İngiltere’de girişimci vizesi başvuruları patladı

Birleşik Krallık olağanüstü yetenek vizesi başvurularını yöneten Tech City UK, son 12 ayda yapılan başvuruların dört kattan fazla arttığını açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmaya karar vermesinin ardından artan teknoloji vizesi talepleri ile birlikte teknoloji endüstrisi şirketlerin yabancı çalışanları işe almaları için özel önlemler alınmasını talep ediyor. Birleşik Krallık yönetiminin ‘birinci aşama olağanüstü yetenek’ vizesi başvurularını yöneten kurumu Tech City UK, son 12 ayda yapılan başvuruların dört kattan fazla arttığını ve 260 şirkete vize onayı verildiğini açıkladı.

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasıyla birlikte, yetenekli bilgisayar programcılarının hareket özgürlüğünün kısıtlanacağı ve Britanya teknoloji endüstrisinin bu durumdan olumsuz etkileneceği düşünülüyordu. 2014’te David Cameron tarafından getirilen teknoloji vizesi, Londra’yı Avrupa’nın teknoloji merkezi haline getirmek ve Silikon Vadisi’yle rekabet etmek gibi amaçlar taşıyordu.

Başvurular hızla artıyor

Tech Nation (Teknoloji Ulusu) vizesi Tech City UK’in AB dışı çalışanların başvurularını onaylamasını ve başarılı olanların ülkede 5 yıl boyunca konaklamasını sağlıyor. Daha sonra bu kişiler oturma izni için başvurabiliyor. İlk birkaç ayda çok fazla gereklilik olduğu için çok az vize verilmişti. Daha sonra kurallar 2015’te esnetildi. O dönemden bu yana başvurularda büyük bir artış oldu ve özellikle Brexit oylamasından sonra başvurularda hızlı bir artış gözlendi.

6 Nisan’a kadar Tech City UK toplam 380 başvuru aldı. Geçtiğimiz mali yılda bu rakam sadece 100’dü. Yıllık kotası 200 vize olan Tech City UK toplam 260 başvuruyu onayladı. Ekstra vizeler için diğer kurumların kullanmadığı kotaları buraya aktarıldı.

Theresa May’den vize sözü

Theresa May eğer önümüzdeki hafta yapılacak seçimleri kazanırsa teknoloji endüstrisinin daha fazla vize alacağını belirtti. May toplam göçmen sayısını on binlere düşürmek istese de teknoloji başvurularına öncelik verilecek. Muhafazakar Parti seçimi kazanırsa, bağımsız Göçmen Danışma Komitesi’nden, vize sisteminin endüstriyel stratejiye uygun olarak düzenlenmesini talep edecek.

Teknoloji girişimleri, ekonominin geneline göre, yurt dışından gelecek çalışanlara çok daha fazla yer veriyor. Brexit ile birlikte bu tarz çalışanların ülkeye gelmesinin zorlaşacağı iddia edilmişti. Ancak oylamadan bu yana çok az girişim ülkeden ayrıldı ve endüstriye yapılan yatırım miktarı sabit kaldı.

Kaynak: Telegraph

Birleşik Krallık yönetiminin 'birinci aşama olağanüstü yetenek' vizesi başvurularını yöneten kurumu Tech City UK, son 12 ayda yapılan başvuruların dört kattan fazla arttığını ve 260 şirkete vize onayı verildiğini açıkladı. Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasıyla birlikte, yetenekli bilgisayar programcılarının hareket özgürlüğünün kısıtlanacağı ve Britanya teknoloji endüstrisinin bu durumdan olumsuz etkileneceği düşünülüyordu. Ancak oylamadan bu yana çok az girişim ülkeden ayrıldı ve endüstriye yapılan yatırım miktarı sabit kaldı. Vize başvuruları ise hiç olmadığı kadar yüksek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği