IBM insanlar için antivirüs üretti

IBM ve Singapurlu bilimciler, tüm virüslerle mücadelede kullanılabilecek bir makromolekül üretti. Bu teknolojinin en geç 5 yıl içinde üretilmesi bekleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’li teknoloji devi IBM, Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü (IBN) ile birlikte yürüttüğü çalışmaların sonucunda, virüslere karşı şimdiye kadar üretilmiş en etkili çözümü ürettiğini açıkladı. Ebola, Zica, Deng humması ve Herpes (uçuk) virüslerine karşı etkisi laboratuvar testleri ile kanıtlanan yeni makromolekül ile hem hastalıklardan korunmak hem de hastalanmanın önüne geçmek mümkün olacak.

IBM’in Kaliforniya’daki Almaden Araştırma Merkezi‘ndeki araştırma ekibinin liderlerinden James Hendrick “Virüsler o kadar çeşitli ki, bazen bir çözüm üretmek için çalışmak yıldırıcı olabiliyor. Kimisi DNA kimi RNA kullanarak genetik komutları taşıyor. Bazıları bir zarla kaplı, bazıları değil. Ayrıca hepsi çok hızlı mutasyon geçiriyor” diyerek virüslere karşı bir çözüm üretmenin ne kadar zorlu bir süreç olduğuna değiniyor.

Üç farklı yöntem

Laboratuvarda üretilen makromolekül ise tüm virüslerde ortak olan bir noktaya saldırıyor. “RNA ya da DNA’yı hedef almak yerine bütün virüslerde bulunan glikoprotein tabakasını inceledik”  diyen Hendrick, makromolekülün virüsü etkisiz hale getirmek için bu tabakayı kullandığını ifade ediyor. Virüslerdeki glikoprotein tabakası, bir kimyasalın üzerine bağlanmasını sağlayan artı ya da eksi yüklü bir yapıya sahip. Makromolekül bu yapıya tutunarak virüsün başka bir hücreye bağlanmasına engel oluyor. Bu yöntem, makromolekülün etkili olduğu üç yöntemden birincisi.

İkinci yöntem ise makromolekülün bağışıklık sistemi hücrelerine bağlanması. Normalde virüsün bağlanarak hücreye saldırdığı bölgeyi bloke eden makromolekül, bağışıklık sistemi hücrelerini virüsten korumuş oluyor. Bu da hastalığın oluşmasını engelliyor.

Son olarak makromolekülün bazik yapısı, hücrelerdeki asiditeyi nötralize ediyor. Bu da virüslerin hücrelerden beslenerek çoğalmasını engelliyor. Tüm bu özellikleri ile makromolekül hem hastalıkları önlemede hem de mevcut hastalıkları tedavi etmede kullanılabiliyor.

5 yıl içinde raflarda

Hendrick bu teknolojinin hala geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak 3, 4 ya da maksimum 5 yıl içerisinde, makromolekülün bir mendil ya da el temizleyicisi formunda kullanıma sunulabileceğini ifade ediyor. Makromolekülü hastalıkların tedavisi için ilaç gibi kullanmak için ise bir kaç yıl daha fazla sürecek tıbbi çalışmalar gerektiği ifade ediliyor.

Çalışmada makromolekülün tasarımı aşamasında kullanılan bilgisayarları ve araştırma ekibini sağlayan IBM, bu teknolojiyi bir kullanıcı ürününe çevirmek için bir üretici ile çalışmak istiyor. Hendrick’e göre IBM gelecekte bir ilaç şirketi ya da bir kişisel bakım şirketi ile anlaşma imzalayabilir.

IBM, Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü ile işbirliği yaparak teorik olarak tüm virüslere karşı kullanılabilecek bir çözüm üretti. Laboratuvarda üretilen makromolekül, virüslere ya da bağışıklık hücrelerine yapışarak virüsün hücrelere zarar vermesini engelliyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği