Kulaklığınız sizi dinliyor olabilir

İsrailli araştırmacılar kulaklık girişini mikrofon girişi gibi çalıştırmayı başardı. Böylece kulaklıklar ortam sesini kaydetmek için kullanılabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hepimizin, gözetlenme korkusuyla bilgisayarının kamerasını bantla kapatan paranoyak arkadaşları olmuştur. Hatta aynı şeyi dahili mikrofonlara da yaparak seslerinin kaydedilmesini engellemeye çalışan insanlar da var. Kimileri de telefonlarının içindeki mikrofonu sökerek dinlenmekten korunmaya çalışıyor.

Birisinin sizi gözetleyeceğine dair ciddi şüpheleriniz varsa aslında bu önlemler hiç de saçma değil. Çünkü tek bir yazılımla, internete bağlı cihazlarınızın ses ve görüntü alıcıları, sizi takip etmek isteyen birinin silahlarına dönüşebilir. Yakın geçmişte Mark Zuckerberg’in paylaştığı bir fotoğrafta görüldüğü gibi ünlü CEO, gizli anlarının kaydedilmemesi için dizüstü bilgisayarının kamerasını bantla kapatmıştı. Yani teknoloji dünyasının en tepesindekiler de bu yöntemi onaylıyor.

Kulaklıklar mikrofon olarak kullanıldı

Peki kaydedilmemek için bilgisayarınızdan ve akıllı telefonunuzdan tüm ses ve görüntü girişlerini kaldırmanız yeterli mi? Bugüne kadar öyle olduğu düşünülüyordu ancak İsrailli araştırmacıların bulduğu Speake(a)r adlı yöntem, normalde sadece dışarıya ses vermesi gereken kulaklıkları tersine çalıştırarak ses kaydetmek için kullanmaya imkan veriyor. Böylece mikrofonu olmayan bir bilgisayarda bile ortamdaki ses kaydedilebiliyor.

Kulaklıklar yapı itibarıyla mikrofonun tam tersi mantıkla çalışıyor: cihazdan gelen ses titreşimlerini dışarıya veriyor. Ancak kulaklığı mikrofon girişine takarak bu sistemi tersine işletmek de mümkün. Mikrofon özelliği olmayan kulaklığınızı mikrofon girişine takarak bu özelliği test edebilirsiniz.

Ben Gurion Üniversitesindeki araştırmacılar da bu yöntemden yararlanarak kulaklıkları mikrofon olarak kullanıyor. Aslında kulaklık girişine takılan kulaklıkların sadece tek yönlü olarak dışarıya ses vermesi gerekiyor. Ancak araştırmacılar RealTek ses çiplerinin, ses çıkış noktalarını tersine çevirmeye izin veren bir yapıda üretildiğini keşfetti. Bir yazılımla bu özelliği etkin hale getiren araştırmacılar, hiç mikrofon girişi olmayan bir bilgisayarda bile, takılı olan kulaklıkları mikrofon olarak kullanarak ses kaydı yapabiliyor.

Basit bir çözümü yok

İşin kötü yanı ise RealTek ses çiplerinin neredeyse her masaüstü bilgisayarda bulunması ve bu sorunun bir yazılım güncellemesi ile giderilememesi. Bu tarz bir müdahalenin işe yaramaması için ses çipinin değiştirilmesi gerekebilir. Bu durum pek çok bilgisayarı ve akıllı telefonu tehlikeye atıyor.

Konu ile ilgili görüşü sorulan RealTek henüz bir açıklamada bulunmadı. Araştırmacılar ise yaptıkları testlerde 6 metre uzaklıkta konuşan birinin sesini net bir şekilde kaydedebildiklerini belirterek “Kulaklıklarınız gayet kaliteli birer mikrofona dönüşebiliyor.” diyor.

Kaynak: Wired

Paranoyaklık derecesinde temkinli olsanız bile dijital ortam varlığından bile haberdar olmadığımız tehlikelerle dolu. Bugüne dek bilgisayarımızın tüm ses ve görüntü alıcılarını kapatırsak herhangi bir şekilde kaydedilemeyeceğimizi düşünüyorduk. Ancak İsrailli araştırmacılar RealTek ses çiplerini, ses çıkış noktalarını ses girişine çevirecek şekilde programlamanın bir yolunu buldu. Böylece bilgisayarların kulaklık girişleri mikrofon girişine, buraya takılan kulaklıklar da mikrofona dönüştürülebiliyor. Tüm girişleri kapatılan hatta üzerinde bir kulaklık girişi bile bulunmayan bilgisayarlar bu yöntemle bir kulaklık takılı olduğu müddetçe dinlenebiliyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği