Japonya’dan Bitcoin’e düzenleme

Japonya'da faaliyet gösteren sanal para birimi borsalarının denetlenmesi ve kullanıcılarının kimliğinin belirlenmesi için yasa hazırlandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japon meclisi sanal para birimi transferlerinin Japon finans servisi yetkililerince düzenlenmesini gerektiren yasayı kabul etti. Japonya geçtiğimiz dönemde, en popüler Bitcoin borsalarından Mt. Gox‘a ev sahipliği yapmış, borsa 2014’te güvenlik açığı ve/veya dolandırıcılık sebebiyle çökmüştü. Mt. Gox kullanıcıları hala kaybettikleri milyon dolarları geri almaya çalışıyor.

Bu olayın ardından, kimin sorumlu olduğu hakkında kimsenin bir fikri olmadığı için ve Bitcoin’in durumunun tam olarak ne olduğu belirlenemediği için bir panik havası hakim olmuştu. O dönemde devlet, yapılacak herhangi bir düzenlemenin doğası gereği uluslararası olacağını ifade etmişti.

Yeni yasa sanal para birimlerini “hisse senedi benzeri değerler” olarak sınıflandırıyor. Yasa bir yıl sonra yürürlüğe girdiğinde, ülkede faaliyet gösteren sanal para birimi borsalarının Finansal Hizmetler Ajansı’na kaydolmasını ve kullanıcılarının kimliğini doğrulamasını gerektirecek.

Düzenlemeye göre bu yasa “kara para aklamayı önlemek ve kullanıcıları korumak” gibi amaçlarla hazırlandı. Japan Times’a göre borsa yöneticileri yeni kurallardan memnun çünkü böylece tüketicilerin endüstriye olan güveninin artacağına inanıyorlar.

ABD’de de New York Eyaleti dijital para birimleri için ‘BitLicence’ adlı bir düzenlemeyi tanıttı. Bazı çevreler bu gelişmeyi şaşkınlıkla karşıladı. Lüksemburg, İsveç gibi bazı ülkelerde de dijital para transferlerinin finansal otoriteler tarafından denetlenmesi gerekiyor.

 

Japonya 2014'te çöken Mt. Gox Bitcoin borsasının ardından yaşanan mağduriyetlerin tekrar yaşanmasının önüne geçmek amacıyla, ülkede sanal para birimleri ile işlem yapan borsaların Finansal Hizmetler Ajansı'na kayıt yaptırmasını gerektiren bir yasa hazırladı. Borsa yöneticilerinin sektöre olan güveni artıracağı için bu düzenlemeye sıcak baktığı ifade edildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği