Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 49

22-29 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Geride bıraktığımız hafta ilginç bir ‘mobil internet krizi’ yaşandı. Turkcell 15 Ocak’tan itibaren mobil internetini kişisel erişim noktası (hotspot) üzerinden paylaşan kullanıcılardan 9 TL alacağını, bunun karşılığında sadece paylaşım interneti olarak kullanılabilecek 2 GB hediye edeceğini duyurdu. Bu uygulama sosyal medya platformlarında tepkiyle karşılandı. Gözlerin çevrildiği diğer operatörler olan Vodafone ve Türk Telekom’dan böyle bir ücret almayı düşünmedikleri yönünde açıklamalar geldi. Turkcell daha sonra yaptığı açıklamada mobil veri paylaşımı yapan müşterilerinden ‘Hızlı Giriş‘ teknolojisi üzerinden giriş yapmaları halinde, herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini duyurdu.

Tekstil sektörünün köklü firmalarından Çift Geyik Karaca da konkordato talep edenler kervanına katıldı. Türkiye genelinde 750’ye yakın çalışanı ve 200’e yakın satış noktası olan 102 yıllık firmanın açıklamasında tanıdık gerekçeler var: Likidite sıkışıklığı, kurdaki dalgalanmalar…

Türkiye’nin en büyük sinema salonu zinciri Mars Cinema Group ile yapımcılar arasında da ciddi bir kriz yaşanıyor. ‘Mısır krizi’ olarak özetlenen süreçte yapımcılar, sinema salonlarının yaptığı promosyonlarla kendi üretimleri üzerinden artı değer yaratarak haksız kazanç sağlandığını savunuyor. Promosyonlu bilet uygulamasına artan bilet fiyatlarına rağmen yapımcı payının sabit kalmasına tepki olarak Organize İşler 2: Sazan Sarmalı adlı filminin vizyon tarihini erteleyen Yılmaz Erdoğan “Bu iş, sinemayı bitirme noktasına getirdi. Biz bir ayrıcalık istemiyoruz. Filmlerimizi adaletli bir şekilde izleyiciyle buluşturmak istiyoruz” diye konuştu. Önceki hafta Mars ve yapımcılar arasında yapılan toplantıdan sonuç çıkmamıştı.

MediaCat yıl boyunca sitede yayımlanmış içeriklerden en çok okunan 10 tanesini sıraladı.

Bu arada MediaCat “ajans isimlerinin hikayesi” adlı bir seriye başladı.

Publicis Groupe CEO’larının rol aldığı yılbaşı videolarını hatırlıyoruz. Bu yıl videoda CEO değil, grubun yapay zeka ağı Marcel var. Ne iş yapacağı hala tam olarak anlaşılamayan Marcel’in ofis ortamında da pek sevilmediği anlaşılıyor:

İçerik pazarlaması kavramı yıllardır bizimle ama henüz ‘yüzü eskimedi.’ İçerik Bulutu “2019’da içerik pazarlamasının değerinin anlaşılmasını sağlayacak 5 trend” başlığıyla önümüzdeki sene bu kavrama daha sıkı sarılacağımıza işaret ediyor. Detaylarını şurada bulabileceğiniz o 5 trend:

  • Şirketler içerik pazarlamasının finansal etkisini gözlemleyebilecek.
  • Metrikler değişecek, erişimin yerini etkileşim alacak.
  • Sektörel olarak farklı içerik türleri öne çıkacak.
  • Kısa video en iyi performans gösteren içerik türü olacak.
  • Veri uzmanlığı kreatif uzmanlığın önüne geçmek üzere.

İçerik demişken Bant Mag tarafından Adidas iş birliğiyle hazırladığı şu sayfaya göz atmak istersiniz belki.

Sosyal medyayı aktif kullananlar, geride bıraktığımız haftanın herhangi bir gününü sahibi tarafından terk edilen bir köpeğin görüntülerini izleyerek ve onun için üzülerek geçirmiştir muhtemelen. Hayvan hakları organizasyonu PETA “Hayvanlar Noel hediyesi değildir” dediği yeni kampanyasıyla, hediye edilen ve sonra sokağa terk edilen evcil hayvanlara dikkat çekiyor. Kampanya kapsamında Hamburg sokaklarına terk edilen ışıklı köpek heykelleri meseleyi gayet net anlatıyor.

Yemeksepeti 2018 istatistiklerini paylaştı. 27 bin restorandan verilen 250 milyon porsiyon yemek siparişinden yola çıkan verilere göre bu yılın sipariş rekoru bin 633 adetle İstanbul’da yaşayan bir kullanıcıdan geldi. 2,7 milyon yeni üyeyle toplamda 11 milyon kullanıcıya ulaşan sisteme 14 bin yeni restoran katıldı. Siparişlerin yüzde 75’i mobilden gelirken en çok sipariş verilen 10 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bursa, Adana, Denizli, Kocaeli ve Konya şeklinde sıralandı. En çok yemek yenilen ay Aralık, en çok yemek yenilen gün ise Pazar oldu. En çok sipariş verilen kampüs İTÜ Ayazağa Kampüsü olurken onu Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüsü izledi. En çok sipariş edilen yemekler sırasıyla burger, döner ve lahmacun oldu. Kahve siparişlerinin iki kat artması da önemli bir ayrıntı.

Ekşi Sözlük de 2018’de olup bitenlere dair bilgiler paylaştı. Birkaç not:

  • 233 milyonun üzerinde farklı kişiye 5 milyarı aşkın sayfa gösterimi yapıldı.
  • En fazla ziyaret 13 Ağustos’ta gerçekleşti (4 milyon 120 bin 898 ziyaret).
  • Ziyaretçilerin yüzde 91,30’u Türkiye’den, yüzde 31,06’sı İstanbul’dan.
  • Arama motorlarından en çok ziyaret gönderen 10 kelime: Amazon, Börü, Çiftlik Bank, prostat kanseri, Muharrem İnce, konkordato, yeni iş fikirleri, bedelli askerlik, La Casa de Papel, Prozac.
  • En çok göz atılan sayfalar: La Casa de Papel, bedelli askerlik, Survivor 2018 All-Star, Ufak Tefek Cinayetler, 2018 ekonomik krizi, Çiftlik Bank, Çukur, Bitcoin, Muharrem İnce.

Bu satırları okuyan hemen herkes Instagram’ın işimize etkisi üzerinde hemfikirdir sanırım. Fast Company Instafram’ın reklam panolarına nasıl ikinci baharını yaşatmaya başladığını örneklerle açıklamış. Anahtar kelime yine aynı: Paylaşmalık bir şeyler.

Quartz geride bıraktığımız yılda moda dünyasını -ve doğal olarak sokağı da- etkileyen akımları toparladı. “Seneye de iş görür bunlar, bakmakta fayda var” derseniz açıklamalarıyla birlikte şurada bulabilirsiniz. Pinterest, Lyst, Google, Edited gibi platformlardan derlenen verilere göre kabaca aşağıdaki kalemlerle meşgul olunmuş:

  • 1990’lar ve 2000’ler modası.
  • Gotik detaylar.
  • Babanın gençliğine öykünme.
  • Bisiklet şortu.
  • Spor kıyafetleri.
  • Doğal çantalar.
  • Sürdürülebilir ve doğa dostu tasarımlar.
  • Bel çantası.
  • Hayvan desenli kumaşlar.

View this post on Instagram

spam.

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

Pinterest gelecekten haber verme iddiasındaki 2019’un 100 Trendi derlemesini paylaştı. El altında tutmakta fayda olan dev bir eser.

NewsLabTurkey karşımıza güzel dosyalar çıkarmaya devam ediyor. “Serbest gazetecilik işsizliğin öbür adı mı” başlıklı haberden kısa bir bölüm: Ofissizler ağından serbest çalışan bir gazeteciyle isminin açıklanmaması koşuluyla iletişim kuruyorum. İsminin açıklanmasını istemiyor çünkü, serbest olarak içerik ürettiği sektör dergisindeki işini kaybetmek istemiyor. Ulusal bir gazetenin hafta sonu ekinde çalışırken, kolay kadro bulma ve maaşını düzenli alabilmek amacıyla ekonomi gazeteciliğine yönelmiş ve 10 yılı aşkın bir süredir sektörün içinde yer alıyor…”

Journo da ‘ortamların kanayan yarası’ iletişim fakültelerini ve gazetecilik eğitimini konu alan bir dosya hazırlamış. Bu kez konunun muhatapları, uzun yıllar medyada çalıştıktan sonra iletişim fakültelerinde ders vermeye başlayan isimler. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde görev yapan Güventürk Görgülü’nün görüşlerinden bir bölüm: “Şimdiki kuşak sosyal medya fenomeni olma hayalini daha çok kuruyor. Ancak bu konuda gençleri suçlamak da doğru değil. Zira genç bir insan açısından geleneksel medyanın onlara vadettiği bir şey de yok zaten. Bu durum haberciliğin öldüğü anlamına da gelmiyor aslında. Haberin tüketim yöntemi değiştiği gibi üretim yöntemleri de değişiyor. Ancak şimdilik yeni üretim yöntemlerini finanse edebilecek etkili modeller geliştirilebilmiş değil.”

Pladis tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen bizz@kampus için başvurular başladı. Her yıl Pladis çatısı altında bulunan Ülker markalarından biri seçilerek yarışma o marka etrafında kurgulanıyor. 25 Ocak’a kadar başvurulabilecek etkinlikte bu yıl çalışılacak marka ise Ülker Oneo. Ödüller epey tatmin edici görünüyor: Birinci takım 20 bin TL, ikinci takım 15 bin TL, üçüncü takım 10 bin TL kazanacak.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından 18’incisi düzenlenecek olan Altın Pusula Ödülleri için başvuru süreci devam ediyor. Son gün 14 Ocak.

Marketing Türkiye ve BoomSonar iş birliğiyle düzenlenen Social Media Awards için başvurular 2 Ocak’ta başlıyor. Erken başvuru dönemi 31 Ocak’ta bitecek. Son gün ise 1 Mart.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği