Hayvanların ortak atasının genomu inşa edildi

62 farklı türden hayvanın DNA'sı incelendi ve bu genlerden 6 bin 331 tanesinin tüm hayvanların ortak atası olduğu düşünülen 'ur-ata'da bulunduğu belirlendi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Evrime göre hepimiz yüz milyonlarca yıl önce yaşamış tek hücreli bir hayvandan geliyoruz. Peki bu hayvan nasıl bir canlıydı? İki bilimci bu soruyu yanıtlamak için hayvanları içeren bir soy ağacı çizdi. Omurgalılardan tek hücreli protozonlara kadar 62 farklı hayvan türünü içeren soy ağacında yer alan hayvanların DNA’ları incelendi ve ortak noktaları not edildi. Bu hayvanların tümünde bulunan DNA’lar göz önünde bulundurulduğunda 1,5 milyon adet protein kodlayan gene ulaşıldı. Bu genlerden 6 bin 331 tanesinin dünyadaki tüm hayvanların ortak atası olduğu düşünülen ‘ur-ata’da (Urmetazoan) bulunduğu belirlendi.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre Hollanda’daki Essex ve Peter Üniversitesi’nden Evrimsel Biyoloji Uzmanı Jordi Paps ve Oxford Üniversitesi’nden bir zoolog, günümüzde insan genomunda yer alan genlerin yüzde 55’inin ‘ur-hayvanı’nda da yer aldığını söylüyor. araştırmacılar bu hayvanın 650 milyon yıl önce yaşadığına inanıyor.

Nasıl göründüğünü bilmiyoruz

Bu hayvanın nasıl göründüğüne ya da nasıl yaşadığına dair bir bilgimiz yok. Ancak Paps’ın bu hayvanın evrimine dair bir teorisi var. Araştırmacı, ilk hayvanlarda yeni genler oluşmasının çevresel bir faktör sebebiyle yaşanan mutasyonlardan kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Ya da çok uzun sürelik bir dönemde yeni genler nesilden nesile aktarılarak gelişmiş olabilir.

Bu genlerden bazıları milyarlarca yıl önce evrimleşti. Bazıları ise çok daha yakın bir zamanda ortaya çıktı. Bu bulgular, evrim sürecinde eski genlere yeni görevler atandığına dair önceki çalışmalarla da uyuşuyor. Paps bazen rastgele bir DNA dizisinin mutasyona uğrayıp bir protein üretmeye başladığını ya da bir genin yanlışlıkla ikiye ayrılmasının ardından yeni oluşan genin yeni bir tür protein üretmeye başladığını söylüyor.

Kaynak: Quartz

İki bilimci, tüm hayvanların ortak atası olduğu düşünülen, yüz milyonlarca yıl önce yaşamış tek hücreli bir hayvanın nasıl bir varlık olduğunu anlamak için bir soy ağacı çizdi. Omurgalılardan tek hücreli protozonlara kadar 62 farklı hayvan türünü içeren soy ağacında yer alan hayvanların DNA'ları incelendi ve ortak noktaları not edildi. Bu hayvanların tümünde bulunan DNA'lar göz önünde bulundurulduğunda 1,5 milyon adet protein kodlayan gene ulaşıldı. Bu genlerden 6 bin 331 tanesinin dünyadaki tüm hayvanların ortak atası olduğu düşünülen 'ur-ata'da bulunduğu belirlendi.

3 Yorum

  • Ur-ata sanirim Turkce’ye yeni kelime kazandirma amacli sizin katkiniz, ceviri sizin, bu ozgurluge sahipsiniz tabi ki. Yine de ‘Urmetazoan’ termini kullanmaniz, konu uzerinde okumasini genisletmek isteyenler icin (ceviriyi yaptiginiz orjinal kaynaga basvurma gereksinimi duymadan) ilerleyebilme sansi verirdi diye eklemek isterim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği