İşçi bulamayan Japon fabrikaları robotlara ‘muhtaç kaldı’

Japonya'da hızla azalan genç nüfus ile birlikte iş gücü de azalıyor. Çalıştıracak eleman bulamayan orta ölçekli şirketler robotlara yönelmeye başlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japonya’da hızla azalan genç nüfus ile birlikte iş gücü de azalıyor. Çalıştıracak eleman bulamayan orta ölçekli şirketler robotlara yönelmeye başlıyor. Ülkede robotlar üretim, inşaat ve otel oda servisi gibi pek çok farklı alanlarda kullanılıyor.

Bank of Japan tarafından yapılan araştırmaya göre sermayesi 100 milyon Yen (3,12 milyon Lira) ile 1 milyar Yen (31,26 milyon Lira) arasında değişen Japon şirketleri yatırımlarını yüzde 17,5 oranında artırmayı planlıyor. Bu yatırımların ne kadarının otomasyona harcandığı bilinmiyor ancak bu tarz otomasyon ekipmanı satan şirketler, siparişlerin yığılmaya başladığını söylüyor.

Diğer ülkelere örnek olabilir

Ülkede nüfus yaşlandıkça iş gücünün azalması bir yandan kötü bir gelişme olarak görülürken öte yandan robot endüstrisinin ve otomasyonun hızlı gelişimi, ülkenin düşük üretkenliğini ayağa kaldırarak ekonomik büyümeyi artırabilir. Üstelik Japonya’nın yaşlanma problemine bulduğu bu çözüm, yaşlılıkla mücadele eden diğer ülkelere de örnek teşkil ederek, Japon robot üreticilerine yurt dışından da daha fazla talep gelmesin, sağlayabilir. Özellikle Çin ve Güney Kore’nin yakın gelecekte benzer sorunlarla karşılaşacağı düşünülüyor.

Kawasaki Ağır Sanayi Ltd. çalışanı Yasuhiko Hashimoto “Japonya’da şirketlerin yüzde 90’ından fazlası orta ve küçük ölçekli şirketlerden oluşuyor ve bu şirketlerin çoğu robot kullanmıyor. Bu şirketleri hedef alan pek çok yeni uygulama ve ürün paketi geliştiriyoruz.” diyor. Bu ürünler arasında şirketin farklı amaçlar için programlanabilen 170 cm boyundaki iki kollu robotu da bulunuyor. Robot elektronik cihaz üreticilerinden ilaç şirketlerine kadar pek çok farklı sektörde kullanılabiliyor.

İnşaat sektöründe de kullanılıyor

Hitachi İnşaat Makineleri de bilgisayar programlı kazı makineleri için çok daha fazla talep almaya başladıklarını ifade ediyor. GPS kullanarak santimetre hassaslığında kazı yapabilen bu araçlar, sıradan inşaat araçlarına göre kazı süresini yarıya indirebiliyor. Şirket genellikle bu tarz makineleri kiralamaya odaklanıyor.

Çok büyük şirketlerde iş gücü açıkları çalışanlara daha fazla para önererek ya da üretimi yurt dışına taşıyarak çözülebilirken orta ölçekli şirketlerde çok daha az esneklik olduğu için robotlara yönelim çok daha fazla görülüyor.

Japonya’da 1995 yılında 87 milyon kişi ile en yüksek seviyesine ulaşan çalışan nüfus o tarihten bu yana küçülmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 76 milyon kişiye kadar gerileyen rakamın 2065’te sadece 45 milyon olması bekleniyor. Ülkede 100 ila 499 çalışanı bulunan orta ölçekli şirketlerin yaklaşık 1,1 milyon eleman ihtiyacı bulunduğu ve bu rakamın son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

Robotlu otel

Robotlar ve iş gücü ihtiyacını azaltan araçlar sadece üretim ve inşaat sektörlerinde işe yaramıyor. Tokyo’da Disneyland yakınlarında bulunan Henn na Hotel (Garip Otel), 140 farklı robot ve yapay zeka ürününden faydalanıyor. Her odasında Tapia adında özel bir robot bulunan otel toplamda 2-3 kişi tarafından işletilebiliyor. Bu robotlar odanın içindeki işleri gerçekleştirirken bazı diğer robotlar da çantaları taşımak ya da çöpü dışarı çıkarmak için kullanılıyor.

Tapia’yı üreten MJI Co şirketi bu robotun başlangıçta evde kullanılmak üzere tasarlandığını ancak pek çok bankadan, otelden ve hastaneden Tapia’yı resepsiyonda ve müşterilerle iletişimde kullanmak için talepler gelmeye başladığını belirtiyor. Şirketler, iş gücü yetersizliği sebebiyle Tapia ile ilgilendiklerini belirtiyor.

Kaynak: Reuters

 

Japonya'da hızla azalan genç nüfus ile birlikte iş gücü de azalıyor. Çalıştıracak eleman bulamayan orta ölçekli şirketler robotlara yönelmeye başlıyor. Ülkede robotlar üretim, inşaat ve otel oda servisi gibi pek çok farklı alanlarda kullanılıyor. Bank of Japan tarafından yapılan araştırmaya göre sermayesi 100 milyon Yen (3,12 milyon Lira) ile 1 milyar Yen (31,26 milyar Lira) arasında değişen Japon şirketleri yatırımlarını yüzde 17,5 oranında artırmayı planlıyor. Bu yatırımların ne kadarının otomasyona harcandığı bilinmiyor ancak bu tarz otomasyon ekipmanı satan şirketler, siparişlerin yığılmaya başladığını söylüyor.

3 Yorum

  • 100 milyon Yen (3,12 milyon Lira) ile 1 milyar Yen (31,26 milyar Lira) / typo olmuş, düzelttikten sonra yorumu silebilirsin. Sevgiyle.

  • Genç nüfusumuz var diye övünen ülkeler ve ülkem alın size gözdağı, onlar 20 sene sonra bitti diyenler alın size gözdağı, bence genç nüfusumuz var diye övünmeyin, bu genç nüfus ile ne yapacaksınız onu düşünün, beden adamı değil bilim adamı lazım.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği