Hayat kurtarmak için geliştirilen 6 teknoloji

Kim bilir belki bir gün biz de 'işini iyi yapan' bir robot tarafından kurtarılabiliriz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dron

Bu tip listelerin en popüler kalemiyle başlayalım. Kameralı dronlar, acil müdahale ekipleri tarafından insansız hava aracı olarak kullanılıyor. Bu yılın başlarında Hawai’de yaşanan volkanik patlamadan sonra bölgedeki kurtarma çalışmalarında da kullanıldı.

Uçuş sürelerinin giderek artması da dronların arama kurtarma faaliyetlerinde daha geniş rol almasını sağlıyor.

Uzayan robot

Stanford ve Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen, kendi kendine hava pompalayarak yaklaşık 70 metre boya ulaşabilen asma robot, esnek yapısı sayesinde karmaşık yüzeylere erişebiliyor, nesneleri kaldırabiliyor, boşlukları genişletebiliyor.

Proje araştırmacılarından Elliot Hawkes‘a göre bu robotlar, afet sonrasında oluşan yıkıntıları aşarak hayatta kalanlara ulaşabilir ve gerekirse onlara su, oksijen takviyesi yapabilir.

Harvard’ın böcek robotları

Bir felaket senaryosunda kurtarıcıya ihtiyacınız varsa, su üzerinde yürüyebilen bir kurtarma robotundan daha hoş bir manzara olabilir mi? Harvard araştırmacılarının böceklerden ilham alarak geliştirdiği Harvard Ambulatory MicroRobot (HAMR) projesi işte tam olarak bu.

Küçük olmalarına karşın minyatür böcek robotların zeminde hızlı ilerleme, suyun üstünde ve altında yürüme gibi özellikleri var. Yakın gelecekte bunlara tırmanma ve zıplama gibi kabiliyetler de eklenecek.

Harvard’dan Kevin Chen’e göre deprem ya da tsunamiden dolayı yıkılan bir binalara bu robottan yüzlercesini gönderip hayatta kalanların yeri tespit edilebilir. Arazi koşullarına uyum sağmaları da ayrıca önemli.

SmokeBot

SmokeBot duman dolu binalara giren itfaiyecilere yardım için tasarlanan bir robot. En büyük özelliği, üzerinde bulunan gaz sensörü, radar, lazer tarayıcı ve termal kamera gibi ekipmanlar sayesinde görüşün kısıtlı olduğu ortamlarda itfaiyecilerin atladığı detayları fark edebilmek. Robot sonrasında bu bilgilere dayanarak ortamın bir haritasını oluşturarak arama kurtarma ekiplerine destek oluyor.

Kablosuz internet bağlantısıyla uzaktan kontrol edilebilen robotun, bağlantısının kesilmesi halinde kendi kendine başlangıç konumuna dönmek gibi akılcı özellikleri de mevcut.

smokebot firefighting robot

İnsan koklayan sensörler

Deprem gibi felaketlerde en önemli problemlerden biri kısa sürede hayatta kalanları tespit edebilmek. Bu probleme çözüm olarak ‘insan koklayan’ bir sensör tasarlandı. Sensör bir insanın kimyasal izini takip edebiliyor. Hafif olması dronlara da takılmasına olanak sağlıyor.

İsviçre ETH Zürih Üniversitesi’nden Sotiris Pratsinis, sensörleri gönüllülerin nefes ve deri örneklerini biriktirebilmek için bir odaya koyduklarını, böylece benzer taşınabilir sensörlere kıyasla, çok daha zayıf kimyasal verilere rağmen hızlıca insan varlığının tespit edilebildiğini söylüyor. Araştırmacıların bir sonraki hedefi, sensörleri olaylara ilk müdahaleyi yapan ekiplerin yardımıyla gerçek şartlarda denemek.

search and rescue sensor sniff out survivors find

Çita robot

4 ayaklı robot Cheetah MIT mühendisleri tarafından geliştirildi. Yaklaşık 40 kg ağırlığındaki robot engebeli arazilerle başa çıkabiliyor, zıplayabiliyor hatta akıllı mekânsal farkındalık teknolojisi sayesinde karanlıkta dahi yolunu bulabiliyor. Çalışmayı yapan ekibin arzusu, bir gün robotun arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilmesi.

Kaynak: digitaltrends

Elon Musk'ın  mini denizaltısı yakın zamanda Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 13 kişiyi kurtarma çalışmalarında kullanılmadı ancak son teknoloji ürünlerin bu gibi afetlerde giderek daha önemli bir role sahip olacağını tüm kamuoyuna bir kez daha hatırlattı. Belki bir gün bizim de hayatımızı kurtaracak olan o teknolojilerden bazıları.

1 Yorum

  • Robots are the future. These are just beginning. I hope we won’t need to work at all. We all be rich if we adopt with tech. Robots will do the rest :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği