İnsanoğlu Mars’ta nasıl evrilecek?

İleri seviye bir düşünce egzersizine hazır olun. PBS Space Time ekibi Mars'ta insanlar için nasıl bir evrimin söz konusu olacağına dair bir video yayımladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsanoğlunun kendi evriminden daha karışık üretimleri bulunuyor. Örneğin, bitkilerle kaplı bir Dünya’da oksijen alıp karbondioksit veriyoruz. Fakat insanoğlu tarihine vakıf olduğu evini değiştirse ne olur? Diğer bir deyişle, Dünya’nın dışında Mars gibi başka bir gezegene gitsek ne olur? İnsanların nesiller boyu yaşayacağını, büyüyeceğini, evrim geçireceğini ve Uzay zamanını göz önüne alırsak bu sorunun cevabını verecek bir deney yapmak kolay değil. Örneğin, Tibet’te yaşayan kişilerin bugün daha yüksek akciğer kapasitesi olduğu biliniyor ve bunun gibi küçük -evrimden kaynaklanan- farklar, gezegen değiştirdiğimiz vakit büyüyecektir.

Bu konu hakkında düşüncesi olanlar az değil. Fakat YouTube’a video koyan PBS Space Time ekibi Matt O’Dowd‘un sunuculuğunda ‘yeni Marslıların’ bilimcilerin astronotlarda düzenli olarak gözlemlediği kemik yoğunluğu ve kas kütlesinin azalması riskine karşı mutasyon geçireceğini öngörüyor. Sadece bununla da kalmıyor; zamanla, insan boyunu sınırlandıran sebeplerden biri olarak görülen, kanın yerçekimine karşı pompalanması söz konusu olmayacağı için ‘Marslıların Dünya’daki insanlardan daha uzun olabileceğini belirtiyor.

Videoda Mars’ın iklimine, Dünya’da yaşanabilmesini sağlayan biyolojik çeşitliliğin yeni gezegende olmamasına ve gelecekte gezegenin canlılar için yaşanabilir hale gelme olasılığına değiniliyor.

Kaynak: Popular Mechanics

İleri seviye bir düşünce egzersizine hazır olun. PBS Space Time ekibi Mars'ta insanlar için nasıl bir evrimin söz konusu olacağına dair bir video yayımladı. Videoda Mars'ın iklimine, Dünya'da yaşanabilmesini sağlayan biyolojik çeşitliliğin yeni gezegende olmamasına ve gelecekte gezegenin canlılar için yaşanabilir hale gelme olasılığına değiniliyor.

1 Yorum

  • Eğer Mars’ta insanoğlu’nun yaşama şansı olsaydı elbette insanın fizyolojisi daha farklı olurdu. Belki de genetik kodumuz 4 yerine, 6 veya 8 nükleik asit taşıyarak bizleri Mars’ın, Dünya’dan farklı olan atmosferine karşı koruyabilirdi. Böylece, “canlıların evrimsel gelişimi; daha güçlü olan değil, doğaya uyum sağlayanlar nesillerini devam ettirirler” savı Mars yüzeyinde tekrarlanacaktı.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği