İnsanlığın geleceği için 20 büyük soru

Scientific American, insanlığın geleceğine dair 20 kilit soruyu konunun uzmanlarına sordu. Cevapların bazıları umut verici bazıları can sıkıcı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

1- İnsanlığın Dünya dışında bir geleceği var mı?

İnsanların tamamen Dünya’yı terk edip başka bir gezegende yaşamaya başlaması zor ancak gelecek yüzyıla kadar Mars’ta ve güneş sisteminin diğer noktalarında yaşayan kaşiflerimiz olacak. Bu kaşifler siborg teknolojilerini kullanarak Dünya dışında hayatta kalmaya çabalayacak.

Martin Rees, Britanyalı Kozmolog ve Astrofizikçi

2- Dünya dışında yaşam formlarıyla nerede ve nasıl karşılaşacağız?

Eğer Mars’ta, Dünyadakine benzer mikrobik yaşam formları varsa bunları 20 yıl içinde bulabiliriz. Ancak bizdekinden farklı canlıları keşfetmemiz çok daha zor olacaktır. Ayrıca Jüpiter’in su ile kaplı uydusu Europa ve Satürn’ün organik molekülleri bol olan uydusu Titan da Güneş sisteminde yaşam formu bulunma ihtimali olan yerler.

Carol E. Cleland, Felsefe Profesörü, Astrobiyoloji Merkezi Araştırmacısı

3- Bilincin doğasını anlayabilecek miyiz?

Bunun asla gerçekleşmeyeceğini söyleyenlerin aksine, bilimsel araştırmaların, bilinci ölçülebilir ve tahmin edilebilir bir şekilde anlaması aslında o kadar da uzakta değil.

Christof Koch, Allen Beyin Bilimi Merkezi Başkanı

4- Tüm dünya nüfusu, yeterli sağlık hizmetlerine erişebilecek mi?

Günümüzde sağlık hizmetlerinden en az yararlanan ve ölüm oranının en yüksek olduğu topluluklar, ormanlarda ve sağlık kuruluşlarından uzakta yaşayanlar. Yaklaşık 1 milyar insan, hayatı boyunca bir sağlık görevlisi bile görmeden yaşıyor. Bu toplulukların içinden gelen ve sağlık görevlisi olarak yetiştirilen bireyler bu problemin çözülmesine yardımcı olabilir.

Raj Panjabi, Harvard Tıp Okulu Öğretim Görevlisi

5- Beyin üzerindeki çalışmalar ceza hukukunu değiştirebilir mi?

Tüm memeliler ve kuşlar, sosyal ortamdaki hareketleri ile şekillenen bir özdenetim mekanizmasına sahip. Bu sebeple, belirli suçlarla ilgili genleri keşfetsek bile, sürekli suç işleyen birisini “Ama genleri suç işlemesine sebep oluyor” diye serbest bırakmamız mümkün değil. Çünkü gelecekte bu eylemlerine devam etmek isteyecektir.

Patricia Churchland, Felsefe ve Nörobilim Profesörü

6- İnsanlığın bir 500 yıl daha yaşama ihtimali nedir?

Hayatta kalmamız için şansımız oldukça yüksek. Nükleer savaş ya da doğal bir yıkımın tüm insanları yok etme ihtimali oldukça düşük. Günümüzde çok konuşulan, makinelerin dünyayı ele geçirmesi sorunu da fişlerini çıkararak çözülebilir.

Carlton Caves Fizik ve Astronomi Profesörü

7- Nükleer soykırımı önleme konusunda daha iyi durumda mıyız?

Nükleer savaş konusunda devletler eskisine göre çok daha isteksiz olsa da hem ABD’nin hem de Rusya’nın nükleer başlıklı silahlar taşıyan denizaltıları, tek bir komutla harekete geçmek için bekliyor. Hatalı bir komut ya da bu sistemlerin hackerlar tarafından aktif hale getirilmesi gibi bir durumda 15 ila 30 dakika içinde milyonlarca insanı öldürecek bir bomba patlayabilir. Bu da dünyayı nükleer savaşa sürükleyebilir.

Frank von Hippel, Princeton Üniversitesi, Bilim ve Global Güvenlik Programı Kurucusu

8- Seksin modası geçecek mi?

Büyük ihtimalle hayır ama çocuk sahibi olmak için seks yapma oranı git gide azalacak. Anne ve babanın deri hücrelerinden alından kök hücre örneklerinden sperm ve yumurta elde edilerek laboratuvar ortamında embriyo geliştirilebilecek.

Henry Greely, Stanford Üniversitesi, Hukuk ve Biyobilimler Merkezi Başkanı

9- İnsan vücudundaki dokuları biyomühendislikle değiştirebilecek miyiz?

Bazı organlar halihazırda laboratuvar ortamında üretilmeye başlandı. Hatta bazılarının hastalarda kullanılması gündemde. Beyin gibi karmaşık ve az bilinen organların dokusunu üretmek daha zor olacaktır ama gün geçtikçe bu alanda daha ileriye gideceğiz.

Robert Langer, MIT Kimya Profesörü

10- Altıncı Yok Oluş’u engelleyebilir miyiz?

Kitlesel yok oluşların en önemli sebebi yaşam alanının ortadan kalkmasıdır. Dünyadaki karalar ve denizlerin en azından yarısını muhafaza ettiğimiz sürece böyle bir yok oluşu önce yavaşlatıp sonra durdurmamız mümkün.

Edward O. Wilson, Harvard Üniversitesi Araştırma Profesörü

11- Dünyayı yok etmeden herkesi besleyebilir miyiz?

Evet. Yapmamız gereken şey gıda israfını ve et tüketimini azaltmak ve sürdürülebilir tarım konusunda araştırma yapmak ve eğitim vermek için yatırımda bulunmak.

Pamela Ronald, Kaliforniya Davis Üniversitesi Genom Merkezi Profesörü

12- Dış uzayı kolonileştirecek miyiz?

Bu koloni tanımına bağlı. Eğer uzayda bir yere robotlar yerleştirmek sayılıyorsa bunu zaten yaptık. Eğer insanların Dünya dışı bir yerde uzun süre, üremeden yaşamasını kastediyorsak bu da önümüzdeki 50 yıl içinde gerçekleşebilir. Ancak Dünya’dan çok az yardım alarak kendi kendine yetebilen bir sistem kurmaktan bahsediyorsak bunun yakın gelecekte gerçekleşmesi çok mümkün görünmüyor. Öncelikle kapalı ekosistemler geliştirmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Catharine A. Conley, NASA

13- Dünya benzeri bir gezegen bulacak mıyız?

Gezegenimizde yaşamın temel kaynağı olan suyun uzayda sıkça bulunabilen bir şey olduğunu keşfettik. Diğer yıldızların çevresinde, üzerinde yaşam şartlarının uygun olabileceği gezegenler de bulduk. Büyük ihtimalle Dünya gibi gezegenler de bulunuyor ancak bunları keşfetmemiz gerekiyor.

Aki Roberge, NASA Astrofizik Uzmanı

14- Alzheimer hastalığının tedavisini bulabilecek miyiz?

Tam olarak ‘tedavi’ olmasa da hastalığı değiştirerek etkilerini ortadan kaldırmamız mümkün olacaktır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu şekilde bir müdahale geliştirmemiz olası. Ayrıca hastalığı önleyici çalışmalar da hız kazanmış durumda.

Reisa Sperling, Harvard Tıp Okulu, Nöroloji Profesörü

15- Duygularımızı kontrol etmek için giyilebilir teknolojileri kullanacak mıyız?

Önümüzdeki 20 yıl içinde giyilebilir cihazlardan elde edilen veriler ve gelişmiş analiz araçları ile sağlığımızın önümüzdeki dönemde nasıl etkilenebileceğini, hava durumu raporu alır gibi öğrenebileceğiz. Ancak hava durumundan farklı olarak, sağlık durumumuzu geliştirmek için gerekli müdahalede bulunabileceğiz. Bu da genel sağlık ve duygu durumumuzu olumlu yönde etkileyecek.

Rosalind Picard, MIT Media Lab

16- Karanlık Madde’nin ne olduğunu bilebilecek miyiz?

Bu karanlık maddeye bağlı. Karanlık maddenin bazı formları sıradan maddelerle küçük etkileşimlere girerek bize gözlem imkanı sunuyor. Diğerleri de belki galaksiler üzerindeki etkilerine göre incelenebilir. Daha fazla araştırma ve deneyle yeni bilgiler edinebiliriz ancak şimdilik kesin bir bilgi yok.

Lisa Randall, Frank B. Baird, Jr., Harvard Üniversitesi Fizik ve Kozmoloji Profesörleri

17- Şizofreni ve otizm gibi zorlu beyin hastalıklarını kontrol altına alabilecek miyiz?

Otizm ve şizofreni gibi hastalıklara henüz bir çözüm bulunamamış olmasının sebebi nörobilimin bu hastalıklarda tedavi edilecek belirli bir problem ortaya koyamamış olması. Bu alanda biyokimyacıların ve nörobilimcilerin yeni bakış açıları geliştirip problemi tespit edebilmeleri gerekiyor.

Michael Gazzaniga, Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi

18- Teknoloji, ilaç geliştirirken hayvanlar üzerinde test yapılması ihtiyacını ortadan kaldıracak mı?

Eğer yapay organların geliştirilmesi bu hızla devam ederse, gelecekte testler hayvanlar yerine bu organlar üzerinde yapılabilir. Hatta şu anda hayvanlar üzerinde yapılamayan bazı testler de bu teknoloji ile mümkün olabilir.

Donald E. Ingber, Harvard Üniversitesi

19- Bilim çalışmalarında kadın-erkek sayısı eşitliği sağlanacak mı?

Bunun zamanla sağlanması muhtemel ancak daha fazla kadının bilim alanında çalışmalar yapabilmesini sağlamak gerekiyor. Ayrıca aile dostu politikalar geliştirmemiz ve keşif ve yenilik konusunda cinsiyet analizinin faydalarından yararlanmalıyız.

Londa Schiebinger, Stanford Bilim Tarihi Profesörü

20- Doğal afetleri önceden tespit edebilecek miyiz?

Bazı doğal afetleri tahmin etmek kolay. Bir fırtınanın bir bölgeye ulaşması günler sürüyor. Ancak bugünkü fizik bilgimiz, depremlerde bu şekilde günler öncesinden bir tahminde bulunamayacağımızı söylüyor. Yine de tehlikeli depremlerden saniyeler ya da dakikalar önce, insanları güvenli bir noktaya gitmeleri için uyaracak sistemler geliştirebiliriz.

Richard M. Allen, Berkeley Sismoloji Laboratuvarı Yöneticisi

Kaynak: Scientific American

Uzmanlara göre gelecekte:

  1. Dünya dışında yaşayacağız
  2. Güneş sisteminde yaşam bulma ihtimalimiz var
  3. Bilincin doğasını çözebileceğiz
  4. Herkes sağlık hizmetine ulaşabilecek
  5. Beyin çalışmaları ceza hukukunu etkilemeyecek
  6. 500 yıl daha yaşamamız çok olası
  7. Nükleer savaş her an çıkabilir
  8. Seksin modası geçmeyecek ama çocukları laboratuvarda yapacağız
  9. Vücut dokuları çoğunlukla laboratuvarda üretilebilecek
  10. Altıncı yok oluşu engelleyebiliriz
  11. Tüm insanları beslerken gezegene zarar vermemek mümkün
  12. Uzayı kolonileştirmek için çok çalışmamız gerekiyor
  13. Dünya benzeri gezegen bulma olasılığımız yüksek
  14. Alzheimer hastalığı sorun olmaktan çıkacak
  15. Giyilebilir teknoloji fiziksel ve ruhsal sağlığı geliştirecek
  16. Karanlık maddenin üzerinde çok daha fazla araştırma yapmamız lazım
  17. Şizofreni ve otizm gibi hastalıkların sebebine odaklanmak gerekiyor
  18. Hayvanlar üzerinde yapılan testlere gerek kalmayacak
  19. Bilimde kadın-erkek eşitliği için düzenlemeler gerekiyor
  20. Depremi en fazla bir kaç dakika öncesinde tespit edebileceğiz

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği