Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 47

8-15 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak  ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Yıllardır reklamlarda göremediğimiz Tarkan’ın Coca-Cola’nın yeni reklam filminde rol aldığı duyuruldu. Kampanyanın süresi, kapsamı gibi detaylar henüz belli değil. Reklam filminin önümüzdeki günlerde yayınlanması bekleniyor.

View this post on Instagram

Çok yakında:)

A post shared by Tarkan Tevetoğlu (@tarkan) on

Reklam ve iletişim devi WPP yeniden yapılanmaya gidiyor. Kurucusu Martin Sorrell’i Nisan ayı başında uzaklaştıran grup, son bir yıldır ajanslarını birleştirmekle meşguldü. Söz konusu yeniden yapılanmayla 2021’e kadar 3 bin 500 kişinin işten çıkarılması planlanıyor. 112 ülkede 130 binden fazla çalışanı olan WPP’nin yeni CEO’su Mark Read, amaçlarının daha az ama daha güçlü şirketler yaratmak olduğunu belirtti. Ofis sayısı da azaltılarak maliyetler düşürülecek. Bu arada grubun logosuyla birlikte nostaljik internet sitesi de yenilendi.

MediaCat reklamcılara yılın en iyi reklamlarını sormaya devam ediyor. BLAB’dan Taylan Yapıcı en iyi reklamları seçmek yerine tek bir fikre odaklanmış ve bazı tespitlerde de bulunmuş. Kısa bir bölüm: “Ben bu aralar saf yaratıcılık konusuna, saf yaratıcılığa ulaşmak için nasıl bir ekosistem kurmak gerektiği konusuna kafayı takmış durumdayım. Bin senedir aynı iş yapış biçimine sahip olan bir sektör reklamcılık. Fikir bulunur, sunulur, geribildirimlere göre elden geçirilir, bütçenin el verdiği oranda -çoğu zaman ajansın ekstra çabalarıyla harikalar yaratarak- uygulanır. Maalesef hepimizin içine doğduğu bu süreç fikrin saflığını korumak ya da saflaşmasını sağlamak için tasarlanmamış.”

Sosyal medya insanların başına bela açmaya devam ediyor. Rus Ortodoks Kilisesi sosyal medya hesaplarından fahiş fiyatlı Gucci ve Louis Vuitton marka eşyalarla fotoğraflarını paylaşan bir rahip hakkında inceleme başlattı. Kilisenin sözcüsü “Bir rahibin yaşamı kişisel ve kamusal hayat arasında bölünemez ve hiçbir din adamı öğlene kadar rahip gibi davranıp, akşama kadar istediği kişiye dönüşemez” diye konuştu. Fotoğraflar için özür dileyen Vyaçeslav Baskakov isimli rahip Instagram hesabını kapatacağını açıkladı. Rahibin söz konusu aksesuarlarının kendisine ait olmadığını, fotoğrafların çoğunu mağazalarda çektiğini söylemesi de bambaşka bir tartışmanın konusu olabilir.

Instagram ‘2018’in enlerini’ açıkladı:

  • Hikayeler’de en fazla kullanılan yüz ifadesi: Heart Eyes.
  • Hikayeler’de en çok kullanılan Giphy çıkartması: Heart Love Sticker.
  • Kalp emojisinin kullanılma sayısı: 14 milyar.
  • Emojilere göre en mutlu lokasyon: Disneyland Tokyo.
  • En niş topluluk: ASMR.
  • En hızlı büyüyen etiket: #fortnite.

Google da yılın arama trendlerini açıkladı. Türkiye’de 2018 yılında en çok aranan dizi Sen Anlat Karadeniz oldu. İkinci sırayı Çukur dizisi alırken, Ufak Tefek Cinayetler de üçüncü oldu. Bir Zamanlar Çukurova ve Erkenci Kuş dizileri de ilk 5’te yer aldı. Türkiye’nin 2018’de en çok ilgilendiği konuların başında ise Dolar geldi. Detaylar şurada.

Twitter ise yıl içinde yayına giren reklamlardan en çok ilgi görenleri sıraladı. Koç Holding’in 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü için hazırladığı bu çalışma da onlardan biri:

Goldman Sachs sermaye katılımı sağlayarak Hürriyet Emlak’ın azınlık ortağı oldu. İşlemler Rekabet Kurulu’nun onayına bağlı olarak tamamlanacak.

Sabancı Holding bünyesinde 43 yıldır teknoloji çözümleri üreten Bimsa, bundan sonra SabancıDx adıyla faaliyetlerine devam edecek. Bu hamle, holdingin “Yeni Neslin Sabancı’sı” felsefesiyle başlattığı dijital dönüşüm sürecinin bir parçası.

Alanının en büyük etkinliklerinden biri olan Marka Konferansı’nın 19’uncusu 12-13 Aralık’ta Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleşti. Konferanstan özetler ve öne çıkanlar Campaign Türkiye’de.

Gazetecinin ve iletişimcinin dostu NiemanLab her Aralık ayında olduğu gibi gelecek seneye dair öngörüleri yayınladı. İlgilisi için büyük ve epeyce vakit alacak bir nimet.

NewsLabTurkey de benzer dertleri olanlara omuz verme çabalarını sürdürüyor. “Okuru kazanmanın yolu: Topluluk için gazetecilik” başlıklı yazı da o çabalardan biri. Sergül Taşdemir imzalı yazıdan kısa bir bölüm: “Haberciliğin bugün karşı karşıya kaldığı ekonomik krizi ve güven meselesini düşününce öncelikle okuru kazanmakla işe başlamak makul görünüyor. Topluluk gazeteciliği her ölçekte faaliyet gösteren yayın kuruluşu tarafından uygulanabilir.”

Yine NewsLabTurkey’de yıllardır patlama yapması beklenen ve nihayet ayak sesleri duyulmaya başlayan podcast meselesine dair bir röportaj var. Cevaplayan taraf, Storytel için İlk Sayfası adlı bir podcast serisini sürdüren Mirgün Cabas. Röportajdan bir bölüm: “Türkiye’de birçok insan henüz podcast’in farkında bile değil. İnsanların bir başlarına kaldıkları zamanlarda, dinleyerek tüketecekleri müzik dışında içerik olduğunu fark etmeleri giderek hoşlarına gidiyor. Üstelik podcast, içerik üretme anlamında YouTube ve benzeri video platformlardan bile daha pratik. Tek başına bir mikrofon ve kayıt programı yetiyor. Türkiye’de de bu içerik giderek çeşitleniyor.”

Netflix’in Türkiye’de çekilen ilk dizisi Hakan: Muhafız (The Protector) yayına girdi. Bigumigu dizinin yönetmenleri Can Evrenol, Umut Aral ve Gönenç Uyanık ile çekim sürecini irdeleyen bir röportaj gerçekleştirdi.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği