Kuveyt’te vatandaşlık DNA tabanlı olacak

Kuveyt yönetimi terörle mücadele kapsamında vatandaşlardan topladığı DNA verilerini, köken olarak Kuveytli olmayanları ayrıştırmak için kullanacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Devletler genellikle büyük felaketlerin ardından radikal önlemler alma eğiliminde oluyor. Hele ki bu felaketlerin sebebi bir grup insan ya da belirli bir ideolojiyse önlemlerin şiddeti daha da artıyor. ABD’nin 11 Eylül saldırıları sonrası politikaları, Fransa’da terörist saldırılar sonrası alınan kararlar ve geçtiğimiz ay yaşanan darbe girişiminin ardından ülkemizde yürürlüğe giren kanun hükmünde kararnameler bu önlemlerin belirgin örnekleri.

Geçtiğimiz yıl Kuveyt’te gerçekleşen bir IŞİD saldırısının ardından 27 kişinin ölmesi de Kuveyt yönetiminin bu tarz kararlar almasına sebep oldu. Ancak tüm vatandaşların DNA bilgisinin toplanmasına yönelik çıkarılan kanun teröristlerden çok ülkede yaşayan azınlıkları tehdit edecek gibi duruyor.

Kuveyt yasalarına göre ülkede vatandaşlık haklarına sahip olmak için 1920’den bu yana Kuveyt’te yaşayan bir ailenin soyundan gelmek gerekiyor. Bugüne kadar bazı kişilerin vatandaşlık haklarını elde edebilmek için anlaşmalı evlilikler yaptığı ya da ülkedeki Bedoon (vatansız) adı verilen azınlık grubun çocuklarının para karşılığında Kuveytli erkekler tarafından evlat edinildiği biliniyor.

Vatansızlar sınır dışı edilecek

DNA kanunu ile birlikte tüm vatandaşlardan ve ülkeye gelen tüm ziyaretçilerden DNA örneği alınması zorunlu hale gelecek. Böylece devlet, şüphelendiği kişilerin DNA’larını inceleyebilecek. Bu uygulamanın, gerçek Kuveytli ailelerle yasa dışı olarak ülkede yaşayan kişileri ayırt etmek için kullanılacağı ifade ediliyor. İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, yaklaşık 200 bin kişinin, yakalanma korkusuyla DNA örneği vermeyi reddedeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Bu kanunla birlikte pek çok kişinin ülkeden sınır dışı edilmesi gündemde. Hatta gönderilecek kişilerin yeri de hazır. Hint Okyanusu’nda küçük bir ülke olan Komorlar. Ekonomik sıkıntılar çeken Komorlar, daha önce Kuveyt’le yapılan anlaşma ile ülkeye para karşılığı göçmen almayı kabul etmişti. Ancak uluslararası anlaşmalar, vatansız insanların sınır dışı edilmesini yasaklıyor. Yine de Kuveyt yönetimi Bedoon nüfusundan kurtulmak için bu yasaları gözardı edecek gibi görünüyor.

Düzenleme, ülkedeki petrol zengini elit nüfusu korumak için yapılıyor. Özellikle petrol kaynaklarının tükenmeye başladığı bu dönemde, zenginlerin ödediği vergilerle sağlanan ücretsiz eğitim, sağlık hizmetlerden, Kuveyt’in yerlisi olmayan kişilerin yararlanması istenmiyor.

Aile ilişkileri bozulabilir

DNA karşılaştırması ile aile bağlarının belirlenmesi sadece ülkenin yerlisi olanları belirlemeye yaramayacak. Evlilik dışı ilişkilerden doğan bir çok çocuğun da aslında kendi ebeveynleri ile yaşamadığının tespit edilmesi bekleniyor. Kuveyt’te aile içi ilişkiler şeriat kurallarına göre belirlendiği için bu durumun ciddi sorunlar yaratmasından endişe ediliyor.

Endişelere ve kanunsuzluklara rağmen Kuveyt yönetimi bu kanunu uygulamakta kararlı. Kuveyt vatandaşları için hazırlanan yeni pasaportlar bu hafta dağıtılmaya başladı. Veri depolama özelliği bulunan bu pasaportları alabilmek için DNA örneğinin verilmiş olması gerekiyor.

Kaynak: Fusion

Kuveyt'te geçtiğimiz yaşanan bir terör saldırısının ardından kabul edilen kanunla birlikte ülkedeki tüm vatandaşların ve ziyaretçilerin DNA verilerinin toplanması kararlaştırıldı. Öncelikle terörle mücadele amacıyla kullanılacağı ifade edilen DNA verileri, yakın gelecekte ülkedeki azınlıkların 'gerçek Kuveytli' olmadıkları gerekçesiyle sınır dışı edilmesine sebep olabilir.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği