İran’da vatandaşlık maaşı deneyinin sonucu

İran'daki vatandaşlık maaşı denemesine ilişkin bir rapor yayımlandı. Rapordaki sonuçlar umut vadediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Son yıllarda otomasyondaki ilerlemeler ve Elon Musk gibi öne çıkan kişiler, hükumetlerin vatandaşlarına -yaptıkları iş(ler) dışında- evrensel bir temel gelir ödemesi gerektiğini savunuyor. 1960’larda, Milton Friedman‘ın negatif gelir vergisi önerisiyle ortaya çıkan vatandaşlık geliri Amerikalıların asgari bir geliri olmasını öngörüyordu. Bu öneri tarih boyunca, insanların havadan gelecek paranın sonucunda çalışma motivasyonlarını kaybedeceklerinin iddia edilmesiyle savuşturuldu. Nitekim şu anda Finlandiya’nın yaptığı denemeyi, İskoçya da takip ediyor.

İran 2011 yılında, ülkenin yüzde 29’luk gelirine denk gelen bir ödeme programı başlattı. Petrol ve doğal gaz fiyatlarına yapılan indirime tepki olarak başlatılan uygulama, kişi başı günlük 1,5 Dolar’a denk gelen ödemelerin yapılmasına sebep oldu. Bu program ABD’de yapılsaydı yıllık 16 bin Dolar’a denk gelen bir meblağ söz konusu olurdu. Altı yıl sonra, söz konusu tedbirlerin sonuçları Ekonomist Cjavad Salehi-Isfahani ve Muhammed H. Mostafavi-Dehzooeifrom tarafından İktisadi Araştırmalar Forumu için hazırlanan bir raporda yayımlandı.

Rapordaki sonuçlara göre, ülkedeki vatandaşların temel gelir karşısında çalışma motivasyonunu kaybetmeleri bir yana hizmet gibi kimi sektörlerde daha fazla çalıştığını ortaya koydu. Sonuçlar ‘tatmin edici’ olarak yorumlanırken, özellikle yirmili yaşlarındaki gençlerin daha az çalıştıkları tespit edildi. Ülkedeki gençlerin hiçbir zaman yüksek istihdam seviyesine ulaşmadığı not edilirken bu ek gelir sayesinde gençlerin okula kaydolduğu tahmin ediliyor.

Sorunu çözmese de umut vadediyor

Makalede sunulan veriler, insanların ‘bedava para karşısında tembelleşeceği’ fikrini çürütemese de bu inancı sarsıyor. Raporda ‘makaledeki bulguların soruya nihai bir cevap getirmediği fakat bu uygulamanın kişileri tembelleştireceğini savunanların daha iyi araştırma yapmasını gerektirdiği’ ifade edildi.

Kaynak: Outline

İran'daki vatandaşlık maaşı denemesine ilişkin bir rapor yayımlandı. Rapordaki sonuçlara göre, ülkedeki vatandaşların temel gelir karşısında çalışma motivasyonunu kaybetmeleri bir yana, hizmet gibi kimi sektörlerde daha fazla çalıştığını ortaya koydu. Sonuçlar 'tatmin edici' olarak yorumlanırken, özellikle yirmili yaşlarındaki gençlerin daha az çalıştıkları tespit edildi. Ülkedeki gençlerin hiçbir zaman yüksek istihdam seviyesine ulaşmadığı not edilirken bu ek gelir sayesinde gençlerin okula kaydolduğu tahmin ediliyor.

6 Yorum

  • Bu ülke islam cumhuriyeti ile yönetiliyor olmasına rağmen ya kur’andan haberleri yok ya da bunlar ayrı bir din uyduruklar, bu yaptıkları tamamen Kur’ana ters. Ayrıca nasıl afrikalıları yardımlar ile sömürüp tembelliğe alıştırıyorlarsa aynı taktik. Eee sürüleri yönetmek için yeni taktikler gerek. Tabi anlayabilenee…

  • mesut ne kadar cahilsin. kimse dinde var demedi ama dine ters değil hatta insanların geneline yardımcı olacak bir uygulama. bu uygulama çok uzun bir zamandır düşünülüyordu. senin tahmin ettiğin gibi değil taa iskandinav ülkelerinde başladı. o kadar iyi bir uygulama ki şeytan, senin gibi insanlar aracılığıyla yapılmasını önleyecek eminim. uygulanması tam bir ütopya olurdu, bir iş yerinde çalışmayıp tüm zamanını evde veya kendini geliştirmek istediği yerde, karnı aç olmadan harcama fırsatı olan insanların daha üretken olduğu biliniyor, almanya ve abd gibi işsizlik maaşları yetmez ama iyi olan ülkelerden çok sayıda sanatçı ve girişimci çıkma nedeni bu. öğrenciler umutlarını yitirmeyecek ve eğitime harcayacaklar paralarını, bu ne demek biliyor musunuz ? daha fazla istihdam ve gelişen ekonomi demek. bu ülkeler aptal mı da bunu tartışıyorlar ve pilot bölgelerde deniyorlar ? dediğim gibi ütopik çünkü şeytan bunun yapılmasını engelleycektir.

  • Bunu zaten Müslüman Türk ilim adamı Prof. Dr. Haydar Baş, 4 milyar insanın ve başta BRICS ülkelerinin uygulamaya başladığı kendi tezi olan Milli Ekonomi Modeli’nde ortaya koydu. Paranın tanımına mübadele aracının yanında tahrik ve teşvik unsuru olduğunu ekledi ve millete vatandaşlık maaşı, ev hanımı maaşı, çocuk maaşı vr asgari ücret verme tezlerini şekillendirdi. Halka para vermenin onları çalışmamaya değil tam tersine daha fazla çalışmaya gayrette olduğunu savundu ve bu tezini bir değirmene benzetti. Değirmene yani halka ne kadar su gelirse yani ne kadar para gelirse değirmen o kadar döner yani herkes kazanır üstelik devletçilik politikası ile bu proje uygulandığından devlet hiç bir zaman zarar görmez ve çark döndükçe herkes kazanır. Bknz. Milli Ekonomi Modeli; Sosyal Devlet Milli Devlet, PROF DR HAYDAR BAŞ

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği