Üç ebeveynli ilk bebek gayet sağlıklı

Dünyanın ilk üç ebeveynli bebeği, ilk 5 ayını sağlıklı bir şekilde tamamladı. Bu yöntemin geleceği açısından bu ilk örneği bilimciler yakından inceliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın ilk üç ebeveynli bebeği bu yılın Nisan ayında Meksika’da dünyaya geldi. Konu ile ilgili yayınlanan araştırma yazısına göre, şu anda 5 aylık olan bebeğin herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor. Yine de bu yöntemin çok riskli olduğunu ve uygulanmaması gerektiğini düşünen bilimciler var.

Amaç genetik hastalıkları önlemek

Üç ebeveynli bebek tekniğinin kullanım amacı, anneden gelen yumurta hücresinin mitokondrisinde bulunan hastalık genlerinin çocuğa geçmesini engellemek. Bu yöntemde çocuğun anne ve babasından alınan yumurta ve sperm örnekleri uygun şartlarda dölleniyor. Ayrıca bir başka kadından alınan yumurta hücresi de babanın spermi ile dölleniyor.

Daha sonra, döllenmiş hücreler bölünmeye başlamadan önce, annenin yumurta hücresinin çekirdeği, döllenen diğer hücrenin çekirdeği ile değiştiriliyor. Böylece annenin hastalığı çocuğa geçmiyor ancak yine de çocuk annesinin genlerini taşıyabiliyor. Yumurta bağışçısı kadının da genlerini taşıyan çocuk teknik olarak üç ebeveyne sahip oluyor.

20 yıl sonra çocuk sahibi oldular

Meksika’da gerçekleştirilen çalışmada anne, Leigh hastalığı adı verilen ve bebeklerde ölümcül olan bir hastalık taşıyordu. Daha önce 20 yıl boyunca çocuk sahibi olmaya çalışan ve doğan iki çocukları da kısa süre içerisinde ölen çift, yardım için Dr. John Zhang’a başvurdu.

Ürdünlü çift çocuk sahibi olmak istiyordu ancak bu yöntemde döllenmiş hücrelerden birisi öldürüldüğü için bu durumun İslam’a aykırı olduğunu düşünüyorlardı. Dr. Zhang bu sebeple hücre çekirdeği transferini döllenme gerçekleşmeden yapmanın bir yolunu buldu. Yeni teknikte sadece bağışçı annenin yumurta hücresi, henüz döllenmeden yok oluyor.

ABD’de yasak, İngiltere izin veriyor

Halen ABD’de yasak olan üç ebeveynli doğum tekniği, İngiltere’de ise belirli koşullar altında uygulanabiliyor. Yine de bu tekniğin başarısının henüz kanıtlanmadığını düşünen pek çok İngiliz bilimci var. Bu sebeple Meksika’da dünyaya gelen bebeğin sağlık durumu, bilim dünyasını yakından ilgilendiriyor.

Öte yandan, bu çocuğun üç farklı yetişkinin genlerini taşıyan ilk çocuk olmayabileceği de ifade ediliyor. 1997-2002 yılları arasında ABD’de hizmet veren bir tüp bebek merkezinin devletten izin almadan onaylanmamış bir teknik kullandığı, bu tekniğin de doğan bebeklerde hem çocuk sahibi olmak isteyen çiftin hem de donörün genlerinin bulunmasına sebep olduğu ifade ediliyor. Bu bebeklerden bazılarında genetik bozukluklar tespit edilmişti. Şu anda ABD’de, bu tüp bebek merkezi sayesinde doğumu gerçekleşen ve yaşları 14 ila 19 arasında değişen 17 kadar üç ebeveynli çocuk olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Science Alert

Bilimciler arasında tartışmalara sebep olan üç ebeveynli bebek tekniğinin uygulandığı ilk bebek, yaşamının ilk beş ayını sağlıklı bir şekilde geride bıraktı. Yöntemin uygulanışı ve güvenilirliği açısından bilimciler tarafından yakından takip edilen bebek hakkında bir bilimsel araştırma yazısı yayınlandı. Üç ebeveynli bebek yönteminde, annenin yumurta hücresinde hastalık taşıyan mitokondrinin çocuğa ölümcül genetik hastalıkları bulaştırmaması için bağışçı bir kadının yumurta hücresinin çekirdeği, annenin yumurta hücresinin çekirdeği ile değiştiriliyor. Böylece sağlıklı bir şekilde gelişen çocuk, anne babasının yanı sıra bağışçı kadının da genlerini taşıyor.

2 Yorum

  • “Ebeveyn” arapça kökenli olup ikil yapıda bir kelimedir. Anne-baba ikilisini ifade eder. Arapça kelimeler nicelik açısından tekil, ikil ve çoğul yapıda bulunur. Muhakemet-ül Lügateyn (iki dilin karşılaştırılması, bakın burada da iki lugat manasında bir ikil yapı mevcuttur) yapmak istemem ama üç ebeveyn ifadesi teknik olarak mümkün olsa bile gramatik ve semantik olarak doğru durmamaktadır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği