Kenya’nın plastik poşetlerle emsalsiz savaşı

Kenya'nın değişmezi plastik poşetlerin kullanımı bu hafta alınan bir kararla yasaklandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kenya’nın değişmezi plastik poşetler büyük vadilerden Hint Okyanusu’ndaki plajlara kadar ülkenin her yerinde. Hatta ülkenin genelinde ağaçlara asılı halde ya da bir dağ oluşturmuş biçimde görülebiliyor. Ancak bu hafta alınan bir kararla beraber [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Kenya’da plastik poşetlerin kullanılması yasaklandı.[/inlinetweet] Eğer çöpünüzü ve marketten aldıklarınızı geri dönüştürülemeyen bir plastik poşete koyarsanız 38 bin Dolarlık cezayı ödemeniz veya dört sene hapis yatmanız gerekebilir.

Çevre Bakanlığı Sekreteri Judi Wakhungu, “Bu, kurtulmamız gereken bir toksindir. Suyumuzu ve hayvanlarımızı etkiliyor ve daha da kötüsü, midemize kadar ulaşıyor,” dedi. Bölgeye bakıldığı zaman plastik poşetleri yasaklayan ilk ülke Kenya değil, örneğin Ruanda 2008’de yasakladı ve Doğu Afrika Topluluğu da bölgesel bir yasak çıkarmak için görüşmeler yaptı. Ayrıca bu yasak ülkedeki ilk deneme de değil, son 10 yıl içinde birkaç kez yasak getirildi; fakat çalışan nüfusun yüzde 3’ü ülkedeki 176 plastik fabrikasında istihdam edildiği için Kenya İmalatçılar Derneği’nin yasaya karşı dava açmasıyla engellendi. Şu anki tartışmalar ülke ekonomisinin nasıl etkileneceğine odaklanıyor.

Vatandaşlar kararsız

Vatandaşların bu konuyla ilgili duydukları rahatsızlık bir çözüm bulunmadığı takdirde sistemin böyle devam edeceğini gösteriyor. Çünkü birçok kişinin günlük satın alma gücünün 2 Dolar’ın altında olduğu ülkede birkaç sent bile büyük fark yaratıyor. Bunun haricinde Parlamento Üyesi Kenneth Okoth gibi yasağa karşı çıkan siyasiler de bulunuyor. Bunun sebebi suyun az olduğu, tuvaletin bulunmadığı yerlerde kişilerin torbaları arındırıcı bir unsur olarak kullanması. Okoth çevreyi temizlemenin önemini anladığını ve bunu desteklediğini belirtse bile ‘Kibera gibi yerlerde hala plastik poşetlere ihtiyaç duyulduğunu’ ifade etti. Okoth’a göre bu ‘plastiklerin değil, onların tekrar kullanılmasına olanak sağlamayan sistemin suçu’.

Ülkenin her yeri Kibera gibi değil, başkent Nairobi‘de, süpermarketler yasağa dikkat etmeye başladı ve plastik poşet yerine tekrar kullanılabilir kumaşlara geçti. Fakat şehrin çevresinde hala plastik poşetler kullanılıyor, nitekim şu ana kadar herhangi bir ceza da uygulanmadı. Wakhungu kirliliğin düzeltilmesiyle ilgili umutlu olduklarını belirtirken amaçlarının ‘Kenyalıları tutuklamak olmadığını fakat kanunun yürürlükte olduğunu’ ifade etti.

Kaynak: NPR

Kenya'nın değişmezi plastik poşetlerin kullanımı bu hafta alınan bir kararla yasaklandı. Eğer çöpünüzü ve marketten aldıklarınızı geri dönüştürülemeyen bir plastik poşete koyarsanız 38 bin Dolarlık cezayı ödemeniz veya dört sene hapis yatmanız gerekebilir. Daha önce de yürürlüğe konan yasa çalışan nüfusun yüzde 3’ü ülkedeki 176 plastik fabrikasında istihdam edildiği için Kenya İmalatçılar Derneği’nin açtığı davalarla engellenmişti. Ülkenin çevre bakanlığından bir yetkili amaçlarının ‘Kenyalıları tutuklamak olmadığını fakat kanunun yürürlükte olduğunu’ ifade etti.

3 Yorum

  • Ülkemizde de plastik poşet kullanımını azaltmak için, poşet ücreti adı altında ufak bir meblağ karşılığında caydırıcı olabilir.

    • Bazı yerlerde bu söylediğiniz ücretlendirme ile poşet alımı mümkün. Bence çözüm geçmişte olduğu gibi file veya kese kağıdı kullanımı olmalı.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği