Laboratuvarda üretilen etler tüketime hazır

Son birkaç yıl içinde maliyeti çok ciddi ölçüde azalan, laboratuvarda üretilen etleri yakın zamanda marketlerde görmek mümkün olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çoğu insan elektrikli ve otonom araçların küresel ekonomiye etkisine odaklansa da, birçoğumuzun farkında olmadığı bir konu daha var; laboratuvarda üretilen etler. Çin’in yakın zamanda SuperMeat, Future Meat Technologies ve Meat the Future adlı şirketlerden 300 milyon Dolar değerinde laboratuvarda üretilmiş et satın aldığı öğrenildi. Kilosunun ne kadara satılacağı açıklanmasa da, geleneksel yöntemlerle üretilen etten daha ucuz olacağını tahmin etmek zor değil.

130 bin Dolar’dan 11 Dolar’a

Birçok insan laboratuvarda üretilen etlerin marketlerdeki yerini ne zaman alacağını merak ediyordur. Bu sorunun cevabı için Ray Kurzweil’in The Law of Accelerating Returns adlı yazısına bakmakta fayda var. Kurzweil, “Her bir teknoloji için üstel büyüme vardır ve bu büyüme teknolojilerden dolayı (örneğin; daha hızlı bilgisayarlar, daha iyi donanım, yapay zeka destekli sistemler vs.) sürekli olarak hızlanmaktadır.” diyor. Laboratuvarda et üretiminin de hızı arttıkça maliyeti azalacak. Sadece birkaç yıl geriye baktığımızda bile laboratuvarda üretilen etin maliyetinin çok büyük oranlarda azaldığını görebiliyoruz. 2013 yılında laboratuvarda üretilen et ile yapılan bir hamburgerin fiyatı 325 bin Dolar iken sadece iki yıl sonra aynı hamburgerin fiyatı 11,36 Dolar idi.

Bu şekilde düşününce, laboratuvarda üretilen etleri komik fiyatlara satın alacağımız günler yakın gibi görünüyor. Laboratuvar etleri antibiyotiksiz ve hormonsuz olacağı için, şu anda tükettiğimiz ete göre çok daha sağlıklı olabilir. Fakat çoğu şeyde olduğu gibi bu durumda da kaybeden ve kazanan taraflar olacak.

İyi ve kötü yönleri var

Sera gazı salınımının yaklaşık yüzde 14’ünün hayvan çiftliklerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Etin laboratuvarda üretilmesi daha fazla enerji gerektirecek ve belki de küresel ısınmayı arttıracak olsa da günümüz şartlarındaki hayvan çiftlikleriyle karşılaştırıldığında çok daha iyi sonuçlar ortaya koyabilir. Hayvancılık için az sayıda meraya ihtiyaç duyulacağından ormansızlaştırılmış otlak alanları yeniden yeşil ormanlara dönüştürülebilir. Bu da küresel ısınmanın azaltılmasını sağlayabilir.  Laboratuvarda et üretimi yaygınlaştıkça, birçok çiftlik kapanmak durumunda kalacak. Dolayısıyla birçok insan da işini kaybedecek ve iş güvensizliği ortaya çıkacak. Değişim, birçok yetkilinin durumu fark edip önlemler almasını bekleyemeyecek kadar hızlı olacak gibi görünüyor.

Kaynak: Clean Technica

Çin'in yakın zamanda SuperMeat, Future Meat Technologies ve Meat the Future adlı şirketlerden 300 milyon Dolar değerinde laboratuvarda üretilmiş et satın aldığı öğrenildi. Kilosunun ne kadara satılacağı açıklanmasa da, geleneksel yöntemlerle üretilen etten daha ucuz olacağını tahmin etmek zor değil. Sadece birkaç yıl geriye baktığımızda bile laboratuvarda üretilen etin maliyetinin çok büyük oranlarda azaldığını görebiliyoruz. 2013 yılında laboratuvarda üretilen et ile yapılan bir hamburgerin fiyatı 325 bin Dolar iken sadece iki yıl sonra aynı hamburgerin fiyatı 11,36 Dolar idi. Bu şekilde düşününce, laboratuvarda üretilen etleri komik fiyatlara satın alacağımız günler yakın gibi görünüyor.

1 Yorum

  • ilaç firmalarıyla ortaktır buda, yenince yanında çıkacak yeni hastalıklara ilaçları hazırlıyorlardır…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği