Kırıldığında kendini onaran telefon camlarına doğru

Tokyo'da yanlışlıkla oda sıcaklığında kendini onarabilen dayanıklı bir polimer keşfedildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Akıllı telefonun kırılan ekranıyla uğraşmak zorunda kaldıysanız, bunun ne kadar can sıkıcı bir durum olduğunu bilirsiniz. Üstüne ekran koruyucusu koymak, ekran değiştirilene kadar sadece geçici bir önlem oluşturur. Tokyo’da ise kendini yenileyebilen yeni bir polimer keşfedildi. Bu polimer potansiyel olarak kendini onaran telefon camlarının geleceğine öncülük edebilir.

Tokyo Üniversitesi’nden Profesör Takuzo Aida liderliğindeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışma Science‘da yayımlandı. ‘Mekanik olarak sağlam, kolaylıkla onarılabilen, kovalent çapraz bağ içermeyen polimer’ başlıklı araştırmada, sadece el basıncıyla bile kendini yenileyebilen benzersiz bir sert cam benzeri ‘polieter-tioureas’ polimeri tanıtıldı. Diğer malzemelerden en önemli farkı ise yüksek ısıya ihtiyaç duymaması.

Araştırmacılar, “Günümüzde, çapraz bağlantılı ağları yeniden yapılandırmak için kırılmış bölümlerin onarımı 120 derece veya daha yüksek sıcaklıkta gerçekleşiyor.” dedi.

Aslında malzemeyi tutkal haline getirmek istiyordu

The Guardian’ın haberine göre bu özel cam polimer, malzemenin tutkal haline geleceğini düşünen yüksek lisans öğrencisi Yu Yanagisawa tarafından yanlışlıkla keşfedildi. Yanagisawa, polimerin 21 derecede elle sıkıştırıldıktan sonra kesik kenarlarının birbirine yapıştığını ve güçlü bir tabaka oluşturduğunu tespit etti. Kendini onaran telefon camıyla ilk kez karşılaşmıyoruz; şu an kendini iyileştiren ekran koruyucusu ve Motorola’nın kendini onaran telefon camı için patenti var. Bunun gibi yeni gelişmeler, ekran kırılmasının ve masraflı onarımların geçmişte kalmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: Engadget

Tokyo Üniversitesinden Profesör Takuzo Aida liderliğindeki araştırmacıların Science'da yayımladığı araştırmada hem sağlam hem de kendini oda sıcaklığında onarabilen bir polimere yer verildi. The Guardian'a göre günümüzde yüksek sıcaklıklarda yapılan bu onarım işleri için devrim niteliğinde olan bu malzemeyi Yu Yanagisawa adlı bir öğrenci yanlışlıkla keşfetti. Bu gelişme, ekran kırılması ve tamir masrafı gibi sorunlara çözüm olabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği