Kulak çınlamasına son veren cihaz

Michigan Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bir çift kulaklık ve birkaç yapışkan elektrot kullanarak geliştirdikleri sistemle kulak çınlamasını azaltmayı ve hatta ortadan kaldırmayı başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Fotoğrafa bakıldığında görülen şey basit bir çift kulaklık ve birkaç yapışkan elektrot olsa da gördüğümüz cihaz dünya üzerindeki milyonlarca insanın muzdarip olduğu kulak çınlaması sorununa çare olabilir.

İnsanlarla gerçekleştirilen denemelerde cihazın belirli sürelerle kulağa verdiği seslerin ve zayıf elektrik titreşimlerinin kulak çınlamasını azalttığı ve hatta ortadan kaldırdığı görüldü. Kullanılan teknik, kulak çınlamasına sebep olabilecek fiziksel herhangi bir zararla veya derin beyin aktivitesiyle ilgilenmektense hatalı sinir aktivitesini bulmaya odaklanıyor.

Araştırma ekibinin lideri, Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü Susan Shore, “Kulak çınlamasının temelinde beyin vardır. Beyindeki fusiform hücreler birbiriyle uyumsuz hale geldiğinde algılama işleminin gerçekleştiği merkezlere sinyal gönderilir. Eğer bu sinyalleri durdurabilirsek kulak çınlamasını da durdurabiliriz. Araştırma için yola çıkış noktamız da bu oldu.” dedi.

Normal şartlar altında fusiform hücrelerin birkaç faydalı özelliği var. Örneğin, seslerin nereden geldiğini anlamamıza, kendi boyun ve baş hareketlerimizle ilgili ses ve hisleri göz ardı etmemize yarıyorlar. Fakat yüksek sese maruz kaldıktan sonra bu hücreler düzensizleşip olmayan sesleri varmış gibi algılamaya başlayabiliyorlar. Araştırma ekibi bu hücrelerin davranışlarını sıfırlayarak soruna çare bulmayı hedefledi.

Öncelikle, hastanın kulağına tecrübe ettiği kulak çınlamasının seviyesiyle ve frekansıyla uyuşan bir ses iletebilen tamamen müdahalesiz bir cihaz geliştirildi. Sistem temel olarak birkaç elektrot ve bir kulaklıktan oluşuyor diyebiliriz. Hastalar, kulak çınlamasını çene ve boyun hareketleriyle veya dillerini dışarı çıkararak daha şiddetli veya hafif hale getirebilenler arasından seçildi.

Kulak çınlaması olan 20 hasta dört hafta boyunca her gün cihazı 30 dakika boyunca kullandı. Araştırmanın kontrol grubuna ise elektrik titreşimleri verilmeden sadece orijinal cihaz gibi ses çıkaran ‘sahte’ bir cihaz verildi. Kontrol grubundaki hastaların kulak çınlamasında bir azalma olmadığı gözlemlenirken aktif gruptan kayda değer sonuçlar elde edildi.

Yakın zamanda piyasaya sürülmeyecek

Hastalardan bazıları kulaklarındaki çınlamada 12 desibellik bir azalma olduğunu söylerken diğerleri çınlamanın daha az rahatsız edici hale geldiğini söyledi. Hastalardan iki tanesi ise çınlamanın tamamen kaybolduğunu belirtti. Araştırmaya katılanların hiçbiri belirtilerin kötüye gitmediğini, oluşan etkinin ortalama birkaç hafta sürdüğünü açıkladı. Shore, “Elde ettiğimiz sonuçlar bize umut verdi. Fakat yine de en fazla hangi hasta grubunun tedaviden faydalanabileceğini tespit etmek adına tedavinin süresini en uygun hale getirmek için çalışmalıyız.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Cihazın piyasaya sunulması veya tedavinin maliyeti hakkında konuşmak için oldukça erken fakat kulak çınlamasından muzdarip kişilerin önümüzdeki yıllarda bu dertten tamamen kurtulabileceğine dair umut olduğunu görmüş olduk. Yapılan araştırma Science Translational Medicine adlı dergide yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

Michigan Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı bir çift kulaklık ve birkaç yapışkan elektrot kullanarak geliştirdikleri sistemle kulak çınlamasını azaltmayı ve hatta ortadan kaldırmayı başardı. Kulak çınlaması olan 20 hasta dört hafta boyunca her gün cihazı 30 dakika boyunca kullandı. Araştırmanın kontrol grubuna ise elektrik titreşimleri verilmeden sadece orijinal cihaz gibi ses çıkaran 'sahte' bir cihaz verildi. Kontrol grubundaki hastaların kulak çınlamasında bir azalma olmadığı gözlemlenirken aktif gruptan kayda değer sonuçlar elde edildi. Hastalardan bazıları kulaklarındaki çınlamada 12 desibellik bir azalma olduğunu söylerken diğerleri çınlamanın daha az rahatsız edici hale geldiğini söyledi. Hastalardan iki tanesi ise çınlamanın tamamen kaybolduğunu belirtti. Cihazın piyasaya sunulması veya tedavinin maliyeti hakkında konuşmak için oldukça erken fakat kulak çınlamasından muzdarip kişilerin önümüzdeki yıllarda bu dertten tamamen kurtulabileceğine dair umut olduğunu görmüş olduk.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği