Kehribar renkli gözlükler psikolojiyi düzeltiyor

Yapılan küçük çaplı deneylerle, kehribar renkli gözlük takmanın uykusuzluk, obezite, depresyon ve diğer rahatsızlıklara iyi gelebileceği tespit edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yapılan küçük bir deneyle, gece vakti kehribar renkli gözlük takmanın bipolar rahatsızlıktan muzdarip olan kişilerin manik semptomlarını üç gün içerisinde azalttığı tespit edildi.

Eğer daha geniş çaplı araştırmalar yapılırsa, hastaların tedavisine yeni bir çözüm bulunmasının yanı sıra uyku alışkanlıkları da yeniden şekillendirilebilir.

Kehribar renkli gözlüklerin en önemli faydası, güneş ışığının en önemli bileşeni olan ve bilgisayar/telefon gibi ekranlardan yayılan mavi ışığı engellemeleri.

Her gün vücut saatimizi yeniden başlatmaya yardımcı olan şey bu mavi ışıktır. Geçtiğimiz yıllarda, sabahları bu mavi ışığa çok fazla maruz kalmanın insomnia, obezite, depresyon ve diğer akıl hastalıklarına yol açabildiği anlaşıldı.

3 günde etki etti

Dünyanın çeşitli yerlerindeki araştırmacılar, gece geç vakitte mavi ışığa maruz kalmanın nasıl bir şey olduğunu, ve bundan kaçınmanın bipolar ya da manik depresif insanlar için bir çözüm olup olamayacağını araştırıyorlar.

Bunu test etmek için, Bergen Üniversitesi ve Norveç’teki Valen Hastanesi’nden bir grup araştırmacı, bipolar rahatsızlık teşhisi konulan 32 hastaya bir hafta boyunca akşam 6-8 arası kehribar renkli ya da normal gözlükler taktırdı.

Denemenin sonunda, hastalardan sadece 23’ü deneye cevap verdi; kehribar renkli gözlük verilenlerden 12’si ve plasebo etkisi yaratarak gözlük verilenlerden 11’i. Rakamlar az olsa da sonuçlar oldukça çarpıcıydı.

Ortalama olarak, maviyi engelleyen gözlük takanların puanı 60 üzerinden 14.1 iken, normal gözlük takanların puanı yalnızca 1.7 oranında yükseldi. Ve bu sonuçlar sadece 3 gün içinde elde edildi.

Ekip, bu gelişmenin ardında yatan biyolojik nedeni tam olarak bilemese de, önceki araştırmalardan da anlaşıldığı üzere mavi ışığı engellemek kişinin uyku kalitesini artırabiliyor.

Gözlükler beyni kandırıyor

Kehribar renkli gözlüklerin işe yaramasının sebebi, mavi ışığı engelleyerek beyni ortamın tamamen karanlık olduğuna inandırması. Bu sayede beyin melatonin salgılayarak uykuyu teşvik ediyor.

Bu renk gözlüklerin bipolar rahatsızlığa iyi geldiğinin anlaşıldığı ilk sefer bu değil. 2009 yılında, Phelps ve ekip arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada insomniadan muzdarip 20 hastanın gözlük taktıktan sonra geceleri daha iyi uyudukları ortaya çıkmıştı.

Henüz erken olsa da, ABD’deki bipolar hastaların neredeyse yüzde 20’sinin intihara meyilli olduğunu düşününce, yeni bir tedavi şeklinin bulunma ihtimali oldukça heyecan verici geliyor.

Kaynak: Science Alert

Kehribar renkli gözlüklerin, bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazlardan yayılan mavi ışığı engellediği için, uykusuzluk, insomnia, obezite, depresyon ve diğer birçok akıl hastalığını hafifletebildiği anlaşıldı. Bergen Üniversitesi ve Valen Hastanesi’nden bir grup araştırmacı, kehribar renkli gözlüklerin bu ışığın etkilerini nasıl etkilediğine dair bir deney yaptı. Deneyde, bipolar bozukluk teşhisi konulmuş olan 32 hastaya bir hafta boyunca akşam 6-8 arası kehribar renkli gözlükler taktırıldı. Gerçekten de sonuç alındı. Kesin konuşmak için henüz erken olsa da, ABD’deki bipolar hastaların neredeyse %20’sinin intihara meyilli olduğunu düşününce, yeni bir tedavi şeklinin bulunma ihtimali oldukça heyecan verici geliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği