Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 25

7 - 14 Temmuz 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Kişisel bakım ürünleri alanının en büyüklerinden biri olan Johnson & Johnson kendisi gibi büyük bir davanın baş rolü olarak karşımıza çıktı. Ürettiği talk pudrası sebebiyle yumurtalık kanserine yakalandığını belirten 22 kadın tarafından açılan dava sonuçlandı ve firma 4,7 milyar Dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Mahkemenin verdiği kararı büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendiren Johnson & Johnson kararın temyize götürüleceğini açıkladı. Durum ‘gerçekten fena’ çünkü talk pudrasına asbest karıştığı gerekçesiyle açılmış en az 9 bin dava daha var.

Kahve zinciri Starbucks, çevreye verilen zararı minimuma indirmek adına 2020’ye kadar plastik pipet kullanımını sonlandıracağını duyurdu. Sıcak içecekler için geri dönüştürülebilir bardak üretimine şimdiden 10 milyon Dolar harcandığını söyleyen markanın plastik pipetsiz hayat için önerileri ise aşağıdaki bardak tasarımı ve kağıt pipet.

Rusya’da düzenlenen 2018 FIFA Dünya Kupası‘nda finale kalan takımlar Hırvatistan ve Fransa oldu. Türkiye turnuvaya katılamadığı için Dünya Kupası iletişiminden mahrum kalan markalar için bu final pek bir şey ifade etmiyor aslında ama Koçtaş aşağıdaki paylaşımla adeta bir son dakika golü attı. Konuya uzak olanlar için özetlemek gerekirse, Beşiktaşlı Domagoj Vida‘nın Hırvatistan Milli Takımı’ndaki performansı sosyal medyada ilgiyle izleniyor zira bir kısım Beşiktaş taraftarı parlayan ve doğal olarak bonservis fiyatı artan Vida’nın ‘çok iyi paraya‘ satılabileceği ihtimalinin heyecanını yaşıyor. (İyice fıkrayı açıklamaya çalışan adam gibi oldum.)

Dünya Kupası heyecanını doyasıya yaşayan global markaların işlerinden yapılan bir derleme var şurada. Eksik kalmasın… Marka, futbol, reklam üçgeni denilince akla genellikle oradan oraya koşan ve sokaklarda top sektiren futbolcular gelir ama zamanla bu da değişecektir.

Ajans tarafına geçelim. Ogilvy & Mather, Global Eş Başkanı ve CCO’su (Chief Creative Officer) Tham Khai Meng‘in görevine son verdi. Gerekçe alışılmadık cinsten: Çalışanlardan gelen şikayetler. CEO John Seifert, yürütülen soruşturmayla Meng’in davranışlarının şirketin değerlerine ter düştüğü sonucuna varıldığını açıkladı.

McCann Health‘te aynı pozisyonda çalışan Jeremy Perrott da aynı gün, aynı gerekçeyle kovuldu. Çalışanlara karşı ‘uygunsuz ve hakaret içeren üslubu’ sebep gösterilerek işine son verilen Perrott konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Martin Sorrell‘in yer almadığı bir özet hazırlamak zor tabii. WPP‘den uzaklaştıktan sonra yeni bir imparatorluk için kolları sıvadığından bahsetmiştik. Eski grubuyla karşı karşıya gelme pahasına ajans satın almaya başlayan Sorrell’in alışveriş listesi hakkında çokça fikir yürütülüyor. Danışmanlık şirketi alacağını düşünen de var, Hindistan ve Asya-Pasifik bölgesine yöneleceğini düşünen de. Büyük ihtimalle doğru cevap E şıkkı (hepsi).

PR ve entegre iletişim grubu MSL İstanbul ofisinin tanıtımını yaptı. 12 kişiyle işe koyulan ve Publicis çatısı altındaki bu yeni birim, MSL’in 107’nci ofisi olma özelliğini taşıyor. Ajansın CEO’luğunu Mehin Öner üstleniyor.

Instagram dönüşmeye ve gelişmeye devam ediyor. Diğerlerinin öne çıkan özelliklerini kendine uyarlayan platform bu kez de Hikayeler‘de soru-cevap özelliğini kullanıma sundu. Artık takipçilerinizden, paylaştığınız bir hikayeyle ilgili size soru sormalarını isteyip, tabiri caizse cevaplarla ortamı şenlendirebiliyorsunuz. Malum, her şey daha fazla etkileşim için. Instagram’ın değerinin kısa süre önce 100 milyar Dolar‘ı aştığını da hatırlatalım.

Twitter‘ın sahte hesaplarla mücadele konusunda ciddi bir sorunu vardı. Şirket, Rusya bağlantılı 50 bin bot hesabın 2016’da Donald Trump‘ın kazandığı seçimleri etkilemek için çalışma yürüttüğünü kabul etmişti. Washington Post‘un raporunda Mayıs ayından bu ya 70 milyon hesabın (yani günde 1 milyondan fazla hesabın) durdurulduğu açıklandı. Twitter’ın bu haberi doğrulaması borsaya da yansıdı tabii ki. Pazartesi günü şirketin hisseleri yüzde 9 düşerken değeri de bir anda 3,1 milyar Dolar azalmış oldu. Twitter hisseleri uzun süren durağanlığın ardından bu yılın başından itibaren yüzde 83 değer kazanmıştı. Şirket Nisan ayında ikinci kez üst üste çeyrek rekoru kırdığını açıkladı. Yatırımcılar bu gelirlerin Trump’ın bu platformu aktif kullanmasıyla ilgisi olduğunu düşünüyor.

Matbaa hizmeti veren BiDoluBaskı.com ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu tarafından yaklaşık bin kişiyle yapılan ankete göre tasarımcıların yüzde 84’ü freelance işler de yapıyor. Yine ankete katılanların yüzde 92’si aldıkları maaşın tatmin edici olmadığı görüşünde.

Stok görsel ve video servisi Shutterstock 15’inci yılı şerefine, geride kalan yılların önemli olaylarını yansıtan 15 poster hazırlamış. Pek güzel, eğlenceli posterlerin tamamını şurada bulabilirsiniz.

Bizi pek çok hikayeyle tanıştıran YouTube kanalı Cep Hikayeleri de 100’üncü bölümünü kutluyor. Bu kez konu kendi hikayesi… Nice bölümlere!

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği