İtalya dijital hizmetlere web vergisi getirdi

İtalya alt meclisi bütçe komisyonu, şirketlerin internet üzerinden yaptığı para aktarımlarının yüzde 3'üne el koyma kararı aldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İtalya alt meclisi bütçe komisyonu Salı günü, Avrupa Birliği’nin vergi kurallarına uymayan büyük teknoloji şirketlerini hedef alan bir uygulamayı onaylayarak şirketlerin internet üzerinden yaptığı para aktarımlarının yüzde 3’üne el koyma kararı aldı. Avrupa Komisyonu ise mevcut düzenlemeler konusunda yaşanan endişeleri anladığını ancak üye ülkelerden Brüksel’den AB çapında bir karar çıkmasını beklemelerini ve bu süre içerisinde kendi çözümlerini yürürlüğe koymamalarını istediğini belirtti.

190 milyon Avro gelir sağlayacak

İtalya uzun süredir Amazon, Apple ve Google gibi büyük şirketlerin ülkeden ciddi gelirler elde etmesine rağmen, sabit bir ofisleri bulunmadığı için ülkeye vergi ödememesinden şikayetçiydi. Bu sorunu çözmek için, reklam ya da sponsorlu link gibi elle tutulamayan dijital ürünler satan şirketlerin bir ‘web vergisine’ tabi tutulması kararlaştırıldı. E-ticaret siteleri ise bu vergiye dahil edilmeyecek. Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hangi hizmetlerin vergiye tabi olacağının Nisan ayında netleşeceği ifade edildi. Vergi 2019 yılından itibaren yürürlüğe girecek ve tahminlere göre ülkeye yılda 190 milyon Avro (864 milyon Lira) civarında gelir sağlayacak.

Fransa da teşebbüste bulunmuştu

Sadece yılda 3 bin adetten daha fazla para transferi yapan şirketler bu vergiyi ödemekle mükellef olacak. Bu düzenleme, 2018 bütçesinde de yerini aldı. Bütçenin yılbaşından önce onaylanması gerekiyor. Üst meclis senatosunun daha önce önerdiği yüzde 6 oranında kesinti, alt meclis tarafından yarıya düşürüldü. AB kanunları çerçevesinde, ticari vergiler sadece o şirketin fiziksel yapılanması bulunan ülkelerden alınabiliyor. Bu yüzden büyük şirketler AB ofislerini, verginin düşük tutulduğu ülkelerde açmayı tercih ediyor. (Apple ve Google’ın Avrupa’daki merkezleri İrlanda’da, Amazon’un merkezi ise Lüksemburg’da yer alıyor.) İtalya, Fransa, Almanya, İspanya gibi ülkeler bu sebeple AB vergi kanunlarını değiştirmek istiyor. Ancak Lüksemburg ve Malta gibi ülkeler, en önemli gelir kaynaklarını kaybetmemek için bu değişikliğe karşı çıkıyor.

Fransa da kendi ulusal dijital kesinti kuralını yürürlüğe sokmayı tartışmıştı ancak Avrupa Komisyonu bu kararın askıya alınmasını talep etmişti. Komisyon adına konuşan bir sözcü “Üye ülkeler, anlaşılır bir şekilde, kaybettikleri gelirden ötürü haklarının yendiğini düşünüyor. Ancak üye ülkelerin kendi başlarına yürürlüğe sokacağı birçok farklı kanun, Tek Pazar’da açıklar, yasal çatışmalar ve çarpıklıklar oluşmasına sebep olabilir. Avrupa Komisyonu şu anda tüm olası politika seçeneklerini değerlendiriyor ve önümüzdeki ilkbaharda uygulanmak üzere dijital ekonomi vergilendirme kuralları hazırlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Reuters

İtalya alt meclisi bütçe komisyonu Salı günü, Avrupa Birliği'nin vergi kurallarına uymayan büyük teknoloji şirketlerini hedef alan bir uygulamayı onaylayarak şirketlerin internet üzerinden yaptığı para aktarımlarının yüzde 3'üne el koyma kararı aldı. İtalya uzun süredir Amazon, Apple ve Google gibi büyük şirketlerin ülkeden ciddi gelirler elde etmesine rağmen, sabit bir ofisleri bulunmadığı için ülkeye vergi ödememesinden şikayetçiydi. Bu sorunu çözmek için, reklam ya da sponsorlu link gibi elle tutulamayan dijital ürünler satan şirketlerin bir 'web vergisine' tabi tutulması kararlaştırıldı. E-ticaret siteleri ise bu vergiye dahil edilmeyecek. Hangi hizmetlerin vergiye tabi olacağının Nisan ayında netleşeceği ifade edildi. Vergi 2019 yılından itibaren yürürlüğe girecek ve tahminlere göre ülkeye yılda 190 milyon Avro (864 milyon Lira) civarında gelir sağlayacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği