Kripto paralar dark web’i vurdu

Chainalysis, dark web piyasalarında Bitcoin kullanımının azaldığını ve çeşitli yöntemlerle yapılan Bitcoin hırsızlığının artış gösterdiğini ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İlk dark web piyasası Silk Road üzerinden internetten uyuşturucu satışı yaygınlaştığından beri Bitcoin sisteminin suç mahiyeti evrim geçiriyor. Bitcoin artık dark web piyasalarında sıkça kullanılmıyor. Dark web piyasalarındaki Bitcoin işlemlerinin payı 2012’de yüzde 30’lardayken 2017’de yüzde 1’in altına düştü. Öte yandan dolandırıcılık, fidye yazılım ve hack yöntemiyle gerçekleştirilen Bitcoin hırsızlığı artış gösteriyor.

Peki dark web piyasalarında yaşanan bu değişikliklerin sebebi nedir? Chainalysis bu değişimleri üç nedene bağlıyor:

  • Kanun yaptırımı dark web piyasalarının en büyüklerini kapattırdı. 2017’nin Mayıs ve Haziran ayları arasında dark web piyasalarında yapılan Bitcoin işlemlerinin değeri üçte iki oranında düştü.
  • Bitcoin’in başka kullanım şekilleri yaygınlaştı. 2017’de on milyonlarca Dolar değerinde Bitcoin mali varlık olarak tutulmaya başlandı. 2017’de sadece 660 milyon Dolar değerinde Bitcoin dark web piyasalarına aktarıldı.
  • Monero, Zcash ve Dash gibi daha fazla gizlilik sağlayan ve şu anda Bitcoin’e kıyasla daha az işlem ücreti alan alternatif kripto paraların kullanımı dark web piyasalarında arttı.

Fidye yazılım ve dolandırıcılıkla çalınan Bitcoin sayısı artıyor

Bitcoin’in değeri arttıkça Bitcoin bağlantılı suçlar da artıyor. Kripto hırsızlar fidye yazılım, dolandırıcılık, hack’leme gibi yöntemlerle Bitcoin hırsızlığı yapıyor. Bu konuyu inceleyen Chainalysis, Bitcoin hırsızlığının 2013’te 3 milyon Dolar iken 2016’da 95 milyon Dolar’a kadar çıktığını ortaya koydu.

2013-2017 yılları arasında hack yöntemiyle en az 172 milyon Dolar değerinde Bitcoin hırsızlığı yapıldığı anlaşıldı. Fidye yazılımlar ise bu zamana dek suçlulara en az 31 milyon Dolar değerinde Bitcoin kazandırdı. Dolandırıcılık yoluyla elde edilen Bitcoin miktarını değerlendirmek zor olsa da çok sayıda kurbanın durumdan etkilendiği düşünülüyor. Örneğin, kullanıcılar tarafından üretilen muhtemel dolandırıcılık örneklerini barındıran Bitcoin Bad List, 2014 yılından beri 5 bin 33 adet dolandırıcılık örneği tespit etti.

Kripto suçun geleceği

Bu trendler, kripto suçların sadece dark web piyasalarındaki yasal olmayan para takasıyla sınırlı olmadığını gösteriyor. Kripto suç artık değerli bir mali varlık olarak Bitcoin hırsızlığı şeklinde karşımıza çıkıyor. Kripto suçların değişen doğası hukuki yaptırımların yeni yaklaşımlar izlemesini, Bitcoin kullanıcılarının ise hırsızlık ve dolandırıcılığa karşı daha dikkatli olmasını gerektiriyor.

Kaynak: Chainalysis

Chainalysis, Bitcoin'in artık dark web piyasalarında sıkça kullanılmadığını ortaya koydu. Dark web piyasalarındaki Bitcoin işlemlerinin payı 2012'de yüzde 30'lardayken 2017'de yüzde 1'in altına düştü. Bunun için üç sebep gösteren Chainalysis, kanun yaptırımlarına, Bitcoin'in farklı kullanım şekillerinin benimsenmesine ve dark web piyasalarında alternatif kripto para kullanımının artmasına dikkat çekiyor. Öte yandan Bitcoin'in değeri arttıkça Bitcoin bağlantılı suçlar da artıyor. Bu konuyu inceleyen Chainalysis, Bitcoin hırsızlığının 2013'te 3 milyon Dolar iken 2016'da 95 milyon Dolar'a kadar çıktığını ortaya koydu. Saldırganlar fidye yazılım, dolandırıcılık ve hack gibi yöntemlerle Bitcoin hırsızlığı yapıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği