Hatırlamadığınız rüyaları kaydeden makine

MIT araştırmacıları, insanların uykuya dalmadan hemen önce akıllarından geçen fikirleri kaydetmek için Dormio adlı bir sistem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

MIT araştırmacıları, insanların uykuya dalmadan hemen önce akıllarından geçen fikirleri kaydetmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Dormio adı verilen cihaz, uyku halinden önce aklımıza gelen yaratıcı fikirleri kaydetmemizi ve daha sonra dinleyebilmemizi sağlamayı amaçlıyor. Araştırmacılar bu yöntemin daha basit bir versiyonunun, tarihin ünlü bilimcileri Edison ve Tesla’nın yanı sıra büyük sanatçılar Beethoven ve Edgar Allan Poe tarafından da kullanıldığını belirtiyor.

Uyku öncesi ‘filtresiz’ süreç

İnsanlar uykuya dalarken bilinci kapanmadan önce mantıklı düşünme yeteneği ve bilişsel filtreleri ortadan kalkıyor. Hipnopompi adı verilen uyku ve uyanıklık arası bu aşamada aklımıza fantastik fikirler geliyor ancak bu aşamanın hemen ardından derin bir uyku haline geçtiğimiz için, aklımıza gelen fikirleri çoğu zaman sonsuza dek unutuyoruz. Tesla ve Poe gibi dahiler, bu yaratıcı aşamadan faydalanabilmek için yatağa uzanıp ellerine çelik bir top alıyorlardı. Böylece uykuya dalmak üzereyken top ellerinden düşüyor, sesle irkilip uyanınca da az önce düşündükleri fikirleri taze taze kağıda döküyorlardı.

Dormio, günümüz teknolojisinden faydalanarak bu işlemi uyanmaya gerek kalmadan gerçekleştiriyor. Kişinin eline geçirilen algılayıcılarla kalpı bir eldiven, nabzı, kas hareketlerini ve deri iletkenliğini ölçüyor. Bu veriler ışığında kişinin uykuya dalmak üzere olduğunu fark eden sistem, daha önceden belirlenmiş bir anahtar kelimeyle kişinin dikkatini vermesini sağlıyor. (Araştırmada çatal ve tavşan gibi kelimeler kullanıldı ancak daha önceden belirlenen herhangi bir kelime kullanılabilir.) Kişi dikkatini sisteme verdikten sonra bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uyuyan kişiye sorular soruluyor ve o sırada aklından geçenleri anlatması isteniyor. Uygulamaya kaydedilen bu konuşma daha sonra dinlenebiliyor.

Antik Mısır’dan bu yana üzerinde çalışılan bir konu olan uyku, tarihte ilk kez bu kadar detaylı bir şekilde incelenebiliyor. Bu da bir bilinmez olarak bilimcilerin merakını cezbeden bu alanın artık daha iyi anlaşılabilmesine olanak sağlıyor. Hayatımızın yaklaşık üçte birini uyku halinde geçirdiğimiz düşünüldüğünde bu alanda yapılacak yeni çalışmaların herkes için önemli olacağını tahmin etmek zor değil.

Kaynak: FastCoDesign

MIT araştırmacıları, insanların uykuya dalmadan hemen önce akıllarından geçen fikirleri kaydetmenin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Dormio adı verilen cihaz, uyku halinden önce aklımıza gelen yaratıcı fikirleri kaydetmemizi ve daha sonra dinleyebilmemizi sağlamayı amaçlıyor. Kişinin eline geçirilen algılayıcılarla kalpı bir eldiven, nabzı, kas hareketlerini ve deri iletkenliğini ölçüyor. Bu veriler ışığında kişinin uykuya dalmak üzere olduğunu fark eden sistem, bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uyuyan kişiye sorular soruyor ve o sırada aklından geçenleri anlatmasını istiyor. Uygulamaya kaydedilen bu konuşma daha sonra dinlenebiliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği