Kök hücre tedavisi felçli hastayı iyileştirdi

Trafik kazası ile boynundan aşağısı felç olan 21 yaşındaki, Kris Boesen kök hücre tedavisinin ardından ellerini ve kollarını kullanabilmeye başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Nörorestorasyon Merkezi ve USC Keck Tıp Merkezi doktorları 21 yaşındaki felçli bir hastanın zarar görmüş olan boyun omurgasına, kök hücre ve diğer hücreleri enjekte ederek deneysel bir tedavi yöntemi uyguladı.

Ameliyattan iki hafta sonra, hasta Kris Boesen iyileşme belirtileri göstermeye başladı. Üç ayın ardından 21 yaşındaki hasta kendi yemeğini yiyip cep telefonunu kullanabiliyor, motorlu tekerlekli sandalyesini kontrol edip arkadaşlarına sarılabiliyordu. Her iki eli ve kolundaki hislerin ve hareketin gelişmesi ile Kris kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geldi ve daha bağımsız bir yaşam hayal etmeye başladı.

Mevcut yöntemler işe yaramıyor

Çalışmayı gerçekleştiren doktorlardan Charles Liu “Genellikle omurilik sakatlıklarında hastalar omurgayı sabitleyen bir ameliyat geçirir ancak bu tedavi hastanın motor ve duyusal fonksiyonlarını düzeltme konusunda çok az gelişme gösterir. Bu çalışma ile nörolojik fonksiyonları geliştirerek, tamamen felçli olmak yerine el ve kolları kullanmayı sağlayabilen bir prosedürü test ediyoruz. Bu seviyede bir fonksiyon düzelmesi, ciddi omurga sakatlıkları bulunan hastaların günlük yaşamını önemli anlamda geliştirebilir.” şeklinde konuştu.

6 Mart’ta bir araba kazası geçiren Boesen, kaza sırasında omuriliğinin zarar görmesi sebebiyle sakat kalmıştı. Doktorlar kazanın ardından Kris’in ebeveynlerine, oğullarının boynundan aşağısının sakat kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Bağımsızlık sağlıyor

“90 günlük tedavi sonrası dönem neticesinde Kris’in motor fonksiyonlarında ciddi gelişmeler var” diyen Liu sözlerine şöyle devam etti: “Kris’in durumunda, bu değişiklik ellerini kullanabilmesi, dişini fırçalayabilmesi, bilgisayar kullanabilmesi ve normalde bu tarz bir sakatlığı bulunan kimselerin yapamayacağı pek çok şeyi yapabilmesi anlamına geliyor. Bu sebeple, elde ettiği bağımsızlık hafife alınacak bir gelişme değil.”

Bu öncü tedavi yöntemi, nörorestorasyon ve yenileyici tıp gibi gelişmekte olan alanların, ciddi omurilik sakatlıkları bulunan binlerce hastanın hayatının nasıl geliştirilebileceğine dair sunduğu en son örnek.

Keck Tıp Merkezi, ABD’de hastalara klinik deneme dozları verme yetkisi bulunan altı kurumdan birisi. Bu deneme tedavisinin uygulanabilmesi için hastanın 18 ila 69 yaşları arasında olması, durumunun AST-OPC1 enjeksiyonu yapılabilecek kadar sabit olması bu enjeksiyonun, yaralanmanın ardından on dördüncü ve otuzuncu günlerde yapılabilmesi gerekiyor.

Kaynak: Kurzweilai

Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Merkezi tarafından uygulanan deneysel kök hücre tedavisi, omurilik zedelenmesi nedeniyle boynundan aşağısı felç olan bir hastanın ellerini ve kollarını kullanabilmesini sağladı. Trafik kazasında omurgası zarar gören Kris Boesen, omurgasına enjekte edilen kök hücre ve diğer hücreler sayesinde, üç ayın ardından ellerini ve kollarını kullanabilmeye başladı. Böylece 21 yaşındaki hasta artık pek çok ihtiyacını başkalarına bağımlı olmadan yerine getirebiliyor.

8 Yorum

  • 47 yaşındayım. 1 yaşında çocuk felci geçirmişim.Gönüllü denek olmaya razıyım.

  • kök hücre türkiyede ne zaman nerede uygulanacak bizde biliyoruz ne işe yaradığını.

  • Kök hücre enjekte ettiğinizde omuriliğe ve iğneyi geri çekince iğnenin açtığı deliğide yenilemeye çalışıcak bu kök hücreler ve daha fazlasıda şu omuriliği dağılmaktan koruyan beyaz esnek bir zar var dış bölgede.Kök hücre(yani kan)etrafa kaymıyacakmı? Zedeli bölge yeni tıbbi kameralı ve bilgisayar destekli teknolojilerle işaretlenip tam sınırdan alınıp kök hücreyi enjekten etmek gerekir sonra kanın yani kök hücrenin etrafa sıçraması önlenmeli ayrıca iğnenin açtığı delikte vücut içinde eriyen bantlarla kapatılmalı.

  • İğnenin açtığı delikle bileşik yaparak yapışık bi şekilde omurliği baskılı bi şekilde yenileyebilir kök hücre zincirleme gibi dahada fazlası olabilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği