Kan şekerini ölçen akıllı dövmeler

Harvard ve MIT'den bir grup araştırmacı, dövmelerde kullanılabilen ve kan şekerini ölçerek renk değiştirebilen 'akıllı mürekkep' geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dövmeler artık sadece kişinin kendini ifade etme biçimi olarak kullanılmıyor. Yakın gelecekte, kandaki alkol seviyesini ölçmek ya da vücudu bir tür dokunmatik ekrana çevirmek gibi pratik uygulamalar için de kullanılmaları mümkün. Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, dövmelerde kullanılabilen ve kan şekerini ölçerek renk değiştirebilen ‘akıllı mürekkep’ geliştirdi.

Günümüzde biyogöstergeler giyilebilir teknolojiler sayesinde  kontrol edilebiliyor fakat birçoğu bataryayla çalışıyor ve veri aktarımı için kablosuz sistemlere ihtiyaç duyuyor. Biyo-mürekkep kullanımı herhangi bir güç kaynağı ya da veri aktarımı süreci gerektirmediği için, bu yeni tasarım diğer giyilebilir teknolojilere göre çok daha bağımsız kalıyor. Mürekkep, besinleri hücrelere ileten ve hücrelerdeki atıkları dışarı taşıyan doku içi sıvı ile etkileşime geçiyor. Bu sıvı, kandaki kimyasal konsantrasyonların göstergesi görevini üstleniyor.

Kan şekerini ve sodyum oranını ölçüyor

Araştırmacılar projeye ‘Dermal Abyss‘ adını verdi. Mürekkebin iki farklı türü domuzlar üzerinde test edildi. Mürekkeplerden biri hastanın kan şekeri seviyesini ölçmek için kullanılıyor. Kan şekeri yükseldikçe mürekkebin rengi yeşilden kahverengiye dönüyor. Diğer mürekkep ise su kaybını önlemek için vücuttaki sodyum oranını ölçüyor. Sodyum oranı artınca daha açık bir yeşil haline geliyor. Asıl amaç hastaların vücutlarındaki dövmenin rengine bakıp belirli biyogöstergeleri takip etmesi olsa da, dövmedeki renk değişikliği her zaman çıplak gözle seçilmeyebilir. Ekip, göstergeleri daha kesin hale getirmek için bir de fotoğraf yardımıyla biyogöstergeleri analiz eden uygulama geliştirdi.

Fırsata dönüştürülebilir

Dermal Abyss şimdilik kavram kanıtlama aşamasında olsa da araştırmacılar ileride çeşitli biyometrilerin ölçülebileceğini söylüyor. Ortaya çıkabilecek sorunlardan biri ise mahremiyet. Zira insanlar sağlık bilgilerini vücutlarında herkesin görebileceği şekilde taşımak istemeyebilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için ise mürekkep sadece belli bir ışık türü altında görünür hale getirilebilir. Günümüzde yapılan dövmeler çok uzun yıllar boyunca kalıcı olmuyor. Fakat Dermal Abyss projesi için bu durum bir eksiklik değil de bir özellik olarak kullanılabilir. Araştırmacılar, hastanın ihtiyacına göre vücudu hem kısa hem uzun süre boyunca gözlemleyebilen dövmeleri bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Kaynak: New Atlas

Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı, dövmelerde kullanılabilen ve kan şekerini ölçerek renk değiştirebilen 'akıllı mürekkep' geliştirdi. Biyo-mürekkep kullanımı herhangi bir güç kaynağı ya da veri aktarımı süreci gerektirmediği için, bu yeni tasarım diğer giyilebilir teknolojilere göre çok daha bağımsız kalıyor. Araştırmacılar projeye 'Dermal Abyss' adını verdi. Mürekkebin iki farklı türü domuzlar üzerinde test edildi. Mürekkeplerden biri hastanın kan şekeri seviyesini ölçmek için kullanılıyor. Kan şekeri yükseldikçe mürekkebin rengi yeşilden kahverengiye dönüyor. Diğer mürekkep ise su kaybını önlemek için vücuttaki sodyum oranını ölçüyor. Sodyum oranı artınca daha açık bir yeşil haline geliyor. Dermal Abyss şimdilik kavram kanıtlama aşamasında olsa da araştırmacılar ileride çeşitli biyometrilerin ölçülebileceğini söylüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği