İş dünyası liderlerinin yarısı yapay zekaya inanmıyor

Bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne, 17 ülkedeki çeşitli sektörlerde çalışan 4 bin yöneticiyle anketler yaparak yapay zeka ve otomasyona dair fikirlerini öğrendi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dell Technologies‘in yayımladığı araştırmaya göre, çoğu şirket beş yıl içinde neredeyse bütün sektörlerdeki insanların ve makinelerin beraber çalışacağına inanıyor. Anlaşmaya varılamayan nokta ise bunun iyi bir şey olup olmayacağı.

Önümüzdeki 12 yıl içinde otomasyonun iş gücündeki 1 milyar insanı işinden edeceği tahmin ediliyor. Gelecekte insanları işe almaya devam eden şirketler de değişime uğrayacak. İnsan çalışanların olduğu her yerde onlara yardımcı olan bir yapay zekalı makine olacak.

Bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne tarafından yapılan bu araştırma aslında Dell Technologies’in “2030’ü Gerçekleştirmek: İnsan-Makine Ortaklığının Yeni Dönemi” araştırmasının devamını oluşturuyor.

Önceki çalışma uzmanların gelecek hakkında ne düşündüğünü gösterirken, Vanson Bourne ise bu araştırmasında bir düzine sektörde çalışan ve 17 ülkeden gelen 4 bine yakın yöneticiyle anket yaparak farklı görüşler elde etmeye çalıştı.

Katılımcılara insan-makine ortaklıkları hakkında sorular soruldu. “Eğer istenmeyen görevler makinelere yaptırılırsa insanların yaşamı daha kolay olur mu?” sorusuna sadece yüzde 42 “Evet” dedi. Katılımcıların yüzde 75’i şirketine Yapay Zeka Şefi almayı planladığını söyledi.

Belki de insanların zihninde otomasyon ve yapay zeka hakkında küçük bir karmaşadan fazlası bulunuyor. Bazı alanlarda insanlar tamamen bölünmüş görünüyor. Örneğin;

  • Otonom makinelerin bozulduğu durumlar için açık kurallar oluşturulması gerek: yüzde 50 evet / yüzde 50 hayır
  • Teknolojiye ne kadar çok güvenirsek, siber saldırı durumunda kaybımız o kadar büyük olacak: yüzde 48 evet / yüzde 52 hayır
  • Bilgisayarlar iyi ve kötü niyetli komutları ayırt edebilmeli: yüzde 45 evet / yüzde 55 hayır

Yukarıdaki herhangi bir soruya “Hayır” diyen yöneticilerin şirket listesini görmek gerekiyor. Çünkü sonuçlar teknolojiyi kötü niyetli kullanmakta herhangi bir sorun görmeyen birçok yönetici olduğunu gösteriyor.

Dell Technologies kurumsal üyesi Daniel Cobb, cevaplardaki bölünmeyi şöyle yorumluyor:

“Öğrendiğimiz en büyük şeylerden birisi, gelecekteki insan ve makine ortaklığı döneminin bir gerçek olduğu. Sayısal veriler ayrışmayı gösteriyor ama bu ayrışmanın ne anlama geldiğini yorumlamak bize kalmış. Bu kötümserliğe karşı iyimser bir bakış açısı kadar basit bir şey olabilir.”

Dell Technologies’e göre gelecek neredeyse ‘geldi’. Bugünün ana okulu çocukları mezun olduğunda Dell’in 2030 manzarasındaki gibi bir iş gücünün parçası olacaklar. Herkes makinelerle çalışacak. Zaman geçiyor. Ancak büyük bir çoğunluk (yüzde 67) yeni teknolojileri şirketlerine uygulamada güçlük çektiklerini belirtti ve yüzde 61’i de şirketinin dijital bir vizyon ve stratejiden yoksun olduğunu kabul etti.

Muhtemelen çok da endişelenecek bir şey yok. Sadece yapay zeka sistemlerinin dünyadaki tüm şirketlere dahil olacağı bir gelecek hakkında konuşuyoruz. En kötü ne olabilir, değil mi?

Kaynak: TheNextWeb

Dell Technologies'in yayımladığı araştırmaya göre, çoğu şirket beş yıl içinde neredeyse bütün sektörlerdeki insanların ve makinelerin beraber çalışacağına inanıyor. Anlaşmaya varılamayan nokta ise bunun iyi bir şey olup olmayacağı. Otomasyonun 1 milyara yakın kişiyi işinden edeceği tahmin edilirken, şirketlerin bu teknolojileri nasıl gördüğü ve kendilerine nasıl entegre edecekleri daha da önem kazanıyor. Bağımsız araştırma şirketi Vanson Bourne tarafından yapılan bir araştırma, yöneticilerin yapay zekaya ilgi duyduğunu gösteriyor ama çoğu bu yeni teknolojileri şirketlerine dahil etmekte zorluk yaşıyor ve dijital bir stratejilerinin olmadığını kabul ediyor. Ancak bunlardan daha da rahatsız edici sonuçlar var. Yöneticilerin yüzde 55'i bilgisayarların iyi ve kötü komutları ayırt edebilmesinin önemli olmadığını söylerken, yüzde 50'si otonom makinelerin bozulması halinde geçerli olması gereken açık kurallara gerek olmadığını düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği