da ben laboratuvar da üretilene razıyım, çünkü maliyeti ve çevreye verdiği zarar daha az olacaktır.

    • Sağduyu ve gerçek bir insani anlayış. Tebriklerimi sunuyorum kardeşim. İnsan uygarlığı 0.tipten 1.tip uygarlığa doğru toplumsal evolüsyon geçiriyor. Etobur mağara sendromu direniyor. Saygı ve sevgilerimle.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği