Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti: 20

2 - 9 Haziran 2018 tarihleri arasında Türkiye ve dünyada pazarlama iletişimi alanında olup bitenler.

Haftanın Pazarlama İletişimi Özeti‘yle hafta içi vakit darlığından gerekli özeni gösteremediğiniz gelişmeler, tartışmalar, öne çıkan projeler, trendler, çok konuşulanlar, gözden kaçanlar derken hızlıca haftayı toparlamak ve gelecekte dönüp bakılacak iyi bir arşiv oluşturmak niyetindeyiz. Okurken linklere dikkat, her şey linklerde.

Geçen hafta özete BrandZ Top 100 Global Markalar listesiyle başlamıştık. Bu hafta elimizde Brand Finance tarafından hazırlanan Türkiye’nin En Değerli Markaları araştırmasının sonuçları var. Bu yılki verilere göre listenin başında, 2 milyar 42 milyon Dolar’lık marka değeriyle Türk Hava Yolları var. Onu 1 milyar 907 milyon Dolar ile Türk Telekom ve 1 milyar 800 milyon Dolar ile Turkcell takip ediyor. Türkiye’nin en değerli 100 markasının toplam değeri 27,5 milyar Dolar.

77 ülkede 28 bin mağazası bulunan kahve zinciri Starbucks‘ın CEO’su Howard Schultz emekliye ayrılma kararı aldı. “Toplumdan aldıklarımı geri vermek için çabalayacağım” diyen Schultz’un 2020’deki ABD başkanlık seçimlerinde aday olması bekleniyor. Starbucks daha önce 5 yıl içinde 10 bin sığınmacıyı işe almayı planladığını duyurmuştu.

Fast food zinciri McDonald’s satışlarını artırmak amacıyla 4 bin restoranına self servis sipariş kioskları yerleştirmeyi planlıyor. Bu kararın çıkış noktası, hali hazırda kiosk bulunan mağazalarda müşterilerin daha rahat davranarak daha fazla sipariş vermeleri.

Blok zinciri için yapılan “internetin ilk yılları gibi” benzetmesini duymayan kalmamıştır sanırım. Anlaması ve anlatması internetten daha zor olabilir tabii ama pazarlamacının kadim sorusu cevabını aramaya başladı bile: “Bunu kendi işimizde nasıl kullanırız?Campaign‘deki şu haber başlangıç için küçük bir adım olabilir. Haberdeki bu cümle bir yerlerden tanıdık geliyordur zaten: “Bugün yaptığınız şeyi aynen blok zincirine yüklemenin bir anlamı yok.”

Wall Street Journal‘ın haberine göre fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, yakında bir saat uzunluğundaki videolara izin vermeye başlayacak. Şu anda video süresi bir dakikayla sınırlı olan platformun ayrıca dikey videolara odaklanacağı belirtiliyor. Instagram’ın ana şirketi olan ve geçtiğimiz dönemde canlı yayın konusuna eğilen Facebook bu formatı şirketin geleceği olarak görüyor.

Teknolojinin her alanına nüfuz etmeye başlayan e-ticaret devi Amazon, önümüzdeki yıldan itibaren 3 sezon boyunca, dünyanın en çok takip edilen futbol organizasyonlarından biri olan İngiltere Premier Lig karşılaşmalarını naklen yayınlayacak. Organizasyonun yayın haklarına yönelik 6 paketten birini satın alan Amazon Prime bir sezonda 20 maç gösterecek.

Almanya‘nın en büyük futbol kulübü Bayern Münih içerik üretimi ve dağıtımı, dijital pazarlama gibi alanları kapsayan Digital & Media Lab adlı kendi birimini kuruyor. 60 çalışanı bulunan birim komple bir ajans gibi çalışacak.

Doğan Medya Grubu‘nu satın almasıyla birlikte Türkiye’nin en büyük medya patronu haline gelen Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ünlü şef, yazar ve TV programcısı Anthony Bourdain, program çekimi için gittiği Paris’teki otel odasında ölü bulundu. 2016’da dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile Vietnam’da yediği yemekle de uzun süre konuşulan Bourdain’in intihar ettiği ihtimali üzerinde duruluyor.

Dijital iş ve kültür dergisi Digital Age yeni dönem içeriğini ve tasarımını şekillendirmek adına bir anket düzenliyor. Katkıda bulunmak isteyenler için anket şurada.

Geçen haftalardaki özetlerde bazı global dergilerin havalı kapaklarına yer vermiştik. Bu hafta da, onuncu yılını kutlayan teknoloji dergisi LOG‘un kapağını not edelim:

Kırmızı Ödülleri geçtiğimiz ay on beşinci kez sahiplerini bulmuştu. Bu organizasyonda -ve daha başka pek çok yerde- ödül alan işlerden biri de Anadolu Üniversitesi Palto Film Günleri için hazırlanan “Sinemadan Çıkmış İnsan” kampanyasıydı. Hürriyet, kampanyanın yaratıcılarıyla röportaj yapmış. Yarışmaların veya pazarlama etkinliklerinin mecrayla desteklenmesinin önemini göstermesi açısından iyi bir örnek.

Reklam Yaratıcıları Derneği‘nin yeni başkanı, Tazefikir‘den Çağlar Gözüaçık oldu. Metehan Çelik, Güven Haktanır, Melike Çevik, Medeni Yiğit, Gökhan Ceylan, Öncü Özsu, Sefa Karahan, Aslı Anıl Deniz, Barış Akyüzlü, Emir Alan, Adnan Yavuz Aksoy da yeni yönetim kurulunda görev alacak.

18 Haziran’da başlayacak olan Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali bu yıl üç kategorinin jüri toplantılarının festival katılımcılarına açık olacağını duyurdu. Titanium, Innovation ve Glass kategorilerinde jüri üyelerinin görüşleri canlı olarak takip edilebilecek.

Kreatif direktörlerin Cannes Lions tahminlerini farklı mecralardan takip ediyoruz. ElmaAltShift mevzuya biraz farklı bakmış ve stajyer ve jr reklamcılara tahminlerini sormuş. Aşağıda, Stajyer Stratejist Özge Ekşi‘nin favorilerinden biri olan “Hate is so 2018” kampanyasını bulabilirsiniz. Bu arada reklam ajanslarının korkulu rüyası olmaya aday danışmanlık şirketlerinin bu yıl Cannes’a damga vuracağı konuşuluyor.

TBWA İstanbul sanat, moda, mimari gibi farklı alanlardan yaratıcı isimleri bir araya getirdiği bir tasarım departmanı kurdu. Başında Özge Güven‘i göreceğimiz Design Community adlı bu departman reklam dünyası ve tasarım dünyası arasındaki çizgileri tamamen kaldırmayı ve yeni yetenekleri sektöre kazandırmayı hedefliyor.

With a boundless passion for design and a true will to explore more in craft, we have started a new initiative called the Design Community. 👁🖤👁 The Design Community is an entity that lives within the agency and serves as a hub for creative minds from inside as well as outside the agency coming from different disciplines namely design, art, typography, architecture, fashion and more. Creatively led by Ilkay Gürpinar and Özge Güven, we aim to function as a catalyzer between the world of design and advertising bringing fresh new ideas via new talents to our business. …………….. Design Community, TBWAIstanbul içinde yaşayan ve sanat, tipografi, moda, mimari gibi tüm tasarım disiplinlerinden kreatifleri bir araya getiren yepyeni bir oluşum. Bu yeni çalışma biçimi, reklam dünyası ile tasarım dünyası arasında var olan çizgileri tamamen kaldırıp, iki dünyayı birlikte çalışan bir sistem haline getirmeyi, daha önce çalışma ihtimali vermediğimiz yetenekleri sektörümüze kazandırmayı ve bu disiplinlerin önemli profesyonellerini de sektörümüze tanıtmayı hedefleyen bir misyon üstleniyor.

A post shared by TBWAISTANBUL (@tbwaistanbul) on

Stok fotoğraf, dahil olduğu her reklama eser miktarda soğukluk getirir. Bununla ilgili geyiklere karnınız tok değilse, Austin Light adlı tasarımcının stok fotoğraflara yaptığı minik dokunuşlara göz atabilirsiniz.

Durumlar böyle. Haftaya yine görüşmek üzere, iyi tatiller!

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği