Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 3

3 - 10 Şubat 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Özeti‘nin yılları devirmesinden hareketle ve cesaretle, pazarlama iletişimi alanında olup bitenleri sıralayacağımız yeni bir özete başladık. Hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Sınırları net olmayan kategorilere ayrılmış, tavsiye ve gelişmeye açık bir özet.

Elon Musk, birkaç yılda sıfırdan yarattığı elektrikli otomobilini, kendi roketine yükleyip uzaya gönderdi ve bunu dünya nüfusunun hatırı sayılır kısmı canlı izledi. Böylece araya küçük bir pazarlama dersi de sıkıştıran Musk, bu olayın peşine takılıp ‘real time’ komiklikler yapmaya çalışan köklü markaları tebessümle izlemiştir muhtemelen. Ya da izlememiştir de ortamın en çalışkanı edasıyla yeni bir şeyler icat etmeye koyulmuştur. İlgilisi için AdAge’de meseleye dair bir değerlendirme var. Bir tane de Adweek‘te.

Tesla kadar olmasa da Thug Life etkisi yaratan bir marka daha var. Çamaşır deterjanı markası Tide, yıllarca hatırlanacak (en azından ben hatırlarım) bir Super Bowl reklamına imza attı. Hem de Super Bowl klişeleriyle dalgasını geçerek.

https://www.youtube.com/watch?v=6gGXnE1Dbh0

Teknoloji, hemen her alanda olduğu gibi pazarlama iletişiminde de ağırlığını hissettirmeye devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki yıllık toplantısında da teknoloji gündemdeydi. Oradan çıkan teknoloji öngörülerine dair derlemeye göz atmak istersiniz belki.

Teknolojiye adaptasyonda yaşanan acemilikler, boşa giden pazarlama bütçeleri de var tabii. Sahte takipçi alım satım işlerinin boyutu malum. Özellikle influencer marketing alanında harcanan bütçelere kafayı takan Hype Auditor, Instagram için sahte takipçi ve beğeni analizi yaptığı iddiasında. Kimsenin günahını almak istemeyiz ama böyle bir hizmet de var.

Twitter’a nazaran işleri daha yolunda görünen ama yılbaşından beri ‘bir şeyleri düzeltmeye çalışan’ Facebook Kurucusu Mark Zuckerberg, sitenin 14. doğum günü vesilesiyle paylaştığı değerlendirmede yapılabilecek hemen her hatayı yaptığını söyledi. Geçtiğimiz haftalarda büyük medya şirketlerinden tepkiler alan Facebook’a bir tekpi de oyuncu Jim Carrey’den geldi. Hesabını kapatacağını açıklayan Carrey, platformun hissedarlarına da bu yönde çağrı yaptı.

Yıllardır “geliyor” denilen Facebook beğenmeme butonu yine kendini hissettirdi. “Downvote” adını alacak olan özellik tam olarak “beğenmedim” gibi değil ama sosyal medya yönetimi yapan ajansların müşteri temsilcilerine endişeli e-postalar gelmesi için yeterli olmuştur. Sakin.

Yaklaşık 12 yıldır hayatımızda olan Twitter, ilk kez kâr ettiğini açıkladı. 2017’nin son çeyreğinde 91 milyon Dolar kâr eden şirketin aynı yıldaki net zararı ise 108 milyon Dolar oldu.

Ogilvy İstanbul, en son TBWA’de çalışan Önder Bayraktar’ı kreatif direktör olarak bünyesine kattığını duyurdu. Bayraktar, Selim Ünlüsoy’un ekibinde yer alacak.

Yine son olarak TBWA’de çalışan Can Çalışkan ise Tribal Worldwide İstanbul’a stratejik planlama direktörü unvanıyla katıldı

Dünyadan da bir atama haberi var. DDB Worldwide’ın yeni CEO’su Wendy Clark oldu.

Leo Burnett Worldwide‘ın yeni başkanı ise Mark Tutssel. Atamayı ilginç kılan, rahmetli Burnett’in kendisinden bu yana grubun başına geçen ilk ‘kreatif’ olması. Bu vesileyle belki de “ajansları kim yönetmeli” tartışması tekrar alevlenir.

ABD’nin köklü ve bol ödüllü gazetelerinden Los Angeles Times, milyarder Patrick Soon-Shiong tarafından 500 milyon Dolar fiyatla satın alındı. 2013’te de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 250 milyon Dolar nakitle Washington Post’u satın almıştı.

New York Times ise çevrimiçi abone gelirlerindeki yüzde 46’lık artışla gündemde. Dijital reklamlardan yıllık 238 milyon Dolar gelir elde eden şirketin abonelik tarafındaki geliri 340 milyon Dolar. Recode’da konunun geniş bir analizi var. “Türkiye’de mümkün mü böyle bir şey” sorusu hep akıllarda, evet.

25 yıldır ‘cool’ dergiciliği başarıyla yürüten WIRED da çevrimiçi ücretli abonelik olayına giriyor. “Derginin gelecek 25 yılı bugün başlıyor” şeklinde duyurulan aboneliğin yıllık ücreti 20 Dolar. İki yıl önce de “reklam engelleme uygulaması kullanan okuyucular için” ücretli versiyon sunulmuştu.

Türkiye’de de internet haberciliği üzerine kafa yoranlar var. Onlardan biri olan Journo, “İnternet haberciliği ve gelecek güzel günler” başlığıyla geniş bir dosya hazırladı. Hazır oraya kadar gitmişken, ‘geri kalmamak için değil, anlamak için’ ortaya çıkan yavaş gazetecilik fikrine de göz atabilirsiniz.

Yeni bir torba kanun tasarısında yer alan ve RTÜK’ün internetten yayın yapan kuruluşların denetlemesine imkan sağlayacak olan 73. Madde tam bir soğuk duş etkisi yarattı. İnternet yayıncılığı için de RTÜK’ten lisans alınması, uygunsuz görülen içeriklere erişimin engellenmesi gibi ‘bildik internet ruhuyla pek bağdaşmayan’ sonuçlar doğuracak olan teklif, kafa karışıklığı da yarattı. Bu kafa karışıklığını gidermek için BiaNet Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e, MediaCat de Avukat Burçak Ünsal’a mikrofon uzattı.

Kanal D’de başlayan Sosyetik Ev Kadınları adlı programla televizyonlarımıza resmen zenginlik geldi. Tutan her formatın hızla başka kanallara yayıldığını göz önünde bulundurunca, yeni bir akım yaratacak gibi görünüyor. Tutması için lazım gelen ilk özellik ise fazlasıyla mevcut: Gereksiz gerginlik!

“Şirketlerle teknoloji tedarikçileri arasında köprü kuran yapıların oluşturulduğu bir ekosisteme ihtiyaç var.” Bu sözler TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik’in Digital Age’deki röportajından. Dergide bu aydan itibaren, iş dünyasından liderlerin konuk olacağı “dijital kürsü” adlı bir bölüm yer alacak.

Zara’nın Türkiye’den çıkışı kadar sık olmasa da belli aralıklarla Vakko’nun satılacağı haberleri yayılır. Dünya.com’un haberine göre ünlü giyim markası, bu kez Orta Doğulu fonlara satılmak için gün sayıyor.

Beko, dünyanın en büyük futbol kulüplerinden biri olan Barcelona ile olan sponsorluğunu 3 yıl uzattı. Toplam 57 milyon Euro karşılığında imzalanan sözleşme gereği Beko logosu maç formalarının kolunda da yerini alacak.

Spotify Türkiye ofisini kapatıyor. Yapılan açıklamada bir gerekçe belirtilmedi ama Türkiye’deki kullanıcıların bu durumdan etkilenmeyeceği vurgulandı. Ergül Çivi artık Amerika Ticari Direktörü unvanıyla görev yapacak.

Haftanın garip kriz piyangosu lastik markası Continental’e vurdu. Bir tanıtım filmindeki Dünya haritasında Türkiye’ye yer verilmediği ortaya çıkan marka, yaptığı açıklamayla üzüntülerini bildirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=QB8H1IgFwI4

Alman perakende zinciri Tchibo, şaşırtıcı kimliğine yaraşır bir uygulamaya başladı: Kiralık çocuk kıyafeti. “Aldığımız tulumu iki hafta giydi, sonra içine sığmaz oldu bizim Hulk” gibi ebeveyn şikayetlerinden ilham alan zincirin bu uygulamayı Almanya dışına taşıyıp taşımayacağını şimdilik bilmiyoruz. İlgi görüp görmeyeceğini de bilmiyoruz ama PwC’nin tahminine göre paylaşım ekonomisi 2025’te 335 milyar Dolar hacme ulaşacak.

Alanının dışına çıkan bir marka da defter efsanesi Moleskine. Marka değerlerinden yola çıkılarak yaratıcı ve ilham verici bir alan sağlamak amacıyla açılan Moleskine Cafe en az defterleri kadar şık. Şimdilik Milan, Cenevre ve Pekin’de hizmet veren kafeden Pazarlamasyon’un paylaşımıyla haberdar oldum.

Defter demişken, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık Ofisi’nin “hafıza defteri” adını verdiği çalışması da pek hoş olmuş. “Kent mekanından kaybolan bu yapılar hafızamızdan da silinmesin” notuyla duyurulan defterler sadece ofis çalışanlarına ve iş ortaklarına ‘gidecek’.

İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA), iletişim konkur sürecinin doğru ve sağlıklı yönetilmesi amacıyla “konkur yönetmeliği” hazırladı. Yönetmeliğin şeffaf, güvenilir ve hakkaniyetli zeminin oluşturulmasına katkıda bulunması umuluyor. Detaylar şurada.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin Anadolu Buluşmaları serisi İzmir’le devam ediyor. Şekerbank sponsorluğunda, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenecek etkinlik 18 Şubat’ta.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi bu yıl 23-24 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Bir de girişimcilik yarışmasına ev sahipliği yapacak zirveye ilişkin gelişmeler buradan canlı takip edilebilir.

MIXX Ödülleri’nde finale kalan işlerin listesi paylaşıldı. 645 geçerli başvuru alan yarışmanın kazananları 27 Şubat akşamı Four Seasons Bosphorus’ta yapılacak ödül töreninde açıklanacak.

Doğrudan Pazarlama Ödülleri‘ne başvurular da ‘yoğun istek üzerine’ 21 Şubat’a kadar uzatıldı.

18-22 Haziran tarihlerinde ‘dünyayı’ ağırlayacak olan Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali, konuşmacılarını açıklamaya başladı. “Canım biz Cannes’a seminer dinlemeye gitmiyoruz ki” diyorsanız ayrı tabii. Konuşmacılardan biri de David Droga:

5 öneri: Volkan Kırtok

Her hafta, özetin sonunda sektörden değerli bir ismin 5 önerisini bulacaksınız. Herhangi bir alanda olabilir bunlar (kitap, film, makale, mekan, yemek, sabahın 5’inde uyandıran kedilerle mücadelede naif çözümler vs.). Bu haftanın ‘önericisi’ Neytiv Kurucusu Volkan Kırtok.

Müzik: Albüm yerine bir şarkıcı önermek istiyorum: Deniz Tekin. Dinlendiren sesinin yanı sıra sesinin hipnoz eden, bulunduğunuz ortamdan alıp götüren bir yanı da var. Cover’larıyla popülaritesi arttı. Dinlemekten keyif aldığım ve beğendiğim biri.

Mekan: Bildiğim yerlere uzun yıllar gitmeyi severim. Pişi Breakfast & Burger da böyle benim için. Beşiktaş şubesi, açıldığından beri düzenli gittiğim ve sevdiğim salaş bir mekan. Moda’da da şube açtı. Tıka basa doymadan ve israf da etmeden lezzetli kahvaltı için özellikle tavsiye ederim.

Mobil Uygulama: Vine’ın kurucuları tarafından çıkarılan, “HQ Trivia” ya da “HQ” adıyla da bilinen ve ABD’de 2017 sonlarında hızla popüler olan bir mobil bilgi yarışması. Canlı yarışmaya katılmak için uygulamayı telefonunuza indirmeniz ve yarışma başlama saatlerinden haberdar olmak için bildirimlerinizi açık tutmanız gerekiyor.

Tatil Rotası: Beyrut, Orta Doğu’da birden fazla kez gitme isteği uyandıracak ender şehirlerden. Birçok kültürün bir arada yaşaması, lezzetli mutfağı, uzun yıllar ülkeyi etkilemiş bir iç savaşın etkileri gibi birçok nedenle şehrin kendine has bir atmosferi var.

Dizi: Richard K. Morgan’ın 2003’te yazdığı Cyberpunk türündeki “Altered Carbon” romanı Netflix dizisi olarak geçen hafta yayına girdi. Black Mirror tarzını sevenlerin çok beğeneceğini düşünüyorum. Daha fazla ‘spoiler’ vermek istemiyorum. En azından fragmanını izlemenizi ve diziye bir şans vermenizi öneririm.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği