Hindistan kendi roketini üretiyor

Hindistan, uzay çalışmalarının maliyetini düşürmek amacıyla yeniden kullanılabilecek uzay mekiği üretmek için çalışmalara başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Tam donanımlı, yeniden kullanılabilir bir uzay aracı üretimine giden ilk adım olarak Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu (ISRO), tamamen Hindistan’da üretilen kanatlı bir prototipi pazartesi günü Satish Dhawan Uzay Merkezi‘nden fırlattı.

RLV (Yeniden kullanılabilir Fırlatma Aracı) adı verilen uzay aracının ilk uçuşu Hindistan’ın uzay macerasında önemli bir adım olarak görülüyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, 2011’de yeniden kullanılabilir uzay mekiği projesini durdurmuştu. Eğer ISRO bu alanda başarılı olursa, uzay görevlerinin maliyetini onda birine kadar düşürerek uzay araştırmalarına çok daha hızlı bir şekilde devam edebilecek.

6,5 metre uzunluğunda ve 1,75 ton ağırlığındaki RLV-TD pazartesi günü saat 7:00’da havalandı. Yaklaşık 10 dakika süren görevin ardından ISRO “Görev başarıyla gerçekleştirildi” şeklinde bir açıklama yaptı.

10-15 yıl sürecek

Bu roket, yeniden kullanılabilir roket üretiminde çok erken bir aşama olarak görülüyor. Final aşamasına ulaşmasının 10-15 yıl alabileceği ifade ediliyor. Hindistan hükumeti bu proje için 14 milyon doların üzerinde yatırım yaptı.

ISRO genel başkanı Kiran Kumar deneysel RLV-TD görevini, Hindistan’ın uzay altyapısı gereksinimini azaltma yolunda attığı bir adım olarak tanımladı. Kumar “RLV-TD bizim fırlatma maliyetini düşürmemizi sağlayacak bir mekanizma. Bir dizi teknoloji gösterimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunların ilki HEX-01 adını verdiğimiz hipersonik bir deney. Kanatlı gövde olarak adlandırılıyor.” diye konuştu.

Kumar sözlerine şöyle devam etti: “İlk kez uzaydan Dünya’ya geri dönecek bir gövde tasarlıyoruz. Bir roket motoru ile yukarı taşınacak. Ayrıca bu deney, bir dizi deneyin ilk adımı ve bize çok düşük maliyetle fırlatma açısından büyük imkan sağlayacak olan RLV üretimine ulaşmamız için önümüzde uzun bir yol var.”

India's PSLV-C24 carrying the second navigation satellite of IRNSS-1B lifts off from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota

Hindistan Uzay Araştırmaları Organizasyonu, yeniden kullanılabilir uzay mekiği çalışmaları çerçevesinde ilk uçuşu pazartesi günü gerçekleştirdi. Başarıyla sonuçlanan deneyde kanatlı bir uzay mekiği kullanıldı. Hindistan bu projeyi 10-15 yıl içinde bitirerek uzay görevlerinin maliyetini yüzde 10'a kadar düşürmeyi amaçlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği