İnsan üzerinde ilk CRISPR deneyi Ağustos’ta

Hastanın bağışıklık sistemini hastalıklarla savaşmak üzere düzenleme tekniği CRISPR Ağustos ayında ilk kez akciğer kanseri hastalarında denenecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Amerikan yetkilileri Pensilvanya Üniversitesi’nin insanlar üzerinde CRISPR denemesi uygulamasına onay verdi ancak bir grup Çinli bilimci daha erken davrandı. Sichuan Üniversitesi‘nden Çinli ekip, Ağustos ayında düzenlenmiş hücrelerin akciğer kanseri tedavisindeki etkinliğini test edecek. Çalışma için kemoterapi, radyasyon tedavisi ve diğer yöntemleri deneyip sonuç alamayan hastalar seçildi.

Bilimciler bir tür kan hücresi olan T hücrelerini hastaların vücudundan alıp CRISPR-Cas9 tekniğini kullanarak PD-1 genini çıkarmaya çalışacak. PD-1, T hücrelerinin bağışıklık tepkisini düzenliyor ve bu hücrelerin sağlıklı hücrelere saldırmasını engelliyor. Ekip daha sonra düzenlenmiş örnekleri laboratuvarda çoğaltıp hastanın kan dolaşımına tekrar enjekte edecek. Bu işlemin amacı, düzenlenmiş hücrelerin kanserli hücrelere saldırmasını sağlamak.

Bazı bilimciler endişeli

Bir biyoteknoloji şirketi, hücreler vücuda tekrar yerleştirilmeden önce PD-1 geninin çıkarıldığını tekrar kontrol edecek. New York, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi immünoterapi araştırmacısı Timothy Chan ekibin planlarına şüpheyle yaklaşıyor. Nature dergisine konuşan Chan, PD-1 barındırmayan hücrelerin aşırı bir bağışıklık tepkisi vereceğinden ve tamamen sağlıklı hücrelerin de zarar göreceğinden endişe ediyor.

Chan T hücrelerinin direkt olarak tümörden alınmasını öneriyor ancak Çinli bilimciler hastaların akciğer kanseri tümörlerinin kolay ulaşılabilir olmadığını öne sürüyor. Önlem olarak ekip işi ağırdan alacak. Öncelikle 10 kişi üzerinde yapılacak testler ilk olarak sadece bir hastada yavaş yavaş artan dozajlarla denenecek. Bu denemenin sonuçları ve yan etkileri çok yakından takip edilecek. Ölümcül bir kan hastalığını tedavi etmek amacıyla CRISPR tekniğini insan embriyoları üzerinde ilk kez Çinli bilimcilerin kullandığını da unutmamak gerek. Bu yaklaşım sadece embriyoların yarısında işe yaradığı için çalışmayı sonlandırma kararı alınmıştı.

Kaynak: Engadget

Çin'in Sichuan Üniversitesi'nden bir ekip, Ağustos ayında, düzenlenmiş hücrelerin akciğer kanseri tedavisindeki etkinliğini test edecek. Bilimciler T hücrelerini hastaların vücudundan alıp CRISPR-Cas9 tekniğini kullanarak, T hücrelerinin bağışıklık tepkisini düzenleyen ve bu hücrelerin sağlıklı hücrelere saldırmasını engelleyen PD-1 genini çıkarmaya çalışacak. Ekip daha sonra düzenlenmiş örnekleri laboratuvarda çoğaltıp hastanın kan dolaşımına tekrar enjekte edecek. Bu işlemin amacı, düzenlenmiş hücrelerin kanserli hücrelere saldırmasını sağlamak.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği