Kalbimiz Apple Watch’a emanet

Apple, kalp ritim bozukluğuyla ilgili veri toplamak için Apple Watch ile gerçekleştirilen bir Apple Kalp Araştırması uygulamasını hizmete sundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Acaba Apple Watch kullanmak bizleri kalp rahatsızlıklarından veya felçten koruyabilir mi? Apple, bu kadar büyük bir iddiada bulunmadan önce birçok araştırma yapacak kadar temkinli bir şirket.

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ile iş birliği yapan Apple, kalp ritim bozukluğu hakkında veri toplamak için Apple Watch’taki kalp atış hızı sensörünü kullanan bir Apple Kalp Araştırması uygulamasını hizmete sundu. Yürütülen araştırma 22 yaşından büyük ABD’li vatandaşların katılımına açık.

Eğer katılımcıda düzensiz kalp ritmi tespit edilirse kişi Apple Watch ve iPhone üzerinden bilgilendiriliyor. Böyle bir şey yaşanması halinde katılımcıya ücretsiz olarak doktora danışma imkanı ve durumun takibi için elektrokardiyografi hizmeti veriliyor.

Araştırma sadece ABD’li katılımcılara açık

Apple, atriyal fibrilasyonun (AFib) felcin en önemli etkeni olduğunu ve ABD’de her yıl 130 bin ölüme yol açtığını söylüyor. Birçok insan belirtileri tecrübe etmediği için AFib genellikle saptanamıyor. Araştırmaya dahil olan katılımcının tek yapması gereken uygulamayı indirerek Apple Watch’unu takip etmek. Apple sürecin işleyişini şu şekilde açıklıyor; saatin içindeki bir sensör saniyede yüzlerce kez yanıp sönen bir yeşil LED ışığı kullanıyor. Böylece bilekten geçen kan miktarını tespit ediyor. Sensörün bilekteki dört belirli noktadan sinyal toplayan bir tasarımı var. Yazılım algoritmaları kullanan Apple Watch, kalp ritmi ile diğer sesleri ayırt edebiliyor ve düzensiz kalp ritmini tespit ediyor. Katılımcılar istedikleri anda araştırmadan ayrılabiliyor. Ayrıca Apple, katılımcıların kimlik bilgilerinin kaydedilmediğini söyledi.

Kaynak: USA Today

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ile iş birliği yapan Apple, kalp ritim bozukluğu hakkında veri toplamak için Apple Watch'taki kalp atış hızı sensörünü kullanan bir Apple Kalp Araştırması uygulamasını hizmete sundu. Yürütülen araştırma 22 yaşından büyük ABD'li vatandaşların katılımına açık. Eğer katılımcıda kalp ritim bozukluğu tespit edilirse kişi Apple Watch ve iPhone üzerinden bilgilendiriliyor. Böyle bir şey yaşanması halinde katılımcıya ücretsiz olarak doktora danışma imkanı ve durumun takibi için elektrokardiyografi hizmeti veriliyor. Apple sürecin işleyişini şu şekilde açıklıyor; saatin içindeki bir sensör saniyede yüzlerce kez yanıp sönen bir yeşil LED ışığı kullanıyor. Böylece bilekten geçen kan miktarını tespit ediyor. Sensörün bilekteki dört belirli noktadan sinyal toplayan bir tasarımı var. Yazılım algoritmaları kullanan Apple Watch, kalp ritmi ile diğer sesleri ayırt edebiliyor ve düzensiz kalp ritmini tespit ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği