Kolonisi için kendini feda eden karınca

Colobopsis explodens adlı karınca türünün bazı üyeleri, tehdit algıladıklarında kolonilerini koruyabilmek için kendi vücutlarını patlatıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Söz konusu topluluğun yararını gözetmek olunca karıncalar inanılmaz bir kapasiteye sahip oluyor. Ancak yakın zamanda keşfedilen bir karınca türü, karıncaların sandığımızdan daha fedakar olabildiğine işaret ediyor.

Güneydoğu Asya’daki yağmur ormanlarında gözlemlenen Colobopsis explodens türü, hareket ettiği rota üzerindeki düşmanları durdurmak için kendi vücudunu patlatarak kolonisi için hayatının son ve en büyük fedakarlığını yapmış oluyor.

Patlayan karıncalarla ilgili bilgimiz, ilk kez 1900’lü yılların başında literatüre giren çeşitli türlerle birlikte yüz yıl öncesine kadar dayanıyor. Ancak 1935’ten beri yeni bir türü gözlemlenmeyen patlayan karıncaların varlığı konusunda şüpheler vardı. 2014-2016 yılları arasında beş kez 30 günlük uzun yolculuklar gerçekleştiren bilimciler, Colobopsis explodens türünü hareket halindeyken gözlemlemeyi başardı. Araştırmacılar, bu karınca türünün bir yırtıcı hayvan tarafından tehdit edilmesi halinde kolonideki küçük üyelerin vücutlarını patlattığını gözlemledi. Vücutları patlayınca salgı bezlerinden zehirli, yapışkan bir sıvı salgılanıyor. Bu sıvı ya düşmanı öldürüyor ya da karınca kolonisinin geri kalanına saldırmasını önlemiş oluyor.

Colobopsis explodens, ileride patlayan karıncalarla ilgili yapılacak araştırmaların temeli olarak kullanılacak. Bilimciler yakın gelecekte daha fazla patlayan karınca türü keşfedeceklerine inanıyor.

Yapılan araştırma Zookeys dergisinde yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

2014-2016 yılları arasında Güneydoğu Asya'daki yağmur ormanlarında keşifler yapan bilimciler, Colobopsis explodens adı verilen karınca türünün küçük üyelerinin koloniyi korumak adına kendi vücutlarını patlatarak zehirli, yapışkan bir sıvı yaydığını gözlemledi. Salgılanan sıvı ya düşmanı öldürüyor ya da karınca kolonisinin geri kalanına saldırmasını önlemiş oluyor.

5 Yorum

  • Gen Bencildir kitabında Dawkins, canlılarda fedakarlık konusunu ele alıyor. Eğer genlerin hayatta kalma makineleriysek, feda edilen bir ferd birden fazla genin devamını sağlayacaksa kendini feda edebilir diyor. Bu canlılarda da içgüdüsel olarak bu davranış olmalı. Fedakarlık sandığımız şey bencilliğin ileri bir düzeyi olabilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği