Hüseyin Çağlayan’ın teknolojik tasarımları

Kıbrıslı ünlü moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan, Intel ile yaptığı ortak çalışmada, giyen kişinin stresini dışarıya yansıtan kıyafetler tasarladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kıbrıs doğumlu Britanyalı moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan, uzun kariyeri boyunca iç mimariden sinemaya kadar pek çok farklı alanda eserler üretti. Ünlü tasarımcının 30 Eylül’de Paris Moda Haftası çerçevesinde sergilenen yeni gösterisi ‘Room Tone’da, ünlü işlemci üreticisi Intel ile yaptığı işbirliği ile üretilen aksesuarları öne çıkıyor. Çağlayan’ın geliştirdiği kemer ve gözlükler, giyen kişinin stres seviyesini dışa yansıtıyor.

Etkinlikte beş farklı model, Intel’in Curie modülü ile çalışan akıllı kemer ve gözlükleri taktı. Modellerin stres seviyesini ölçen aksesuarlar, ölçümlerini podyumun duvarına yansıttı. Gözlükler sensörleri aracılığıyla algıladığı biyometrik veriyi Curie’nin Bluetooth bağlantısını kullanarak, 3D yazıcıyla üretilmiş olan kemere gönderdi. Kemer bu verileri kullanarak oluşturduğu görseli projektör aracılığıyla duvara aktardı.

Youtube'da videonun sesinin kalıcı olarak kapatıldığı söyleniyor. 
Gösteri için hazırlanan ses çalışmasını buradan dinleyebilirsiniz.

Gözlüklerde bulunan EEG elektrotları, şakaklardan aldığı asimetrik beyin dalgası aktivitesini okurken, burun kemerinde bulunan optik kalp atışı sensörü ve mikrofon, modellerin kalp ve nefes ritmlerini ölçtü. Akıllı gözlükler gibi Çağlayan’ın kemeri de Curie ile donatıldı. Ayrıca kemerde kullanılan Intel Compute Stick, kemerin gözlüklerden gelen verileri işleyip görselleştirebilmesini sağladı.

Gündeme ilişkin yorumlar

Gösteride teknoloji ve insan duyguları temaları işlenirken Londra’nın güncel siyasi atmosferine dair de sesli yorumlara yer verildi. Hüseyin Çağlayan, Intel’le çalışarak teknolojinin insanların hayatını iyileştirebileceğini göstermek istedi.

Genellikle donanım çalışmaları ile bilinen Intel, son dönemde giyilebilir teknoloji alanında kendi ürünlerini tanıtmanın yöntemlerini arıyor. Çağlayan’ın koleksiyonunda kullanılan Curie modülü, pek çok özelliği bulunan ve giyilebilir teknoloji ürünlerini düşük güç tüketimi ile destekleyen küçük bir çip. Modül pek çok farklı nesneyi ‘akıllı’ hale getirmek için kullanılabiliyor. Intel’in IQ Software Kit’i moda, spor ve yaşam tarzı şirketlerini, akıllı ve giyilebilir teknolojiler geliştirmeleri için teşvik ediyor.

Yeni örnekler görebiliriz

Hüseyin Çağlayan’ın aksesuarları ağır yapısı ve hantal görüntüsü sebebiyle günlük kullanım için uygun olmayabilir ancak ünlü tasarımcı, Paris Moda Haftası’ndan sonra da Intel ile olan işbirliğine devam etmek istiyor. Yakın gelecekte kıyafetlerin fiziksel destek ve işlevlerin dışında duygusal denge de sağlayan araçlara dönüşmesi beklenebilir.

Teknolojinin kıyafetlere kadar dahil olması ve duyguların bu şekilde dışa yansıtılması rahatsızlık verici bir düşünce olabilir ancak doğada pek çok canlının stres seviyesini, öfkesini ya da mutluluğunu göstermek için renk ve şekil değiştirdiği düşündüğünde aslında bu kıyafetler olduğundan çok daha doğal görünüyor.

Kaynak: PSFK

Hüseyin Çağlayan'ın Intel'in Curie modülünü ve Compute Stick'i kullanarak geliştirdiği akıllı gözlük ve kemer, giyen kişinin stres seviyesini ölçerek dışarıya görsel olarak yansıtıyor. Gözlüklerdeki sensörler, şakaklardan beyin dalgalarını ve burundan kalp ritmini ölçüyor. Bu biyometrik veriler Bluetooth aracılığıyla kemere gönderiliyor. 3D yazıcıyla hazırlanan kemer, gelen verileri görsele dönüştürerek projeksiyon yardımıyla dışarıya yansıtıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği