Kickstarter editörlerinden 2017 tahminleri

Kitle fonlama platformu Kickstarter, yıllık portföy değerlendirmesi yaparak 2017’de yaygınlaşması beklenen teknolojik eğilimlerin listesini yayınladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her yılın Aralık ayında yıllık değerlendirme raporu yayınlayan kitle fonlama platformu Kickstarter, 2016 yılında Tasarım ve Teknoloji alanlarında 11 binden fazla proje yayınlandığı verisini paylaştı ve bu senenin örneklerinden yola çıkarak 2017’de daha sık karşılaşacağımızı tahmin ettiği teknolojik eğilimleri listeledi.

İleri seviye dinleme

Apple’ın bu yıl kulaklık girişlerini nesli tükenmekte olan özellikler listesine sokmasıyla birlikte bir çok proje geleneksel stereo ses sınırlarını zorlamaya yönelik ilginç adımlar attılar. Ossic, sanal gerçeklik teknolojisinin mekana dalma hissini ses dünyasına taşırken Nura’nın ileri düzey kulaklıkları, sesi dinleyicinin özgün duyma profillerine göre uyarlıyor. Basslet’in giyilebilir subwoofer sistemi ise bize sesin tüm vücudu kapsayan bir tecrübe olduğunu hatırlatarak, bir dans kulübünün iç organları hoplatan bas seslerini, kişisel müzik dinleme zevkinize taşıyor. Kickstarter, özellikle ses tabanlı kullanıcı arayüzlerinin ve ses ile kontrolün gittikçe yaygınlaşacağını göz önünde bulundurarak, dinleme cihazlarının daha yaratıcı boyutlara ulaşacağını öngörüyor.

Gündelik hayatta yapay zeka

Bir cihazla sanal bir asistanmışçasına sohbet etmek kimileri için bilim kurgusal bir hayal, kimileri için de distopik bir kabus gibi gelebilir. Kickstarter, 2017’de sesle kontrol edilen yapay zeka arayüzlerini, kullanıcıların hayatlarına entegre ederek kullanacak daha fazla ürün göreceğimizi düşünüyor. Bu alanda öncülük eden projelerin arasında, aynı zamanda kişisel bir antrenör görevi de gören kablosuz kulaklık Vi; sizi kişiselleştirilmiş bir günlük brifing ile uyandıran bir çalar saat olan Bonjour; ve David Hasselhoff’un Kara Şimşek’teki dostu Kit’i andıran konuşan bir araç aksesuarı olan Dashbot gösteriliyor.

Ürün geliştiricilerin kullanıcı tecrübesine daha fazla odaklanabilmelerine izin veren Microsoft’un Cognitive Service, Amazon’un Alexa ve Google’ın Speech API gibi platformlarının ortaya çıkması, bu konuşan yapay zeka çılgınlığının yükselişe geçmesinin arkasındaki etkenlerden biri olarak görülüyor. Evde kendi başınıza kullanabileceğiniz bir set olarak Seeed’in ReSpeaker ürünü bu hizmetlerle çalışabilmek için anahtar teslim bir yapım kiti sunuyor. Kickstarter, 2017’de yapay zeka ses arayüzlerinin her türlü ürüne entegrasyonu için daha fazla aracın piyasaya sunulacağını öngörüyor.

Kollektif zeka ve kamu kaynaklı veri

Tüm gelişmelere rağmen yapay zeka, hala gerçek insan beyninden daha az kullanışlı. Birden fazla insan beyninin bir arada çalışmasından ilham alan Blubel, Oombrella, ve Wynd; bireysel kullanıcılardan topladığı bisikletliler için güvenli yollar, aşırı yerel hava durumları ve hava kalitesi gibi verileri bir havuzda toplayarak, tüm sistemi daha akıllı yapma hedefi güden bağlantılı cihazlar. Kickstarter, özellikle çevrimiçi ve fiziksel hayatlarımız arasındaki sınırların gitgide geçirgenleşmesi ile ortaya çıkan kişisel mahremiyet ve veri madenciliği endişeleri karşısında tasarımcı ve kullanıcıların veri toplamaya karşı bu tip şeffaf ve anlamlı bir yaklaşım benimseyeceklerini öngörüyor.

Çocuklar için hack’lenebilir cihazlar

Çocuklar için teknolojiye merak uyandıran ve yaratıcı bir giriş sunan hack’lenebilir ürünlerin sayısındaki artış umut verici bir eğilim olarak görülüyor. Kano, Technology Will Save Us, ve Makeblock projeleri, acemilere uygun rehberli öğrenim ile dikkat çekecek biçimde ucu açık buluş ve keşif imkanlarını dengeleyen, evde kendiniz yapabileceğiniz kitler tanıttı. Cubetto ve Root’un sevimli robotları ise, 3 yaşındaki bir çocuğu bile oyuncu fiziksel arayüzlerle basit programlama kavramlarını araştırmaya davet ediyor.

Eğitimin ötesinde, hacklenebilirlik çocuk büyüdükçe de oyuncağın taze ve ilginç kalabilmesi artısını sağlıyor. Kickstarter, gençleri oyuncaklarını yeniden keşfetmeye ve yeniden düzenlemeye davet eden uyarlanabilir öğeleri içeren çocuk ürünlerinin daha fazla karşımıza çıkacağını öngörüyor.

Masaüstünüzde bir fabrika

New York’ta düzenlenen World Maker Faire fuarında bu yıl, genelde fabrikalarda sahalarda bulunan imalat tekniklerini masaüstüne uyarlayan, 3D yazıcıların ötesinde bir dijital imalat makinesi serisi olan Future Fab Lab tanıtılmıştı. Bu seride, metal ve taşı kusursuz şekillendirmeye yarayan Wazer’in su püskürtmeli keseri, Mr Beam’in kullanıcı dostu lazer keseri; ve plastik şekillendirmek için kullanılan taşınabilir vakum kalıbı FormBox bulunuyordu. Tüm bu makineler bozulmaz mal imalatına odaklansa da Kickstarter, bu küçülen endüstriyel ekipman fikrinin tekstil, moda ve gıda imalat alanlarında da uygulanmasını beklediğini belirtiyor.

Uzay araştırmaları ve tarih

Bir zamanlar öne sürüldüğü gibi üzerinde dev uzaylı yapıları olmasa da, KIC 8462852 hala galaksideki en gizemli yıldız olmayı sürdürüyor. Astronom Tabetha Boyajian’ın kampanyası, uzay düşkünlerini bu meşhur gökcisminden gelen ilginç ışık motiflerini anlamak için çıktığı yolculuğu takip etmeye davet ediyor. Kickstarter, 2017’yi uzay araştırmalarında bu demokratikleşmiş yaklaşımın uygulanmaya devam edeceği büyük bir yıl olarak görüyor. Planetary Society’nin güneş ışığı ile çalışan uydusu Lightsail, fırlatılmaya hazırlanarak Carl Sagan’ın 1976’da popülerleşen fikrinin meyvelenmesine neden olacak. Eşzamanlı olarak, Ozma Records, başka bir 40 yıllık Sagan projesi olan ve dünyadışı canlılara yıldızlararası bir mesaj gönderme amacıyla dünyanın dört bir tarafından toplanan sesleri içeren Voyager Golden Record kaydının yeniden basımını yayınlıyor. 10 binden fazla destekçi ile, bu proje şimdiden Kickstarter’daki en çok fonlanmış müzik projesi durumunda. Kickstarter, bu projelerin insanların uzay araştırmalarının geçmişi ve umut veren geleceğine olan hayranlığına hitap eden daha ilginç projelerini öncüsü olacağını düşünüyor.

Ev için teknolojik sanat

Kickstarter’da 2016’nın en öngörülemeyen başarı öykülerinden biri olan Bruce Shapiro’nun bir metal top yardımıyla kum kaplı bir masa üzerine karmaşık desenler çizen kinetik heykeli Sisyphus büyük bir takipçi desteği kazanarak Kickstarter’daki en çok fonlanmış sanat projesi haline geldi. Jeff Lieberman’ın Slow Dance çerçevesi de mühendisliği şairane amaçlarla kullanarak gerçek nesnelerin gözleriniz önünde yavaşça hareket ettiği izlenimini yaratıyor. 2014’te Electric Objects, sürekli büyüyen bir sanat eseri koleksiyonunu sergilemeye adanmış dijital görüntülerle bu alanı incelemişti. Kickstarter, galeri ve müzelerin duvarlarından çok insanların evlerinin içinde yaşamaya tasarlanmış teknolojik sanat projelerinin artacağı görüşünde.

Kaynak: Kickstarter Blog.

2016 yılında tasarım ve teknoloji alanlarında 11 binden fazla proje yayınlandığı verisini paylaşan Kickstarter, bu senenin örneklerinden yola çıkarak 2017’de daha sık karşılaşacağımızı tahmin ettiği teknolojik eğilimleri listeledi. Kickstarter’a göre 2017, sesle kontrol edilebilen cihazlar, akıllı veri madenciliği, hayatın her alanına giren yapay zekalar, çalışma masanızın üzerini imalathaneye çevirecek cihazlar, kamu fonlu uzay araştırmaları gibi birçok proje ile dolu olacak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği