Ispanak kökünden mayın tespiti

Ispanağın yapraklarının altına karbon nanopartikül solüsyonu enjekte eden araştırmacılar, bitkinin topraktan aldığı verileri bilgisayarlara iletti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) çalışan araştırmacılara göre, ıspanağın faydası sadece içerdiği besin maddeleriyle sınırlı değil, aynı zamanda sensör işlevi görebilmeleri de oldukça önemli. Araştırmacılar, yeşil bitkilerin patlayıcıları fark edebilmesini ve mobil bir cihaza bilgi göndermesini sağlamak için karbon nanotüpler kullandı.

Bitki kökünden bilgisayara

MIT mühendisleri, bitki yapraklarının altına nanopartikül solüsyonu enjekte etti. Yerleştirilen nanopartiküller, genellikle kara mayını gibi patlayıcıları tespit edebilecek sensörlerin işlevini görüyor. Bitkiler bunu yer altı sularındaki kökleri sayesinde yapıyorlar.

Eğer bitkinin beslendiği suyun içinde kimyasallar varsa, karbon nanotüpler kızılötesi kameralar tarafından algılanabilen sinyaller gönderiyor. Araştırmacılar ucuz bir Raspberry Pi sistemine bu tarz bir kamera yerleştirdi ve belirli kimyasallar fark edildiği taktirde sistemin kullanıcısına mail gönderilecek şekilde ayarladı.

Araştırma ekibinin lideri Michael Strano, “Bu sistem bir mobil telefon ve doğru türde bir kamerayla değiştirilebilir.” dedi. Araştırmacılara göre patlayıcı moleküllerin bilgisinin bitki köklerinden yapraklara ulaşması on dakika kadar sürebiliyor.

Bitkiler toprağı bizden iyi anlıyor

Strano, “Bitkiler oldukça etkili analitik kimyagerler. Toprağın altında güçlü bir kök sistemleri var, sürekli olarak yer altı sularından örnekler alıyorlar ve kökleriyle aldıkları suyu kendi yapraklarına iletecek bir ulaşım sistemine sahipler.” diyor.

Geliştirilen bu sistem şimdilik sadece bir metrelik uzaklıktan alınan sinyallerin iletilmesini sağlıyor. Fakat araştırmacılar sistemi geliştirmek için çalışıyorlar. Bu teknoloji bitkilerin işleyişini daha iyi anlamamızı sağlamak için de kullanılabilir. Bitkiler zaman zaman çevreyi bizim anladığımızdan daha iyi anlayabiliyorlar. Strano, “Bitkiler çevreye karşı daha duyarlı. Örneğin bir su kıtlığı olabileceğini bizden çok daha önceden fark edebiliyorlar. Topraktaki ve sudaki çok küçük değişiklikleri bile algılayabiliyorlar. Eğer bitkilerin bunu nasıl yaptığını anlamayı başarabilirsek burada bilgi bakımından bir servet yatıyor.” dedi.

Kaynak: New Atlas

MIT mühendisleri, yeşil yapraklı bitkilerin, kökleri ile toprağın içindeki maddeleri analiz etme yeteneğinden faydalanarak, bitkinin yaprağının altına enjekte ettikleri nanopartikül solüsyonla toprağın bileşenlerini tespit etmeyi başardı. Nanopartiküller bitkinin kökleriyle topladığı verileri kızılötesi sinyallerle bir kameraya aktarıyor. Belirli bileşenler tespit edildiğinde kameranın algıladığı veriler e-posta ile gönderiliyor. Bu sayede, kara mayını gibi toprağın içine yerleştirilen patlayıcıların, yeraltı suları ile taşınan partikülleri tespit edilebiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği