Kan şekeri ölçümünde devrim

Kan şekerini ölçmek için geliştirilen yeni bir çözüm kan örneği almaya gerek bırakmadan yüzde 80 oranında tutarlı sonuç veriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çeşitli araştırma grupları son zamanlarda ise lazer yöntemi ile cildin üzerinden kan şekeri ölçümü için bir yöntem üzerinde çalışıyor. Sistemi geliştiren Japon bilimciler kullandıkları ışının tamamen zararsız olduğunu savunuyor. Benzer yöntemi kullanan diğer ölçüm cihazları yakın veya orta temas kızılötesi tekniğini kullanıyor (kandaki şeker ışığa tutulduğunda farklı frekanslarda da olsa ışığı emdiği için bu yöntemi kullanarak emilim oranı ışığında ölçüm mümkün oluyor).

Japonya’daki Tohoku Üniversitesi araştırmacılarının açıklamasına göre yakın temas kızılötesi kullandığınızda kan şekerini ölçümlemede zorluklar çıkabiliyor. Çünkü kanda bulunan protein, su gibi diğer değerler şeker oranını belirlemeyi zorlaştırabiliyor. Ekip bu sorunu çözmek için uzak temas kızılötesi tekniği kullanmayı deniyor. Geliştirdikleri yeni cihaz ucu prizma şeklinde biten esnek ve optik bir kablo içeriyor. Hasta bu kabloyu ağzının içindeki ince deriye tutarak ölçümü gerçekleştiriyor.

Deneylerdeki bulgularda yüzde 80 doğru sonuçlara ulaşılmış. Bu oran tıbbi kullanım için yeterli kabul ediliyor.

Mevcut çözümler diyabet hastalarının şeker ölçümü için çoğunlukla kan örneği vermesini gerektiriyor. Lazer destekli yeni bir buluş bunu cilt üstünden, kan almadan belirleyebilmeyi sağlıyor.

Etiketler:

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği