Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 4

10 - 17 Şubat 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Dördüncü haftaya gelmişiz bile. Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Facebook ve Google, pazarlama dünyasının zihnini meşgul etmeyi sürdürüyor. İkiliyle ilgili pek çok gelişme yaşandı bu hafta. Dünyanın en büyük reklamverenlerinden Unilever, ‘böyle giderse’ Facebook ve Google gibi platformlardan reklamlarını çekeceklerini açıkladı. Böyle gitmesinden kasıt, bu platformların yasadışı ve uygunsuz içerikle yeterince mücadele etmemeleri. En azından, Unilever CMO’su Keith Weed öyle düşünüyor. Weed’in daha önceki bir konuşmasından:

Google’ın bizi ilgilendiren tarafı epey hareketliydi. Chrome tarayıcısına reklam engelleme özelliği eklendi. Filtre; bütün sayfayı kaplayan, otomatik oynatma sesi ve videosu olan ve yanıp sönen reklamları hedef alacak. Diğer pek çok platformda olan hikayeler özelliğine Google da kayıtsız kalamadı ve AMP Hikayeler adını verdiği hizmeti geliştiricilere sundu. Son olarak, iyi mi kötü mü olduğu bir türlü net sonuca bağlanamayan AMP uygulamasını Gmail’e de sokmaya karar verdi. Evet, Mecidiyeköy’ü örnek alan haber sitelerine maruz kalmakla ‘kokmaz bulaşmaz’ AMP ile haber okumak zorunda kalmak gibi bir ikilemimiz var.

eMarketer’ın verilerine göre, 2017’de Facebook Amerika’da 12 ile 17 yaş aralığındaki kullanıcılarının yüzde 9,9’unu, yani yaklaşık 1,4 milyon kullanıcıyı kaybetti. Sorunun kaynağıyla ilgili çeşitli tahminlerden öne çıkan ikisi şöyle: Site artık gençler tarafından yeterince havalı bulunmuyor. Gençler, dijital arşiv tutmak yerine kaybolan gönderileri tercih ediyor. Wired editörlerinin, Zuckerberg’in son iki yılda yaşadığı sorunlara dair uzun (öyle böyle değil, çok uzun) bir analizi var. Zuckerberg, geçen hafta “yapılabilecek hemen her hatayı yaptığını” itiraf etmiş ve geçmişte yanlış insanlarla çalıştığını söylemişti.

Snapchat, fenomenlerle kendi takipçi ve gönderi analizlerini paylaşmaya karar verdi. Bunun markalarla daha iyi anlaşmalar yapılmasına imkan sağlaması bekleniyor.

Kaynak: Recode

Sosyal medya platformları dört koldan tartışılmaya devam ediyor. Pop-up reklamların yaratıcısı olarak bildiğimiz, MIT Medya Merkezi Direktörü Ethan Zuckerman, “bir ya da iki şirketin dijital kamusal alanımızı kontrol etmesi gerçekten hatadır” diyor. Son röportajı burada, Türkçesi ise şurada.

Yine sosyal medya ve onun markalara dokunan türlü garipliklerinden biri. Geçen ay genç yaştaki (hatta çocuk) YouTuber’lar arasında popüler olan deterjan yeme akımından sonra şimdi de IKEA’da sabahlama akımına şahit olduk. Olay, İngiltere’de kaybolan 11 yaşındaki bir çocuğun IKEA mağazasında bulunmasıyla ortaya çıktı. Aslında bu ‘çelıncın’ geçmişi 2016’ya dayanıyor.

Capital dergisinin araştırmasına göre CEO’lar, satış ve pazarlama departmanının yanı sıra bu dönemde insan kaynakları, bilişim teknolojileri ve Ar-Ge departmanlarını yakın takibe almış durumda. Araştırmada yer alan CEO’ların çoğunluğunun ana strateji haline getirdiği kavram ise müşteri deneyimi.

eTicaret firmalarının fiziksel mağazalara da el atma süreci devam ediyor. Çinli ticaret devi Alibaba yine Çinli mobilya mağazaları zinciri Easy Home’un yüzde 15’ini, yaklaşık 860 milyon Dolar karşılığında satın aldı. Alibaba’nın babası Jack Ma:

Amazon da alanının dışına çıkan eTicaret devlerinden biri, malum. Şirket, orijinal içerik üretme stratejisi kapsamında, NBC Entertainment Başkanı Jennifer Salke’ı transfer etti. Amazon yapımı Manchester by the Sea geçen yıl Oscar ödülü kazanmıştı.

Online / offline meselesine girmişken, McCann London’dan Mariam Asmar’ın ‘perakendede bu savaşın biteceğini’ anlattığı yazısını görmediyseniz, göz atmak istersiniz belki.

Yine ortadan kalkan sınırlara dair bir haber. 1975’ten beri hayatımızda olan Sütaş, evlere teslim hizmetine başladı. 7 farklı kategoride hizmet veren Sütaş Market, 60 TL ve üzeri siparişlerde teslimat ücreti talep etmiyor.

Evlere teslim denilince akla ilk gelen şirket olan Yemeksepeti ise yeni ofisiyle gündemde.

En fazla çakması üretilen markalardan biri olan Diesel, ajansı Publicis New York tarafından hazırlanan kampanya kapsamında kendi çakma mağazasını açtı. Diesel dışındaki korsan markaları hatırlamak isterseniz şurada toplu gösterimi var.

Bir diğer tekstil devi Adidas ise tesislerinin kapılarını Fotoğrafçı Alastair Philip Wiper’a açtı. Yönetim ofisi ve fabrikaların fotoğraflandığı projenin amacı üretim sürecini gözler önüne sermek.

Mercedes Benz’in uzun süredir devam eden global konkurunu Publicis Groupe kazandı. Grup, yeni müşterisi için yeni bir ajans kuruyor. Merkezi Berlin’de olacak Publicis Emil’in kadrosu, grubun farklı şirketlerinden gelen isimlerle oluşturulacak. Berlin demişken:

Yılın en bol ödüllü ajanslarını, markalarını ve ülkelerini sıralayan Gunn Report, 2017 sonuçlarını açıkladı. En çok ödül alan iş Clemenger BBDO imzalı “Meet Graham” olurken ajans listesinin ilk sırasında AlmapBBDO Sao Paulo, marka listesinin ilk sırasında da Nike yer aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=n0j_CX1S2es

Pazarlama iletişiminin de özel günlerinden olan 14 Şubat yine iyi reklam yaptı. Ama reklamlardan önce Tayvan’daki trafik ışıklarına değinmeden olmaz. Ülkenin güneyindeki Pingtung bölgesindeki yeni romantik trafik ışıkları 14 Şubat’ta yapılan törenle tanıtıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=sTi-kRnrwO8

Türkiye’de markaların yaptığı 14 Şubat çalışmalarını toplu olarak burada, şurada ve orada bulabilirsiniz.

Digiturk’ün dijital ajans konkuru sonuçlandı. TV platformu yeni dönemde 4129Grey ile çalışacak.

Dikkatli gözler, yukarıdaki maddenin “reklam haberlerinden medya haberlerine geçişi yumuşatma amacı taşıdığını” fark etmiştir (ya da etmemiştir). Çevrimiçi olsun çevrimdışı olsun medya kuruluşlarının gelir elde etmekte zorlandığı bir dönemden geçiyoruz. Salon.com da bu soruna çözüm arayan sitelerden biri. Bulduğu çözüm gönüllü kripto para madenciliği. Site, adblocker kullanan okurlarına bilgisayarlarının kullanılmayan gücünden kripto para üretip üretemeyeceğini soruyor. Bu yönteme karşı çıkanlar yok değil.

Gelir meselesini dijital abonelikle çözen mecralar da var tabii. İlk sayısını 1830’da çıkaran İsveçli gazete Aftonbladet de onlardan biri. Gazetenin ulaştığı dijital abone sayısı 250 bin, İsveç’in nüfusu ise yaklaşık 10 milyon. Abonelik ücretleri ise aylık 7 Dolar’dan başlıyor. Digiday’de gazeteyle ilgili detaylı bir inceleme var. Zaman geçse de medya için abonelerin önemi değişmiyor.

Satıştan gelecek parada hiç gözü olmayan, bir kafede ansızın karşılaşıp “vay be, süpermiş” diyebileceğiniz ücretsiz dergileri listeledik. Hepsi birbirinden dolu, birbirinden güzel.

Bir ücretsiz dergi de online tarafta. İlk sayısı çıkan Disconnected adlı dergiyi okuyabilmek için internet bağlantınızı kesmeniz gerekiyor. İnternet bağımlıları için zor bir meydan okuma olacak.

19’uncu yaşını kutlayan Ekşi Sözlük, yeni YouTube kanalı Pena‘yı duyurdu. Kanalda şimdilik, sözlükteki soru-cevaplar sırasında çekilmiş videolar var.

DataWise’ın Campaign Türkiye için yaptığı medya tüketim eğilimleri araştırmasına göre kadınlar dergi okuru olarak, erkekler ise gazete okuru olarak öne çıkıyor. Ayrıca dergi ve sinema, Türkiye ortalamasına göre en genç profile sahip mecralar. Aynı araştırmada televizyonun hala en yüksek erişime sahip mecra olduğu görülüyor.

Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin (TÜAD) yeni yönetim kurulu duyuruldu. Derneğin yeni başkanı Handan Esmer, yeni dönemle ilgili bir mesaj yayımladı.

Reklamcılık Vakfı’nın “Yeni Nesil Prodüksiyon Eğitimi” için başvurular devam ediyor. Reklamverenler Derneği ve İmaj iş birliğiyle 27 Şubat – 15 Mart tarihleri arasında düzenlenecek eğitimin ücreti erken kayıtta 1750 TL + KDV. Erken kayıt için son gün 20 Şubat.

FutureBright Group tarafından hazırlanan Farfara Pazarlama adlı podcast serisinin yeni bölümü paylaşıldı. Bu bölümün konuğu Bilgi Üniversitesi’nden Doç.Dr. Kaan Varnalı.

İki yeni atama haberimiz var bu hafta. Ogilvy PR’ın yeni genel müdürü Ayşegül Ögelman oldu. Bir süredir 4129Grey’de görev yapan Mert Tuncer ise TBWA\İstanbul’a stratejik planlama direktörü olarak katıldı.

İki de etkinlik haberi. Birincisi, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Microsoft Teknoloji Zirvesi. 6 farklı salonda, oldukça iddialı konu ve konuşmacılara ev sahipliği yapacak olan etkinlik 21 Şubat’ta.

Diğeri de Emre Senan Tasarım Vakfı’nın 10 yıldır sürdürdüğü Yahşibey Tasarım Çalışmaları’nın sergisi. 10 yıl boyunca yapılan 40 tasarımın sonuçlarının ve deneyimlerinin aktarılacağı sergi 23 Mart’a kadar Studio X İstanbul’da görülebilir.

Kaynak: Bi Özet

5 öneri: Emrah Akay

Her hafta, özetin sonunda sektörden değerli bir ismin 5 önerisini bulacaksınız. Herhangi bir alanda olabilir bunlar (kitap, film, makale, mekan, yemek, sabahın 5’inde uyandıran kedilerle mücadelede naif çözümler vs.). Bu haftanın ‘önericisi’ Come to Movida Yönetici Kreatif Direktörü Emrah Akay.

Anime: Netflix’in yeni animesi Devilman Crybaby 70’lerin Devilman mangasının bir uyarlaması. Çizgi dışı bir iş. One Punch Man’deki tat bunda da var. Şiddet sahneleri çok iyi tasarlanmış. Müzikler, renkler, kamera hareketleri başarılı.

Platform: Anime demişken Crunchyroll’u es geçmeyelim. Netflix’in anime versiyonu gibi düşünün. Neredeyse yeryüzündeki tüm animeler var. Anime severler aylık 5 Euro’ya reklamsız ve HD olarak tüm videolara ulaşabiliyor. Bana HD olmasa da olur, reklam da çıkarsa çıksın derseniz bedava zaten. Derya deniz, öyle böyle değil.

Oyun: Tarayıcı üzerinden oynanan, yalan söyleterek veya yalanları tespit ettirerek oyuncuları sınayan hastalık bir oyun: Town of Salem. Bir kasabada herkesin farklı bir rolü ve görevi var. Her gece işlenen cinayetleri çözmeye çalışarak, cinayeti siz işliyorsanız yakalanmamaya çalışarak oyunu kazanmaya gayret ediyorsunuz. Bir oyun maksimum 20 dakika sürüyor.

Müzik: Şikago’dan bir indie rock grubu, OK Go. Ama bu arkadaşlar bence müziklerinden çok videoları ve yaratıcılıklarıyla öne çıkıyor. Türkiye’de asla yapılamayacak son derece yaratıcı müzik videolarının tamamını izleyin. Yetmesin, hepsinin sahne arkalarını da izleyip “nasıl yapmışlar abiii” sorusunun cevabını da alın.

Kanal: 60 Second Docs adı üstünde bir Youtube kanalı. Harika hikayeler, ilham veren profiller, enteresan şeyler…

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği