Küresel siber saldırının zararı 53 milyar Dolar’ı bulabilir

Lloyds of London adlı sigorta şirketine göre, yeni bir küresel siber saldırı, ortalama 53 milyar Dolar zarara sebep olabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Lloyds of London adlı sigorta şirketine göre, yeni bir küresel siber saldırı, ortalama 53 milyar Dolar zarara sebep olabilir. Bu rakam, 2012’de Sandy Kasırgası‘nın ABD’ye verdiği zarara yakın. Risk modelleme şirketi Cyence ile birlikte hazırlanan rapor, bir bulut bilişim servisinin hacklenmesi ya da dünya çapında işletmeler tarafından kullanılan işletim sistemlerine yapılacak varsayımsal saldırı senaryolarını ele alıyor.

Sigortacılar, siber saldırıların potansiyelini ve oluşacak zararları hesaplamada güçlük çekiyor. Bu noktada, sigortacıların dönüp bakabileceği tarihsel veriler bulunmaması en büyük sorun. Lloyds of London Yöneticisi Inga Beale, Reuters’a yaptığı açıklamada “Siber alan sanal olduğu için, büyük bir olay sırasında zararların nasıl artacağını kestirmek zor bir görev.” diyor.

Önceki saldırıları geride bırakabilir

Mayıs ayında gerçekleşen WannaCry fidye virüsü saldırısının sebep olduğu 8 milyar Dolar’lık zarar, raporda incelenen varsayımsal bulut bilişim sağlayıcısı saldırısının yol açacağı zararın yanında devede kulak kalıyor. Ekonomik maliyetler genellikle işlerin aksaması ve bilgisayar tamirlerini kapsıyor.

Rapor, ABD hükumetinin endüstriyel şirketleri, nükleer ve enerji sektörlerini hedefleyen bir hack kampanyası hakkında uyarmasının hemen ardından geldi. Haziran ayında NotPetya olarak adlandırılan bir virüs saldırısı Ukrayna’da ortaya çıkmış ve tüm dünyaya yayılmıştı. Bulaştığı bilgisayarlardaki verileri kilitleyen virüs, cihazları kullanılamaz hale getirmiş, özellikle limanlar, hukuk şirketleri ve fabrikalar çalışmalarını durdurmak zorunda kalmıştı. Cyence, ‘NotPetya’ virüsünün 850 milyon Dolar ekonomik zarara sebep olduğunu belirtiyor.

Bir yıl bekleyen virüs

Varsayımsal bulut servisi saldırısındaki senaryo ise hackerların bulut bilişim sağlayıcısının yazılımına kötü amaçlı bir kod yerleştirmesini ve bundan bir yıl sonra sistemlerin çökmeye başlamasını anlatıyor. O zamana kadar kötü amaçlı yazılımın, bulut bilişim servisinin müşterilerine yayılarak, finans hizmeti şirketlerinden otellere kadar pek çok alanda gelir kaybına sebep olacağı öngörülüyor.

Ortalama olarak böyle bir saldırıdan kaynaklanacak ekonomik kayıpların 4,6 milyar ila 53 milyar Dolar arasında değişebileceği düşünülüyor. Ancak toplam zararın 121 milyar Dolar’ı bulabileceği ifade ediliyor. Raporda, oluşacak zararın 45 milyar Dolar’ının, şirketlerin yeterli sigortaları yaptırmaması sebebiyle sigorta şirketleri tarafından karşılanmayacağı ifade ediliyor. İşletim sistemlerinin hacklenmesini içeren bir senaryoda ise zararın 9,7 milyar ila 28,7 milyar Dolar olacağı düşünülüyor.

Lloyd’s, 2,5 milyar Dolar’lık siber sigorta pazarında yüzde 20-25 civarı bir payı elinde bulunduruyor.

Kaynak: Reuters

Lloyds of London adlı sigorta şirketine göre, yeni bir küresel siber saldırı, ortalama 53 milyar Dolar zarara sebep olabilir. Bu rakam, 2012'de Sandy Kasırgası'nın ABD'ye verdiği zarara yakın. Risk modelleme şirketi Cyence ile birlikte hazırlanan rapor, bir bulut bilişim servisinin hacklenmesi ya da dünya çapında işletmeler tarafından kullanılan işletim sistemlerine yapılacak varsayımsal saldırı senaryolarını ele alıyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği