Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 48

15-22 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere, elektronik gazete aboneliğinde yüzde 1 olan KDV oranı yüzde 18’e, e-dergi ve e-kitapta da yüzde 8 olan KDV oranı yine yüzde 18’e çıkarıldı. Basılı satılan gazete ve dergide yüzde 1, basılı kitapta ise yüzde 8 KDV uygulaması devam edecek.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2018 Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmadan birkaç not:

  • Günlük ortalama TV izleme süresi 3 saat 34 dakika. Bu anlamda geçmiş yıllara oranla bir düşüş olduğu görülüyor.
  • Akıllı telefondan TV yayınlarını en çok 15-24 yaş arasındaki gençler izliyor. Bu yaş grubu 00.01-03.00 saatlerinde en çok televizyon izleyen kesim.
  • Yayınlar TV’de aileyle izlenirken yeni medya araçlarıyla yapılan izlemeler çoğunlukla tek başına gerçekleşiyor.
  • Araştırmaya katılanların yüzde 68,4’ü internet yayınlarının RTÜK tarafından denetlenmesini doğru buluyor.
  • Katılımcıların yüzde 69,2’si televizyon haberlerine güveniyor. Geleneksel medyaya olan güven internet ve sosyal medyadan daha yüksek.

Marka Koruma Grubu (MKG) “Markanın Gücü Ekonominin Gücü” sloganıyla tüketiciyi bilinçlendirecek bir kampanya başlatıyor. 2001’de kurulan ve Türkiye’de faaliyet gösteren 330 yerli ve yabancı markayı temsil eden oluşum, taklit ve kaçak ürünlerin ülkemizde 7,2 milyar Dolar vergi kaybına uğramasına sebep olduğunu vurguluyor. Kampanyanın ilk aşamasında orijinal fikir ve markanın korunmamasının devlete, ekonomiye, tüketiciye zararını anlatılıyor.

Dün 21 Aralık’tı, malum. Markalar da en uzun geceyi fırsata çevirmeye çalıştı. Marketing Türkiye bu minvalde sosyal medyada yapılan paylaşımları derlemiş. Pek parlak işler oldukları söylenemez.

Bu özette yıl boyunca markaların yaşadığı ilginç iletişim kazalarına ve krizlere de değindik. Şurada 2018’de ‘kaza yapan’ 5 global marka sıralanmış. ABD’nin Philedelphia eyaletindeki bir Starbucks şubesinde yaşanan ve kısaca “sipariş vermiyorsanız kalkın gidin” şeklinde özetleyebileceğim olay da onlardan biri. Starbucks bu olay sebebiyle özür dilemek zorunda kalmış ve hatta dünya genelindeki bütün şubelerinde yarım günlük bir eğitim programı düzenlemişti.

Adweek 2019’da görmemiz muhtemel 4 yaratıcı pazarlama trendini sıraladı. Orijinalini şurada Türkçe versiyonunu da Pazarlamasyon’da bulabileceğiniz derlemede dikkat çeken başlıklardan biri “dünyayı kurtarmaya yönelik marka iş birliklerine” işaret ediyor. Tabii ki bu noktada iklim değişikliği başı çekecek gibi görünüyor.

Yukarıdaki yazıda bahsi geçen trendlerden biri de markaların kendi alanlarıyla tamamen alakasız yeni ürünler üretmesine işaret ediyor. Ford’un ses sıfırlama özelliği olan bir köpek kulübesi geliştirmesi de buna örnek olabilir. Quiet Kennel adı verilen ürünün amacı köpeğinizi gürültüden korumak.

Trend, gelecek vs. demişken blok zincirinin markalara etkisi hakkında derli toplu bir şeyler okumak isteyen olursa Coca-Cola Türkiye’den tanıdığımız Doruk Yılmaz’ın Campaign’de yayımlanan yazısına göz atabilir. Kısa bir bölüm: “Blockchain, marka-müşteri ilişkisinde aracı olmadan ilişki kurabilmenin en etkin ve samimi yolu haline gelecek, markanın kendisine yani geleceğine yapacağı yatırım olacak.”

Hootsuite 2019 sosyal medya trendleri raporunu paylaştı. Detaylarını Bigumigu’da bulabileceğiniz rapora göre, geride bıraktığımız yıl boyunca yaşanan kişisel veri ihlallerinin de etkisiyle güveni yeniden inşa etmek üzerine yoğunlaşılacak.

The Next Web acayip bütçeleri olmayan yeni girişimlere faydası dokunacak düşük maliyetli 6 pazarlama taktiği sıraladı. Gece gündüz emek verip vücuda getirdiği girişimini doğru şekilde tanıtamamaktan şikayetçi olanlar için el altında tutmalık iyi bir özet bence.

“Yukarıdaki iyiymiş ama şöyle Türkçe bir şeyler yok mu” diyen olursa da ‘içerik pazarlama ortamlarından’ tanıdığımız Batuhan Apaydın’ın epey uzun bir tweet zinciri var. Yine el altında tutmalık.

Alman haber dergisi Der Spiegel’de ödüllü bir muhabirin birçok röportajında sahtekarlık yaptığı ortaya çıktı. Olayı kamuoyuna açıklayan dergi, tüm ayrıntıların ortaya çıkarılması için bir komisyon kurulacağını duyurdu. Der Spiegel, 7 yıldır dergi için çalışan, 1,5 yıldır da editör konumunda olan Claas Relotius’un yazdığı yaklaşık 60 haberin en az 14 tanesinin sahte bilgi ve kişiler üzerine kurulu olduğunu açıkladı. Dergi yönetimi, hayali haberler için okuyuculardan özür diledi.

Yapay zeka her yere olduğu gibi gazeteciliğe de nüfuz etmeye başlıyor. NewsLabTurkey’de “gazetecilerin yapay zekayla ilgili bilmeleri gereken 10 şey” başlıklı bir derleme var. Kısa bir bölüm: “Yapay zekanın haber odalarındaki yükselişi nedeniyle gazetecilerin rolü değişecek. Daha çok gözetmenlere benzeyeceğiz. Ancak, bunu yapabilmemiz için haber merkezi yönetiminin gazetecileri eğitmeye daha fazla yatırım yapması gerekecek. Teknoloji ortamında çalışmanın daha kolay hale gelebilmesinin tek yolu bu.”

Yine NewsLabTurkey ile bitirelim. “Niş yayınlar nasıl geçiniyor?” başlıklı dosyada Bigumigu, Arkitera ve Filmloverss’tan görüş ve örneklere yer veriliyor. Geçim sıkıntısının dijitale geçişle yok olacağını düşünenler için ibret alınacak bilgiler var.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği