Kök hücre sayesinde kanal tedavisi tarihe karışabilir

Biyomateryal araştırmacısı Adam Celiz ve ekibinin geliştirdiği dolgu, kanal tedavisine ve takma dişe duyulan ihtiyacı azaltabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Zarar görmüş dişler kanal tedavisine ihtiyaç duyulmadan kendi kendilerini yenileyebilseydi güzel olmaz mıydı? Şu anda Harvard ve Nottingham Üniversiteleri tam olarak bunu başarmak için çalışmalar yürütüyor. Araştırmacılar kök hücre temelli dolgu üreteceklerine inanıyorlar.

Dünya genelinde her yıl yüz milyonlarca dişçi, dişlerin çürük kısımlarını oyup dolguyla dolduruyor. Popular Science‘ın verilerine göre, bu işlemlerin yaklaşık yüzde 15’i başarısızlıkla sonuçlanarak kanal tedavisine duyulan ihtiyacı doğuruyor. Bu durumun olumsuz tarafı, kanal tedavisinden sonra diş dayanıklılığının azalması ve sonunda da bazen dişin çekilmesinin gerekmesi.

Adam Celiz, kök hücre sayesinde kanal tedavisi ve takma dişe duyulan ihtiyacın azaltılabileceğine inanan bir biyomateryal araştırmacısı.  Celiz ve ekibi, dişin iyileşmesine yardımcı olan kök hücreden yapılan yeni bir tür dolgu geliştirdi. Tıpkı normal dolgu gibi bu dolgu da dişlere yerleştirilip morötesi ışınla sertleştiriliyor. Celiz, bütün dolguların bu tür kendini yenileyebilen materyallerle yapılması halinde dişlerin kendi kendini iyileştirmesini sağlayabileceklerini düşünüyor. Böylece teorik olarak dolgu işlemlerinde yaşanan başarısızlıklar azalır ve kanal tedavisine duyulan ihtiyaç da tamamen ortadan kalkar.

Konuya şüpheli yaklaşanlar da var

Araştırmacılar, çürük dişte denendiği taktirde kök hücrelerin dişi onarabileceğini düşünüyor. Bu şekilde elde edilen dolgu şu anda kullanılan dolgulara benzeyecek fakat vücut tarafından kabul edilmeme veya başarısızlığa uğrama ihtimali düşük olacak. Daily Mail‘ın haberine göre, Celiz ve ekibinin materyali 2016’da yapılan Kraliyet Kimya Topluluğu Yeni Geliştirilen Teknolojiler Yarışması’nın materyal kategorisinde ikinci sırada yer aldı. Başvurular yeniliğin derecesi, muhtemel etkisi ve materyalin ardındaki tekniğin kalitesine göre değerlendirildi.

Öte yandan birçok dişçi kök hücrelerin diş hekimliği alanında bir yeri olup olmayacağına emin olamıyor. Konuya şüpheli yaklaşanlar kök hücrelerin faydalarını kanıtlamak veya aksini iddia etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine inanıyor.

Kaynak: Inquisitr

Bir grup araştırmacı, kök hücre temelli diş dolgusu geliştirmeye çalışıyor. Günümüzde dolgu işlemlerinin yaklaşık yüzde 15'i başarısızlıkla sonuçlanarak kanal tedavisi yapılmasını gerektiriyor. Bu durumun olumsuz tarafı, kanal tedavisinden sonra diş dayanıklılığının azalması ve sonunda da bazen dişin çekilmesinin gerekmesi. Kök hücre temelli diş dolgusu şu anda kullanılan dolgulara benzeyecek fakat vücut tarafından kabul edilmeme veya başarısızlığa uğrama ihtimali düşük olacak. Kök hücrelerin diş hekimliği alanında bir yeri olup olmayacağına emin olamayan dişçiler de var. Konuya şüpheli yaklaşanlar kök hücrelerin faydalarını kanıtlamak veya aksini iddia etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine inanıyor.

4 Yorum

  • Dilerim İmplant sektörünün saldırısına maruz kalmaz başarılı olurlar. Malum ortam tam bir kurtlar sofrası ….

  • Burdan bi sonuç çıkmaz. Kanser hastalığında olduğu gibi ; ilaç şirketleri ile doktorlar izin vermez bu teknolojiye.

  • 6 yıl önce kanal tedavisi için gittiğim doktora, “yaralar gibi dişler de kendi kendini onarabilseydi ne güzel olurdu” dediğim de az daha bütün dişlerimden oluyordum:) Her neyse, aslında bu tedavi yöntemi harika olurdu ama benim hayalimde ki diş tedavisi, düzgün ve aralarına ip dahi girmeyecek şekilde birbirine entegre, yani dişlere olduğu gibi bir dış kılıf giydirilmiş teflon bir malzemeyle kaplanarak, diş sorununa kesin çözüm bulmak. Ha bu arada bugün bir bitcoin haberiniz yok:)

  • Önce vizyon sonra gercek…
    16 yasima kadar Almanyada cogu dislerimi önce amalgamla, en zehirli madde, doldurdular. Sonra saglikli dislerimi cektiler.phantom agrisi…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği