İmplantlarla uzaktan etkileşim sağlayan sistem

Bilimciler vücut içindeki implanta farklı frekanslarda radyo dalgaları göndererek cihazın ihtiyaç duyduğu enerjiyi dışarıdan iletmeyi başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yutulabilir tıbbi implant alanındaki araştırmalarda patlama yaşansa da bilimcilerin halen üstesinden gelmesi gereken bir sorun var. Bu cihazların insan vücudunun derinliklerinde gezinirken ihtiyaç duyduğu enerjinin bir şekilde sağlanması gerekiyor. Geleneksel bataryalar büyük, zehirli kimyasallar içeriyor ve belirli aralıklarla değiştirilmeleri gerekiyor. Ancak MIT ve Brigham Kadın Hastanesi tarafından geliştirilen yeni çözüm, bu implantların radyo dalgaları ile şarj edilebilmesini sağlıyor.

Araştırmacılar son birkaç yıldır radyo dalgaları üzerinden düşük miktarda elektrik akımı gönderilebildiğini ve bu şekilde küçük cihazlara enerji sağlanabildiğini biliyor ve bunun üzerine çalışmalar yürütüyor. Ancak insan vücuduna yerleştirilen implantlara bu şekilde ulaşmak zor çünkü aradaki yağ ve kas dokuları radyo dalgalarının implanta ulaşmasına engel oluyor.

Önceki çalışma geliştirildi

Geçtiğimiz yıl MIT, Harvard ve Brigham Kadın Hastanesi’nden araştırmacıların oluşturduğu bir ekip radyo dalgaları kullanarak implantlara ulaşmanın yenilikçi bir yöntemini keşfetmişti. Mid-field coupling (orta alan eşleşmesi) adı verilen bu yöntem sayesinde bir hayvan modelinin içerisinde yer alan birkaç adet antene, tıbbi implantları çalıştırmaya yetecek miktarda elektrik gönderilmişti.

Önceki çalışmada dışarıdan elektrik gönderen kaynağın vücudun hemen dışında, deriye temas eder şekilde mevcut bulunması gerekiyordu. Ancak yeni çalışmada ekip bu teknolojiyi geliştirdi ve vücudun 10 cm içinde yer alan bir implanta, 1 metre uzaklıktaki bir cihazdan, radyo dalgaları aracılığıyla elektrik göndermeyi başardı.

Farklı frekanslarda radyo dalgaları gönderiliyor

Yeni sisteme “In Vivo Networking” (IVN) adı veriliyor. Bu sistemde birkaç adet radyo dalgası, farklı frekanslarda gönderiliyor. Çalışmada yer alan araştırmacı Fadel Adib “Birbirinden biraz farklı frekansları seçiyoruz ve böylece belirli bir süre içinde hepsinin aynı anda zirve yapacağını biliyoruz. Aynı anda zirveye ulaştıklarında cihazın çalıştırılması için gerekli enerji eşiğini de aşmış oluyorlar.” diyor.

Bu çalışmada test edilen prototip bir pirinç tanesi kadardı ancak araştırmacılar bundan daha küçük cihazlarda da başarı sağlanabileceğini belirtti. Yani bu teknoloji sadece ilaçları yerine ulaştıran ya da vücut içi hayati fonksiyonları inceleyen implantlarda değil, optogenetik yöntemiyle nörolojik eylemleri düzenlemek için tasarlanmış kablosuz beyin implantlarında da kullanılabilir.

Yeni sistemin tıbbi implantların ötesinde de kullanım alanları mevcut. Çalışmada IVN yöntemiyle pasif RFID’lerin 38 metreye kadar uzaklıktan çalıştırılabildiği belirtildi. Özellikle büyük depolardaki envanter sistemleri için bu yöntem çok kullanışlı olabilir.

Kaynak: New Atlas

Geçtiğimiz yıl araştırmacılar radyo dalgaları kullanarak implantlara ulaşmanın yenilikçi bir yöntemini keşfetmişti. Mid-field coupling (orta alan eşleşmesi) adı verilen bu yöntem sayesinde bir hayvan modelinin içerisinde yer alan birkaç adet antene, tıbbi implantları çalıştırmaya yetecek miktarda elektrik gönderilmişti. Önceki çalışmada dışarıdan elektrik gönderen kaynağın vücudun hemen dışında, deriye temas eder şekilde mevcut bulunması gerekiyordu. Ancak yeni çalışmada ekip bu teknolojiyi geliştirdi ve vücudun 10 cm içinde yer alan bir implanta, 1 metre uzaklıktaki bir cihazdan, radyo dalgaları aracılığıyla elektrik göndermeyi başardı. Yeni yöntemde radyo dalgaları birbirinden farklı frekanslarda gönderiliyor. Bu dalgaların hepsinin aynı anda zirve yapması ile implantı çalıştırmak için gerekli enerji eşiği aşılabiliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği