Kepler Uzay Teleskobu’nun yakıtı bitti

NASA, Kepler Uzay Teleskobu'nun yakıtının bitmek üzere olduğunu ve yakında kullanılamaz hale geleceğini açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA, Kepler Uzay Teleskobu’nun yakıtının bitmek üzere olduğunu ve yakında kullanılamaz hale geleceğini açıkladı. Uzay ajansı, gezegen avcılığı yapan uzay aracının geçtiğimiz Pazartesi günü uyku moduna geçtiğini söyledi. Önümüzdeki ay aracın yeniden çalıştırılmasıyla kalan yakıtının tamamen bitmesi bekleniyor.

NASA Kepler Uzay Teleskobunu 2009’da, galaksimizdeki gezegen sayısı ve sıklığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için fırlatmıştı. Bilimciler bu araç sayesinde, bizim güneş sistemimiz dışında bir çok dış gezegen keşfetti. Şu anda dünyadan 151 milyon km uzaklıkta olan uzay aracı galaktik çevremizin küçük bir bölümünü inceledi ancak Kepler’in çalışmaları bilimcilerin 2 bin 650 adet yeni gezegeni kayıt altına almasını sağladı.

Üstelik bu gezegenler pek çok farklı şekil ve boyutta. Jüpiter gibi büyük ve garip gezegenlerin yanı sıra Dünya’nın boyutlarına ve yörüngesine benzer boyut ve yörüngeye sahip gezegenler de keşfedildi. Her bir keşif bize gezegenlerin nasıl oluştuğu, kaç çeşit gezegen olduğu ve kendi gezegenimizin nasıl var olduğu ile ilgili bilgiler sundu. Kepler hala çalışmaları için ödüllendirilebilir. Teleskop, bilimcilerin doğrulaması beklenen binlerce başka gezegen keşfi de yaptı. Kepler’in verilerini daha iyi inceleyebilecek yöntemler geliştirme çalışmaları hala sürüyor.

Son kez veri gönderecek

NASA Kepler’i Ağustos’un başında yeniden kullanıma sokmayı planlıyor. Uzay aracı çalışmaya başladığında antenini Dünya’ya çevirecek ve topladığı en son verileri aktaracak. Ancak bu işlem için uzay aracında yeterince yakıt olup olmadığı bilinmiyor. Ancak bu işlem tamamlanabilirse NASA Kepler’in 2014’te başlayan K2 görevinden 19. kez gözlem raporu almış olacak. Özellikle anteni Dünya’ya çevirmek en fazla yakıt harcamayı gerektiren işlem. Bu süreçte yakıt deposu boşalabilir.

NASA Kepler’in yakıtının bir gün biteceğini biliyordu ve K2 görevi başladığında ajans 10 adet rapor alabilmeyi ümit ediyordu. Neredeyse iki kat daha fazla veri toplayan NASA, cihazın güvenli moda geçmesinin artık yakıtın tamamen bitmek üzere olduğunun bir kanıtı olduğunu söylüyor.

Bir çok sorunun üstesinden geldi

Kepler daha önce de uyku moduna geçmiş ve uzay teleskobu 9 yıllık serüveninde bir çok badire atlatmıştı. 2016’da benzer bir durum yaşandığında NASA geçici olarak uzay aracı acil durumu ilan etmiş ve ekipler teleskobu tekrar çalışır hale getirmek için yoğun bir çaba harcamıştı.

Kepler’in en büyük sorunu 2012’de yaşandı. Teleskobun dört adet düzdöner tepki tekerlerinin ikisi devre dışı kaldığında hedefleme sisteminde ince ayar yapılamaz hale geldi. Bir tekerin çalışmaması çok sorun yaratmıyordu ancak iki tanesinin çalışmaması teleskobun kullanılamaz hale gelmesi demekti. Bu dönemde Kepler ilk görevini tamamlamış olduğu için NASA’nın uzay aracından vazgeçmesi seçenekler arasındaydı. Neyse ki ekip Güneş’in ışınlarının uzay aracının güneş panellerine yaptığı baskıyı kullanılamayan tekerlerden birinin görevini gerçekleştirecek şekilde kullanmanın bir yolunu buldu. Böylece Kepler, bugün hala yürüttüğü K2 görevi ile birlikte ikinci yaşamına başlamış oldu.

Kepler’in varisi TESS

NASA şimdiden Kepler’in varisini uzaya gönderdi. Yani Kepler artık çalışmasa bile dış gezegen arayışı devam edecek. Transit Dış Gezegen İzleme Uydusu ya da TESS olarak anılan yeni uzay aracı, SpaceX’in Falcon 9 roketi ile bu yıl içinde uzaya gönderilmişti. Galaktik gökyüzünden ilk fotoğrafını da çeken TESS’in görüş açısı Kepler’inkinin 400 katı büyüklüğünde. Yani yüz binlerce daha fazla gezegeni inceleyebilir. TESS ayrıca onlarca ya da yüzlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızları inceleyebilecek. Kepler binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızları inceliyordu.

Kaynak: The Verge

NASA, Kepler Uzay Teleskobu'nun yakıtının bitmek üzere olduğunu ve yakında kullanılamaz hale geleceğini açıkladı. Uzay ajansı, gezegen avcılığı yapan uzay aracının geçtiğimiz Pazartesi günü uyku moduna geçtiğini söyledi. Önümüzdeki ay aracın yeniden çalıştırılmasıyla kalan yakıtının tamamen bitmesi bekleniyor. Ağustos ayının başında Kepler son kez Dünya'ya dönecek ve son gözlem raporunu iletecek. Kepler'in görevini devralmak için daha gelişmiş bir uzay teleskobu olan TESS bu yılın başında uzaya gönderilmişti.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği