Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 31

18 - 25 Ağustos 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

9 günlük bayram tatili ve pazarlamayla ilgili hemen herkesin bir yerlerde ayağını denize sokma derdinde olduğu düşünülünce bu haftanın özeti epeyce kısa olacak gibi görünüyor. İç Anadolu’unun derinliklerine akraba ziyaretine gidip yüklü bagajla dönenler de var tabii. Özetle, geriye dönüp bakınca, neredeyse yaprak kımıldamamış. “Şu ortamda bir şey okuyacak olsam o biriken e-postalarım olurdu, bırak pazarlama iletişimini filan” diyenleri de anlayışla karşılamak lazım.

Markalar sosyal medyada zeki, kıvrak, hazırcevap bir fenomen gibi davranmaya çalıştıkça küçük iletişim kazaları yaşanmaya devam ediyor. Rakip markaların birbirine dokunmadığı ülkemiz şartlarında pek sorun olmasa da global pazarda birebir atışmaya girmek iki taraftan birini fena yaralayabiliyor:

Pazarlamasyon Türkiye’deki şirketlerin sosyal medyayı nasıl daha etkili kullanabileceğini araştırıyor. Sonuçlarını merakla bekliyoruz.

Yine sosyal medya. Araştırma şirketi Twentify, Türkiye Sosyal Medya Trendleri Paneli 2018 1. Yarı Raporu‘nu paylaştı. 58 bin 900 kişi tarafından kullanılan panel baz alınarak hazırlanan rapora göre yılık ikinci çeyreğinde Türkiye’de en aktif kullanılan sosyal medya platformu Instagram. Birinci ve ikinci çeyrek karşılaştırıldığında Facebook’un (yüzde 5), Swarm’un (yüzde 5) ve Twitter’ın (yüzde 4) aktif kullanıcı kaybı yaşadığı görülüyor. Oyun endüstrisinin giderek sosyal platformlara kaydığına da dikkat çeken raporun tamamını pdf olarak şurada bulabilirsiniz.

Markaların sosyal sorumluluğa verdiği (vermeye çalıştığı) ehemmiyet malum. Bu sorumluluk yaratıcılığa dönüşüp reklam yarışmalarından bolca da ödül getiriyor. Marketing Türkiye “Kahraman Markalar Çağı” başlıklı dosyasında bu konuyu masaya yatırmış ve muhataplarına sormuş. Cevaplar marka ve ajans tarafının olaya nasıl baktıklarının ipuçlarını barındırıyor. Marka temsilcileri toplumsal faydaya, duyarlılığa, değerlere vurgu yaparken, örneğin Y&R İstanbul‘dan Ayşe Aydın “Tüm yıl ticari işler peşinde koşan reklamcılar olarak Cannes Lions’ta bir nevi günah çıkarıyoruz. Yaratıcılığın iyiliğe hizmet edebildiğini görmek istiyoruz” diyor.

Aslında önceki haftanın mevzusu ama arşivde yer almasını istedim. Ağız bakım ürünleri markası Listerine‘in Medina Turgul DDB imzalı ilanları bu yıl çokça ödül alacak gibi görünüyor.

Türk Lirası‘nın yaşadığı değer kaybı yayıncıları da etkiliyor zira gazete ve kitap kağıdının neredeyse tamamını ithal ediyoruz. DW Türkçe de bu konuyu muhataplarına sormuş. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’e göre Türkiye’de birinci hamur kağıt üretiliyor ve o da ihtiyacın sadece yüzde 3’üne karşılık geliyor. Kocatürk kitaplardaki KDV oranının sembolik olarak yüzde 1’e çekmenin faydalı olabileceğini düşünüyor: “Yayıncılık sektörü vadeli çalışıyor. Dağıtılan kitapların vergileri ise peşin ödeniyor. Bu da değişebilir.” Türkiye’de bin – iki bin basılan kitaplardan para kazanmanın neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Notos Kitap’tan Semih Gümüş de pek bahsi geçmeyen başka bir konuya dikkat çekiyor: “Türkiye’de basılan kitapların yaklaşık olarak yarısı çevirilerden oluşuyor. Dün yapılmış sözleşmenin bugün yapılacak ödemesi için adeta açıktan bir fark ödemeye başladık. Bu da ek bir zarar oluşturuyor.

Yayıncılık demişken, JournoMedyada Staj” başlığıyla küçük bir dosya hazırlamış. Bu alanda çalışmayı düşünenler ve ‘işlerin nasıl döndüğünü’ merak edenler göz atabilir.

Medyadan son bir haber. Ekonomi gazeteciliğinin duayenlerinden Güngör Uras tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Milliyet gazetesindeki köşe yazılarıyla tanıdığımız ve Ayşe Teyze‘ye ekonomi öğretmeye çalışmasıyla hafızamıza kazınan Uras 85 yaşındaydı.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği