İlk kafa nakline doğru

Profesör Sergio Canavero, kafa nakli ameliyatına girecek felçli hastanın yeni vücudunu yadırgamaması için, sanal gerçeklik tabanlı bir sistem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

 

2017’nin Aralık ayında dünyanın ilk kafa nakli (ya da diğer açıdan bakarsak, tam vücut nakli) gerçekleştirilecek. Bu fikir kulağa çok rahatsız edici geliyor ancak ameliyatın başarılı geçmesi durumunda herkesin bu düşünceye alışması gerekecek. Şimdilik ameliyatın başarısı büyük bir soru işareti ancak ameliyatı gerçekleştirecek beyin cerrahı, bu işleme her açıdan hazır olma konusunda kararlı.

Hasta ameliyata sanal gerçeklikle hazırlanacak

Profesör Sergio Canavero, ameliyata girecek felçli hastanın, yeni vücudunu yadırgamaması için, sanal gerçeklik tabanlı bir sistem geliştirdi. Hastanın birdenbire yaşayacağı bu büyük değişiklik göz önünde bulundurulduğunda, bu hazırlık aşaması oldukça önemli. Ameliyatın başarılı geçmesi halinde uyanan hastanın kendisini ne gibi bir durumda bulacağını hayal etmek bile mümkün değil.

Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımı bu açıdan oldukça önemli. Neticede bu teknoloji, kafa nakli geçirecek bir hastaya yepyeni boyutlara sahip bir vücudun nasıl bir his yaratacağını gösteriyor. Bu süreç sayesinde, hastanın ameliyattan sonra yaşama ihtimali bulunan şoku daha hafif atlatması bekleniyor. Gerçekten işe yarayıp yaramayacağını ise ancak başarılı bir ameliyat gerçekleştirildikten sonra öğrenebileceğiz.

Gelecekte diğer hastalar da kullanabilir

Kullanılacak sanal gerçeklik ortamı, ABD’li Inventum Biyomühendislik Teknolojileri adlı şirket tarafından geliştirildi. Bu ya da buna benzer ameliyatlar geçirecek hastalar, gelecekte ameliyat öncesinden birkaç ay boyunca bu sanal gerçeklik ortamında kendilerini yeni organlarına (ya da vücutlarına) hazırlayabilecek. Bu hazırlık aşaması, uzaya gitmeden önce yer çekimsiz ortama hazırlanan astronotların geçirdiği sürece de benzetilebilir.

Felçli bir vücuttan, tüm fonksiyonlarıyla çalışabilen bir vücuda yerleştirilmek kişi için büyük bir şok olabilir. Sanal gerçeklik hazırlıkları kişiyi bu duruma hazırlayabilir. Yine de sistemin gelecekte bazı düzeltmelere de ihtiyacı olabilir. Böylesine radikal bir ameliyatın başarıyla tamamlanmasının ardından istenebilecek en son şey hastanın beklenmedik bir psikolojik reaksiyon göstermesi olacaktır. Inventum Biyomühendislik Teknolojileri, böyle bir şeyin yaşanmaması için yapay zeka yazılımını mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde hazırlıyor.

Tüm dünya, ilk kafa nakli denemesini dikkatle izliyor olacak. Bu işlem sırasında üstesinden gelinmesi gereken bir çok zorluk var ve başarılı olma garantisi vermek mümkün değil. Ancak olası bir başarı durumunda, hasta yaşayacağı değişikliğe psikolojik olarak hazır olacak. Bu sistemin, sanal gerçekliğin şimdiye kadarki en alışılmadık kullanımlarından birisi olduğuna şüphe yok.

Kaynak: The Merkle

2017'nin Aralık ayında dünyanın ilk kafa nakli (ya da diğer açıdan bakarsak, tam vücut nakli) gerçekleştirilecek. Bu fikir kulağa çok rahatsız edici geliyor ancak ameliyatın başarılı geçmesi durumunda herkesin bu düşünceye alışması gerekecek. Şimdilik ameliyatın başarısı büyük bir soru işareti ancak ameliyatı gerçekleştirecek beyin cerrahı, Profesör Sergio Canavero, ameliyata girecek felçli hastanın yeni vücudunu yadırgamaması için, sanal gerçeklik tabanlı bir sistem geliştirdi. Hastanın birdenbire yaşayacağı bu büyük değişiklik göz önünde bulundurulduğunda, bu hazırlık aşaması oldukça önemli. Ameliyatın başarılı geçmesi halinde uyanan hastanın kendisini ne gibi bir durumda bulacağını hayal etmek bile mümkün değil. Sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımı bu açıdan oldukça önemli. Neticede bu teknoloji, kafa nakli geçirecek bir hastaya yepyeni boyutlara sahip bir vücudun nasıl bir his yaratacağını gösteriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği