Kafa bandıyla depresyon tedavisi

Depresyon 21. yy'da artık ciddi bir hastalık olarak algılanmaya başladı. Güney Koreli bir ekip de bu hastalığı 21. yy teknolojisiyle tedavi etmek istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Depresyon 21. yüzyılda artık ciddi bir hastalık olarak algılanmaya başladı. Güney Koreli bir ekip de bu hastalığı 21. yüzyıl teknolojisiyle tedavi etmek istiyor.

Güney Koreli girişim Ybrain‘in Mindd adını verdiği kafa bandı, beynin ön lobuna (frontal lob) hafif elektrik akımları gönderiyor. Nörobilimde transkraniyal direkt akım uyarımı (tDCS) olarak adlandırılan bu işlem, ön lobu uyarmayı amaçlıyor. Çünkü beynin ön lobundaki aktivitenin azalması, depresyon ile ilişkilendiriliyor.

Yan etkisi yok

Ybrain geçtiğimiz dört yıl içinde toplam 9 milyon Dolar’ın üzerinde yatırım aldı. Ekip klinik deneylerde, Mindd kafa bandının etkili olduğunu ve hiçbir yan etkiye rastlanmadığını belirtti. Şimdiden Güney Kore’de 12 hastanede kullanılan Mindd bu yıl içinde Avrupa’da 2019’da ise ABD’de kullanılmaya başlanacak.

Depresyon ve intihar Güney Kore’nin önemli problemlerinden. 2015 yılında, ülkede her gün ortalama 38 kişi intihar etti. Tüm dünyada, kişi başına intihar oranlarında Güney Kore ilk 10’un içinde yer alıyor. (Türkiye 183 ülke arasında 112. sırada)

Mindd kafa bandı, bir akıllı telefon uygulaması ile birlikte çalışıyor. Hastalar uygulamaya uyku, egzersiz, tedavi gibi bilgilerini kaydedebiliyor. Tüm bu veriler kontrol edilmek üzere doktorlara gönderiliyor.

Kaynak: CNet

Güney Koreli girişim Ybrain'in Mindd adını verdiği kafa bandı, beynin ön lobuna (frontal lob) hafif elektrik akımları gönderiyor. Nörobilimde transkraniyal direkt akım uyarımı (tDCS) olarak adlandırılan bu işlem, ön lobu uyarmayı amaçlıyor. Çünkü beynin ön lobundaki aktivitenin azalması, depresyon ile ilişkilendiriliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği