Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 29

4 - 11 Ağustos 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Ya bırak, ne pazarlaması ne iletişimi! Benim şu an tek gündemim ekonomi” diyebilirsiniz. Özellikle son gün düşünüldüğünde, tarihi bir haftayı geride bıraktığımız ortada. Önceki haftayı 5,08 TL civarında kapatan Dolar dünü 6,40 TL seviyesinde bitirdi. Avro ise 7,30 TL’yi aştı. Maalesef “Bana ne, ben ekmeği Dolar’la almıyorum ki” diyecek kadar şanslı ve tasasız bir sektör değiliz. Henüz meslek kuruluşlarından ses çıkmasa da bunun reklam ve medyaya büyük yansımaları olacaktır. Giderlerin artması, muhtemel bütçe kısıtlamalarının etkisiyle gelirlerin daha da azalması, alım gücü düşen çalışanların kaygısı derken sektörü pek de kolay günlerin beklemediğini tahmin etmek zor değil.

IAB Türkiye adına internet verilerini ölçümleme işini yürüten Gemius, 24 Haziran’da yapılan erken seçimler öncesi siyasi partilerin dijital medya satın alma performanslarını araştırdı. Digital Age için gerçekleştirilen çalışmaya göre Haziran ayında siyasi partiler adına çalışan ajanslar sadece PC ortamında 2 milyardan fazla gösterim satın aldı. Bu gösterimler 24,5 milyon farklı kişiye ulaştı. Partiler, internet kullanıcılarına ortalama 18,76 saniye reklam izletmeyi başardı. Adalet ve Kalkınma Partisi 484 milyon gösterim alarak 18 milyon 714 bin kişiye ulaştı. Onu izleyen Milliyetçi Hareket Partisi 18,5 milyon PC kullanıcısına ulaşmış oldu. Sıralamanın geri kalan kısmı İyi Parti, Saadet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi şeklinde gerçekleşti. Bu beş partinin de en büyük erişimi YouTube’da yakaladığı görülüyor. CHP yüzde 34’lük erişim oranıyla YouTube’da da son sırada yer aldı. Tabii bunların PC rakamları olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Türkiye İstatistik Kurumu, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Alışkanlıkları raporundan sonuçlar paylaştı. Bazı notlar:

  • Önceki yıl yüzde 66,8 olan 16-74 yaş arası internet kullanıcılarının oranı yüzde 72,9’a ulaştı. Bu oran erkeklerde yüzde 80,4 iken kadınlarda yüzde 65,5 oldu.
  • 2018 yılı Nisan ayında hanelerin yüzde 83,8’i evden internete erişim imkanına sahip oldu. Bu oran 2017 yılının aynı ayında yüzde 80,7 idi.
  • İnternet kullanıcılarının yüzde 45,6’sı e-devlet hizmetlerinden faydalandı.
  • Önceki yıl yüzde 24,9 olan internet üzerinden ürün ve hizmet satın alanların oranı yüzde 29,3 oldu.
  • İnternetten alışveriş yapanların yüzde 65,2’si giyim ve spor malzemelerini tercih etti. Onu yüzde 31,9’la seyahat bileti, araç kiralama vb., yüzde 26,8’le de ev eşyası takip etti.
  • Cinsiyete göre en az satın alınan ürün grubu erkeklerde yüzde 4,6 ile ilaç olurken, kadınlarda yüzde 2,8 ile oyun yazılımı, diğer bilgisayar yazılımı ve yazılım güncellemeleri oldu.

Dünya reklamcılığının 1990 sonrası döneminin en büyük yıldızlarından olan Alex Bogusky henüz 47 yaşındayken reklamcılığı bıraktığını açıklamıştı. Aradan geçen 8 yılda her ne kadar pazarlama dünyasını topa tutan röportajlar verse de ‘ortamlardan’ çok da uzak kalamayan Bogusky geçtiğimiz hafta eski ajansı CP+B’ye döndüğünü duyurdu. 

Her yıl 38 binden fazla kayıp vakasının yaşandığı Avustralya’da Kayıp İnsanlar Haftası kapsamında ilginç bir çalışmaya imza atıldı. Missing Persons Advocacy Network (MPAN) için WhiteGREY tarafından gerçekleştirilen çalışmada, karton bardakların üzerine 6 kayıp kişinin portre çizimleri ve detaylı bilgileri işlendi. Bardaklar, kahve kültürüyle ünlü 3,7 milyon nüfuslu Melbourne’de kafelere dağıtıldı.

12’nci yaşını kutlayan Webrazzi tasarımını yeniledi. Yola böyle çıkan site aradan geçen sürede birkaç kez değişime uğradı. Daha sade bir görünüm hedefleyen site, yurt dışı açılımı kapsamında İngilizce versiyonuna da ağırlık verecek. Yeni tema ve yeni özelliklere dair detaylar şurada.

Tabii tasarımını yenileyen her mecra, kullanıcılarından gelecek “eskisi daha güzeldi” tepkisine de hazır olmalı. Yenilendikten sonra 3 milyon kadar kullanıcı kaybeden Snapchat‘te eleştirilere kulak verme kararı alındı. Eski tasarıma dönülmesi için 1 milyondan fazla kişi imza toplamıştı.

Anadolu Efes Spor Kulübü de logosunu yeniledi. İngiliz ajans Brown&Co imzalı logonun merkezinde, adanmışlığa, gelişmeye ve hiçbir zaman pes etmemeye vurgu yapan mavi ok ile zaferleri, liderliği, etik kuralları, altyapı eğitim sistemini ve tutkuyu simgeleyen meşalenin birleşiminden doğan ‘alev alan yıldız’ bulunuyor. Basın açıklamasında öyle yazıyor en azından.

Futbolda transfer heyecanının yaşandığı şu günlerde bir bomba da beIN Sports patlattı ve ülkenin en başarılı spikerlerinden Ercan Taner‘i bünyesine kattığını açıkladı.

Özetin son maddesi, içerik üretimine meraklı ve uzun bir sunuma vakti olanlar için. Türkiye’de SEO denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan İlyas TekerDeğişen Google Algoritmalarına Göre Kaliteli İçerik Nedir?” başlıklı sunumunu paylaşmış.

 

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği