Hindistan’da ‘panik butonu’ yasalaştı

Hindistan'da artan tecavüz olaylarını engellemek adına cep telefonlarında bir panik butonu bulunması 2017'den itibaren zorunlu olacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hindistan’da giderek artan tecavüz olaylarına karşı alınan önlemler çerçevesinde, cep telefonlarına panik butonu bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak uygulamayla, tüm telefonlarda, polise hızlıca erişilebilen bir sistem bulunması mecbur olacak.

İletişim Bakanı Ravi Shankar Prasad’ın yaptığı açıklamaya göre tüm akıllı telefonlarda açma kapama tuşuna hızlıca 3 kere basılması polise bir çağrı gönderilmesine sebep olacak. Eski tuşlu cep telefonlarında ise 5 ya da 9 rakamına hızlı arama atanması düşünülüyor.

2018 yılından itibaren ise bütün cep telefonlarında GPS bulunması şartı getirilecek. Böylece gönderilen panik çağrılarının konumu kısa sürede tespit edilebilecek. Kadın ve Çocuk Gelişimi Bakanı Maneka Sanjay Gandhi, bu uygulamaların potansiyel tacizciler üzerinde caydırıcı bir etkisi olacağını düşündüğünü ifade etti. Hükumet şu anda cep telefonu kullanıcılarının yeni telefon almak zorunda kalmadan bu kurallara uymasını sağlamaya çalışıyor.

Telefon üreticileriyle, yazılım güncellemesi yayınlanması konusunda iletişim kurduklarını belirten Gandhi böylece eski telefonların da kanuna uyumlu hale getirilebileceğini ifade etti. Hindistan Mobil İletişim Birliği (ICA) konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada panik butonu uygulamasını desteklediğini ama GPS’in zorunlu olmasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini düşündüğünü belirtti. Cep telefonu üreticilerinin daha ucuz cihazlar üretebilmek adına bazen GPS kullanmayarak maliyeti düşürdüklerini dile getiren ICA Başkanı Pankaj Mohindroo bu uygulamanın fiyatları artıracağı için satışları olumsuz etkileyeceğini düşündüğünü ifade etti.

BONUS BİLGİ: Vodafone Türkiye’nin de benzer senaryolara yönelik hizmete hazırladığı Kırmızı Işık adlı (bol ödüllü) bir uygulaması bulunuyor.

Hindistan'da tecavüz olaylarını engellemek adına, cep telefonlarında panik butonu bulunması zorunluluğu getirildi. Panik butonları ile herhangi bir taciz sırasında polise hızlıca yardım çağrısı ve konum gönderilebilecek.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği