Katil robotlar aptal insanlara muhtaç

Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Sir Nigel Shadbolt, biz yazılımına eklemezsek robotların sebepsiz yere insanlara saldırmayacağını söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Britanya’nın en etkili bilgisayar bilimcisine göre; katil robotların isyan edip insanları yok etmeye başlaması bir Hollywood kurgusu ve insanları zeki makinelerin günümüz toplumuna yönelik asıl etkilerini düşünmekten alıkoyan bir eğlence. Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Sir Nigel Shadbolt yapay zekanın insanlığa kanser teşhisi ve tedavisinden, eğitim ve çalışma hayatını düzenlemeye kadar pek çok fayda getireceğini söylüyor. Problemler çıkarsa da bunun sebebinin zeki makinelerin Terminatör filmindeki gibi beklenmedik şekilde ayaklanması değil, bizim bu robotların yazılımına insan onayı gerektirmeden bu şekilde hareket edebilmelerini sağlayan kodlar yerleştirmemiz olacağını söylüyor.

Pazartesi günü Londra’da düzenlenen CogX konferansında konuşan Prof. Shadbolt’un görüşlerine bir destek de Alman bilgisayar bilimcisi ve modern makine öğreniminin öncülerininden Jürgen Schmidhuber’den geldi. “Eğlence sektörü kafanıza böyle fikirler yerleştirme konusunda oldukça başarılı” diyen Schumidhuber “Aslında bu filmlerin senaryoları oldukça saçma.” diyor.

Yapay zeka şirketi Nnaisense’in yöneticisi olan Schumidhuber, bu tarz şirketlerin üzerinde çok büyük ticari baskı olduğunu ve yapay zeka araştırmasının yüzde 95’inin insan yaşamını daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu hale getirmek için yapıldığını belirtti.

İnsanlara yeni işler bulunacak

Geçmişte Tesla CEO’su ve Google DeepMind’ın erken yatırımcılarından Elon Musk zeki makinelerin insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu söylemişti. Ayrıca otonom makinelerin çok sayıda insanı işinden edeceği ve servet eşitsizliğine sebep olacağı pek çok kişi tarafından dile getirilmişti. Ancak Prof. Shadbolt yeni teknolojilerin ekonomik ve sosyal etkileri konusunda oldukça iyimser. Shadbolt “Yapay zekanın işleri ölüm meleği gibi yok edeceğini düşünmüyorum. İnsanlar, diğer insanlara para ödeyecekleri işler bulma konusunda oldukça başarılı. Eğlence, seyahat, sosyal bakım, kültürel miras hatta televizyon programları gibi bir çok alanda insanlar etrafta insan olmasını ve onlarla etkileşime geçmeyi tercih ediyorlar.” diyor.

Benzer bir şekilde Shadbolt insanların makinelerle duygusal bağ kurmasının da aslında bilmediğimiz bir alan olmadığını ifade ediyor. Robotlara bir çok insan özelliği yerleştireceğimizi ve onlarla empati kurmaya başlayacağımızı belirten Shadbolt “Bunun için kendinin farkında olan bir sisteme ihtiyacımız yok. Evimizdeki Japon balığını da insanlaştırıyoruz. Hatta ben çocukken oyuncak ayıma da insan gibi davranıyordum.” diyor.

Yeni içerik yaratan yapay zeka tehlikeli olabilir

Ancak Shadbolt yapay zekanın fotoğraf ve videoları sadece yorumlamayı değil aynı zamanda bu malzemeleri üretmeyi de öğrendiğini ve bunun rahatsızlık verici yeni ihtimaller doğurabileceğini söyledi. “Dul birisi, ölen eşinin sesini Alexa’da yaşatmaya çalışabilir. Sevdiğimiz insanlara ait dijital insan sonrası ses ve karakterler olacak.” diyen Shadbolt şöyle devam etti: “Bunlar gerçekleşecek. Bu sistemler sadece soluk fotoğraflar olmayacak, yeni sohbetler de oluşturabilecekler.”

Toplumun yapay zekanın etik değerleri konusundaki tartışmalara dahil olması gerektiğinden bahseden Shadbolt, makinelerin nasıl karar aldığı ve sağlık kayıtları dahil kişisel verilerin nasıl kullanıldığı konusunda şeffaflık olması gerektiğini belirtti. Günümüzde pek çok şirket, devlet hastaneleri ile iş birliği içinde çalışarak hasta verilerini yapay zekayı eğitmek için kullanıyor. Pek çok hastane, insan üstü yapay doktorlar yaratmayı amaçlayan bu şirketlerin hastanelerde bulunan verilere bu kadar ihtiyaç duyduğunun farkında değil. Shadbolt bir çok hastanenin nasıl bir hazineye sahip olduğunun farkında olmadığını, ulusal sağlık sisteminin bu verilerin değerini belirleyecek bir pazar oluşturması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: The Guardian

Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Profesörü Sir Nigel Shadbolt yapay zekanın insanlığa kanser teşhisi ve tedavisinden, eğitim ve çalışma hayatını düzenlemeye kadar pek çok fayda getireceğini söylüyor. Problemler çıkarsa da bunun sebebinin zeki makinelerin Terminatör filmindeki gibi beklenmedik şekilde ayaklanması değil, bizim bu robotların yazılımına insan onayı gerektirmeden bu şekilde hareket edebilmelerini sağlayan kodlar yerleştirmemiz olacağını söylüyor. Robot şirketlerinin ticari kaygıları sebebiyle insanlara faydalı olabilmek için çalıştığını söyleyen Shadbolt, asıl sorunun içerik üretebilen robotların insanların yerine konması olacağını söylüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği